Uporabno
7132 ogledov

Se na vašem avtu že kažejo posledice zime?

avto zima
Nizke temperature, sneg, led, sol in kamenčki – zima lahko na vašem avtu pusti neprijetne posledice.

Zimske vremenske razmere vašemu jeklenemu konjičku ne prizanesejo, najbolj trpijo akumulatorji, brisalci in podvozje, ki je še posebej izpostavljeno soli in kamenčkom. Strokovnjaki zato predvsem pozimi priporočajo pogosto čiščenje podvozja in preverjanje akumulatorja pred prvim mrazom. Kljub skrbi za avto pa lahko pride do marsikatere nevšečnosti, ki se lahko rešijo le z obiskom pri mehaniku.

Sol močno pospešuje rjavenje

Čeprav so novejši avtomobili bolj odporni na korozijo zaradi soli – za to je odgovorna predvsem boljša tehnologija in bolj obstojni materiali – lahko pride predvsem med vožnjami po podeželskih cestah do mehanskih poškodb zaradi peska in kamenja. Ko na poškodovana mesta nato vdre še sol za posipanje cest je rjavenje neizogibno. Težave lahko dodatno pospeši še parkiranje avta v garaži, saj sol zaradi višje temperature močneje reagira na kovinske dele.

Sol tako pospešuje oksidacijo najbolj izpostavljenih delih avta - karoserije, podvozja, obes koles in tudi zavor. Tako nam skrito nastajajo težave, ki imajo lahko resne posledice.

avto rja | Avtor: Profimedia Profimedia

Kakovostni nadomestni deli po ugodnih cenah

Pogosto pranje celotnega avtomobila (tudi podvozja) v zimskih mesecih lahko pomaga pri preventivi težav zaradi rjavenja, če pa rja le nastane, pa je izjemno pomembno, da hitro ukrepate, saj je rjasta površina pogosto veliko bolj obsežna, kot je videti na prvi pogled. Za kakovostno odpravo rje pa se priporoča odstranitev celotne površine oz. zamenjava dela. Tako se je možno izogniti dolgoročnim posledicam.

Ko je potrebna zamenjava kakšnega dela zaradi rjavenja, npr. zavor, vzmeti ali tesnil, je pomembno, da so ti deli kakovostni, saj bodo tako obstojni in kos zunanjim vplivom. Veliko izbiro nadomestnih in rezervnih delov priznanih znamk po ugodnih cenah ponuja spletna stran www.autodoc.si.

Nemški trgovec z avtodeli je prisoten na skoraj vseh evropskih trgih in prepričuje s kakovostnimi izdelki, hitro dostavo in dobro podporo strankam. V svoji ponudbi ima vse, od zavornih naprav, filtrov in vzmetenja, verig in valjev do različnih dodatkov za notranje udobje in pnevmatik. Med najbolj priljubljene znamke v spletni trgovini štejejo Bosch, Hella, Vemo in Sachs.

Autodoc | Avtor: autodoc.si autodoc.si