Uporabno
3304 ogledov

Se ne morete odločiti? To so prave rešitve za cenejše ogrevanje in elektriko

sončna elektrarna arhiv Petrol
Čeprav se je kurilna sezona že začela, ni prepozno, da prihajajočo zimo preživite udobneje in predvsem bolj varčno in do okolja bolj prijazno. Še vedno je čas, da svoj stari in morda celo dotrajani ogrevalni sistem spremenite, posodobite. Ste morda že razmišljali o ogrevanju s toplotno črpalko? In ali veste, da jo odlično dopolnjuje sončna elektrarna?

Morda o kombinaciji ogrevanja hiše in priprave sanitarne tople vode s toplotno črpalko veste že veliko, morda ste tudi že razmišljali, da bi na streho postavili sončno elektrarno, saj veste, da toplotna črpalka kljub izjemni učinkovitosti, za svoje delovanje potrebuje tudi električno energijo, tu pa so še drugi gospodinjski porabniki. S sončno elektrarno na strehi pa je ta skoraj brezplačna. Energija sonca je neskončen vir, ki ga sončna elektrarna pretvarja v električno energijo.

S toplotno črpalko in sončno elektrarno dosežete več dobrih učinkov hkrati

Ogrevanje je zelo učinkovito, zaradi brezplačne električne energije, ki poganja toplotno črpalko, pa je tudi zelo poceni, udobno, preprosto, ne zahteva nobenega časa. In ne pozabite, s takšno odločitvijo veliko naredite tudi za okolje, saj izkoriščate zgolj obnovljive vire energije, s čimer občutno zmanjšate emisije toplogrednih plinov oziroma ogljikovega dioksida. 

V pravo smer razmišljate, le odločitve še niste sprejeli

Kje se torej skriva zadrega, da se ne odločite za takšno naložbo? Običajno so težava informacije, zavora pa je lahko tudi višina naložbe. Informacij je preveč in hkrati premalo, saj se v njihovi množici posameznik težko znajde in loči prave od napačnih, dobre od slabih. Zato se je vsakega večjega posega oziroma spremembe, kar naložba v toplotno črpalko in sončno elektrarno zagotovo je, pametno lotiti s pomočjo podkovanih svetovalcev in strokovnjakov ter tam, kjer vam omogočajo kar najbolj prijazno financiranje naložbe. 

Izberite zanesljivo podjetje s ponudbo na ključ

Ne glede na to, ali za zdaj razmišljate le o toplotni črpalki ali le o sončni elektrarni ali o kombinaciji obojega, se v praksi pogosto izkaže, da je najbolje izbrati ponudnika, pri katerem boste dobili ne le vse odgovore na vaša vprašanja, temveč bo tudi kakovostno svetoval, kakšna rešitev je najboljša prav za vašo hišo, vaše potrebe in vaš način bivanja, ki vas bo peljal skozi celoten postopek od izbire, do montaže in zagona. In, ki bo delovanje vaše toplotne črpalke in sončne elektrarne spremljal tudi kasneje. 

Družina | Avtor: arhiv Petrol arhiv Petrol
In kar je za marsikoga izjemno pomembno, za vas bo pripravil prijazno finančno ponudbo ter poskrbel za nepovratna sredstva pri Eko skladu. Podjetje Petrol s svojim Energetskim centrom je zagotovo tisto, pri katerem lahko na enem mestu dobite prav vse, kar je potrebno, da se boste pozimi greli udobneje in ceneje. 

Od izbire toplotne črpalke do izračuna prihrankov

Pojdimo po vrsti. Najprej bodo glede na vaše želje in potrebe svetovali, kakšna toplotna črpalka bi bila za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode najbolj primerna. Pri tem ni pomembna le blagovna znamka, izbirate lahko namreč med toplotnimi črpalkami Orca, Panasonic, Mitsubishi Electric, Daikin, Hitachi in Termo Shop, temveč predvsem njena ogrevalna moč pri določeni zunanji temperaturi, učinkovitost (SCOP), glasnost in zagotavljanje ustrezne količine tople sanitarne vode. 

Izbiro bodo svetovali glede na površino, ki jo ogrevate, način ogrevanja (talno, radiatorsko ali kombinacija obeh) in energijsko zasnovo vaše hiše, torej toplotno izolativnost fasade in oken. Naredili bodo natančen izračun ustrezne ogrevalne moči, saj je ta pri izbiri ena od ključnih. Izračunali pa bodo tudi prihranke, ki jih dosežete, če star ogrevalni sistem zamenjate z novo toplotno črpalko, pričakujete pa lahko tudi do 60 odstotkov manjšo rabo energije in s tem za toliko manjše stroške.

sončna elektrarna | Avtor: arhiv Petrol arhiv Petrol
Odplačilo naložbe po obrokih brez obresti

Potem sledi ponudba, ki je seveda finančno ovrednotena, pri čemer ni odveč poudariti, da vam v Petrolu nudijo možnost do petletnega obročnega odplačevanja naložbe brez obresti. Hkrati poskrbijo tudi za vso dokumentacijo, ki jo zahteva Eko sklad, da odobri subvencijo za toplotno črpalko, ta zdaj znaša vse do 3200 evrov. K temu pa v Petrolu dodajo še cenejšo elektriko. 

Na koncu bodo poskrbeli še za dostavo in montažo ter zagon toplotne črpalke, v nadaljevanju pa za njene preventivne in redne servise. Na enem mestu torej dobite storitev na ključ.

Brezplačno svetovanje po vaši meri

Podobno storitev lahko pričakujete, če se odločite toplotno črpalko nadgraditi s sončno elektrarno, ali pa se odločite le za sončno elektrarno. Pred postavitvijo te je treba preveriti še nekaj dodatnih dejavnikov, ki vplivajo na njeno učinkovitost. Strokovnjaki bodo najprej skupaj z vami preverili, ali je vaša streha primerna, dovolj velika in pravilno orientirana za postavitev za vas ustrezno velike sončne elektrarne. Streho si bodo tudi ogledali in izmerili.

Sledi informativna ponudba za sončno elektrarno, sestavljeno iz sončnih panelov blagovne znamke Luxor Solar, ki je nagrajena s certifikatom odličnosti Top Brand PV, razmernikov  in optimizatorjev vodilnega proizvajalca SolarEdge ter nosilne konstrukcije odlične kakovosti K2. 

sončna elektrarna | Avtor: arhiv Petrol arhiv Petrol
Sončna elektrarna prinaša velike prihranke

Verjetno pa vsakega najbolj zanima, kako bo sončno elektrarno plačal in kdaj se mu bo naložba vanjo povrnila. V Petrolu bodo prav za vašo naložbo izračunali tudi to. Informativni izračuni pa kažejo, da so prihranki lahko zelo veliki. 

V dvočlanskem gospodinjstvu, ki se v hiši ogreva na kurilno olje, bi za ogrevanje in elektriko, ki jo porabijo gospodinjske naprave, v povprečju plačevali 210 evrov na mesec. Z ogrevanjem prek toplotne črpalke in s sončno elektrarno bi gospodinjstvo v 30 letih predvidoma prihranilo 51.500 evrov. 

Če pa toplotno črpalko že imate in načrtujete še sončno elektrarno pa je ocena prihranka drugačna. Za električno energijo, ki jo porabijo toplotna črpalka in gospodinjske naprave, družina v povprečju odšteje 120 evrov mesečno. S Petrol sončno elektrarno na ključ bi družina v naslednjih 30 letih predvidoma prihranila 26.628 evrov. 

Izračuna sta narejena na 30 let, ker je tolikšna življenjska doba sončne elektrarne, odplačujete pa jo lahko do sedem let brez obresti. Polog ob nakupu ni potreben, finančni načrt pa je narejen tako, da obroki v času odplačevanja ne presegajo zdajšnjega stroška za elektriko. Ali drugače, namesto da plačujete električno energijo, odplačujete sončno elektrarno, na položnici pa ostane zgolj strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE, približno 15 evrov.

Družina | Avtor: arhiv Petrol arhiv Petrol
Celostna storitev na ključ na enem mestu

Tudi za sončno elektrarno lahko pri Eko skladu dobite nepovratna sredstva, za vso potrebno dokumentacijo pa tudi v tem primeru poskrbijo v Petrolu. Hkrati uredijo tudi vso dokumentacijo elektro distribucije, torej tudi za vsa potreba soglasja. 

Naročnik sončne elektrarne v celotnem procesu nima prav nobenih skrbi in poti. Sledi le še dostava, montaža in zagon sončne elektrarne, kot pravijo v Petrolu, pa izvedba na ključ vključuje tudi zavarovanje sončne elektrarne, njeno vzdrževanje in nadzor delovanja ter celo elektro števec.  

Če strnemo, do sončne elektrarne lahko pridete le v petih korakih:

  1. Informativna ponudba, ogled in izmera objekta
  2. Podpis dokumentov za Petrol financiranje in subvencije Eko sklada
  3. Končna ponudba, podpis pogodbe in pripadajoče dokumentacije ter nakup sončne elektrarne
  4. Ureditev potrebne dokumentacije elektro distribucije
  5. Namestitev, prevzem in zagon sončne elektrarne.


V Petrolu vas vabijo, da obiščete njihov Energetski center na spletnih straneh, preverite njihovo ponudbo, pošljete povpraševanje in svetovalcem postavite vprašanja. Lahko jih tudi pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 22 34 ali jim pišete na energetski.center@petrol.si.
 

Sorodne novice