Uporabno
411 ogledov

Se tudi vi radi nasmejite GIF-om in internetnim memom? Zakaj ne bi ustvarili kar svojih!

Huawei Huawei
Kdo danes ne pozna GIF-ov in internetnih memov? Zabavne statične in gibljive slike so že vrsto let priljubljen način izražanja in komentiranja na spletu.

Bodisi so to družabna omrežja, forumi, zasebni pogovori in celo službeni komunikaciji. Z njimi se odzivamo na aktualne dogodke, podpiramo iniciative, odgovarjamo na vprašanja, izražamo neodobravanje in sporočamo še vrsto drugih čustev. Slika pove več kot tisoč besed in to ne bi moglo bolj držati za GIF-e in meme. Velike zasluge za njihovo širjenje pa gredo tudi slovenski ekipi ZomboDroid, ki stoji za različnimi aplikacijami s katerimi lahko ustvarjate kratke zabavne vsebine in ki so na voljo v trgovini AppGallery – to najdete na vseh novih telefonih Huawei, kot sta P50 Pro in P50 Pocket.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Slovenski ZomboDroid, kjer so začeli aplikacije za hobi razvijati že leta 2011, že 8. leto pa delujejo v obliki podjetja, ima na svojem pladnju že lepo število aplikacij. Če so vam pri srcu zabavne vsebine in jih tudi sami radi ustvarjate, je velika verjetnost, da imate katero tudi že nameščeno na svojem telefonu. Med najbolj priljubljenimi sta zagotovo Meme Generator in Video & GIF Memes. Tema pa sledijo še ZomboDroid's Meme Soundboard, Polandball & Countryball Viewer in Image Combiner. Vse nepogrešljivi dodatki za vsakogar, ki mu je blizu spletni humor.

Vodja ekipa Marko Vauda pravi, da so njihove aplikacije namenjene ustvarjanju memov in uporabniku omogočajo vse, kar potrebuje, da ustvari izviren mem: "Imajo vse od čisto osnovnih funkcionalnosti, kot je dodajanje besedil na slike in GIF-e, do naprednejših možnosti ustvarjanja foto kolažev in urejanja slik. V zadnjem času smo sicer dodali precej funkcionalnosti, ki razširijo uporabnost naših aplikacij in postajajo več kot samo aplikacije za ustvarjanje internetnih memov – postajajo uporabna orodja za urejanje slik, videov in zvoka."

Huawei | Avtor: Huawei Huawei


Memi obstajajo že stoletja

Ampak, od kje so se GIF-i in memi sploh vzeli? Marsikdo se je z njimi prvič srečal v zadnji 10 letih. Vendar strokovnjaki ugotavljajo, da so v resnici obstajali že pred internetom in da se pri komunikaciji, seveda v drugačnih oblikah, uporabljajo že več stoletij. Dandanes pa so splošno znani kot odraz sodobnega časa in popkulture ter način sodelovanja v internetnih trendih. Gre pravzaprav za obliko medija, ki na sebi lasten način izraža aktualne tematike. Najpogosteje skozi humor.

"Ocenil bi, da je priljubljenost zabavnih slik, GIF-ov in videov na strani ustvarjalca teh vsebin ravno v zmožnosti izražanja svojih idej preko takih zabavnih vsebin. Na strani potrošnika takih vsebin pa je gotovo velik faktor, da se z videnim hitro poistoveti ali se spomni podobne situacije iz svojega življenja," pravi Marko Vauda.

Moč mema prav gotovo leži v njegovem vsesplošnem razumevanju in edinstveni zmožnosti doseganja različnih kultur s celega sveta. In memi imajo neverjetno sposobnost, da ujamejo ravno pravi trenutek in hkrati ljudi odvrnejo od resničnosti. Zajemajo obdobje v katerem živimo in ga odražajo ter nas hkrati opominjajo, da morda vseeno ne gre vsega jemati preveč resno. Dober mem hitro pritegne pozornost in izstopa v množici vsebin, ki se v neomejenih količinah vrtijo na spletu. Predvsem pa je razumljiv.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Uporabniki sproti narekujejo nove trende

Kultura GIF-ov in memov se sicer ves čas razvija in težko je predvideti, kam bo šel trend. Pravi recept za viralnost lahko odkrijete povsem naključno. Ustvarite nekaj in 'se prime'. V podjetju ZomboDroid so prepričani, da bo želja po takšnih vsebinah vedno obstajala: "Evolucija se že odvija. V preteklosti so prevladovale slike, v zadnjih letih pa vidimo veliko več GIF-ov in videov. Na nas je, da se trendom prilagodimo," je mnenja Marko Vauda in k temu dodaja: "Vedno smo se osredotočali na uporabnika in na njegove potrebe. Imamo številčno skupnost, ki zna biti zahtevna in neizprosna, a nam vedno pokaže pravo pot. Naša želja je ostati zvest uporabnikom in slediti potrebam, ki jih narekujejo internetni trendi."

Zahvaljujoč aplikacijam podjetja ZomboDroid, GIF-e in meme danes lahko zelo enostavno ustvarjamo kar na telefonih ter jih nato tudi hitro plasiramo na različna spletna oziroma družbena omrežja. Odličen telefon za ustvarjanje je na primer Huawei P50 Pro, ki je zmogljiv v vseh pogledih. Najprej lahko z njegovo odlično kamero zajamemo podrobno fotografijo in jo nato na velikem zaslonu tudi enostavno uredimo in preuredimo v mem. Ali pa iz videoposnetka naredimo kratek GIF. Možnosti je veliko in vse delujejo v uporabniku prijazni obliki.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Kako hitro narediti GIF in mem?

Najhitreje boste dober mem ustvarili z eno od aplikacij podjetja ZomboDroid. Vzemimo kar Meme Generator. Aplikacijo najprej poiščete v trgovini AppGallery in jo namestite na telefon. Ko jo odprete, se vam ponudi bogat nabor že obstoječih GIF-ov in memov. Ti so razdeljeni po različnih tematskih kategorijah, hitro lahko dostopate do najnovejših najbolj priljubljenih, si naredite seznam sebi najljubših za hitro dostopanje, prav tako pa seveda lahko ustvarjate svoje:

  1. Kliknite gumb Custom Meme
  2. Izberite želeno sliko oziroma video (iz baze aplikacije, fotogalerije ali naredite novo s kamero)
  3. Izberite postavitev
  4. Dodajte besedilo
  5. Po želji prilagodite velikost, barvo in druge podrobnosti
  6. Shranite
  7. Vaš mem je pripravljen na deljenje s svetom

Neskončen seznam aplikacij

V trgovini AppGallery boste na telefonih P50 Pro in P50 Pocket našli še vrsto drugih aplikacij, ki vam bodo pomagale pri urejanju. Seznam pa se praktično iz dneva v dan širi. Kot pravi Marko Vauda, so se za integracijo njihovih aplikacij v AppGallery odločili, ker so želeli doseči še več uporabnikov. In to svetuje tudi ostalim razvijalcem.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei