Uporabno
2781 ogledov

Selitev v skupno gnezdece

Par Profimedia

Po podatkih Statističnega urada, je vsak drugi 29-letnik v Sloveniji leta 2018 še vedno živel pri starših, oziroma v svoji primarni družini. Leta 1991 je bilo takšnih 29-letnikov le 20 odstotkov.

Vsekakor bo zanimivo počakati podatke za letošnje leto, saj se je na tem področju zaradi epidemije novega koronavirusa zgodilo kar nekaj zanimivosti. Na Statističnem uradu RS so v prvem polletju leta 2020 zabeležili kar dve tretjini več medobčinskih selitev kot v istem obdobju leta 2019. To je posledica marca sprejetega vladnega odloka, ki je prepovedoval gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča.

To je bil trenutek, ko so se mnogi pari tudi uradno preselili v skupno gnezdece. 

Vsekakor je finančna stiska eden od razlogov, da mladi ostajajo dlje časa v svoji primarni družini. Prav zato se za selitev iz doma staršev mladi najpogosteje odločijo tedaj, ko se selijo v skupno gnezdece s svojim partnerjem ali partnerko in tako poskrbijo za skupno delitev življenjskih stroškov. Pred takšnim velikim življenjskim podvigom, pa je treba dobro razmisliti ...

Želja obeh

Prvi predpogoj za skupno življenje je, da si tega želita oba. Če je eden v skupno selitev pristal le zato, da bi osrečil drugega, selitev za nekaj časa odložite. Selitev v skupno gnezdece pomeni mnogo kompromisov in usklajevanja, spoznala se bosta na nov način in naredila velik korak na vajini skupni poti. Če bo želja po skupnem domu dovolj velika pri obeh, bodo tudi morebitne prepreke videti manjše.

Poleg tega se ne smeta preseliti skupaj le zato, ker na vaju pritiska okolica. V partnerskem odnosu sta samo vidva in odločitev za ta skupen podvig naj bo samo vajina.

Par | Avtor: Profimedia Profimedia

Naj mine začetna zaljubljenost

V času začetne zaljubljenosti je vse na našem partnerju najlepše in tudi selitev v skupen dom je tedaj najbolj mamljiva, saj bi bili radi ves čas s svojim izbrancem ali izbranko. Kljub temu pred selitvijo v skupen dom raje počakajte, da se zaljubljenost spremeni v globljo ljubezen, ko boste imeli o svojem partnerju ali partnerki realnejšo sliko.

Pravi čas za selitev bo tedaj, ko boste partnerja spoznali v celoti in si boste skupnega življenja želeli kljub njegovim napakam.

Sklepanje kompromisov

Ko bosta prepričana, da si selitve v skupen dom resnično želita in je to za vaju najboljša odločitev, se začne sklepanje kompromisov. Kje bosta živela, kakšni so vajini načrti za prihodnost glede bivanja, kakšne so vajine finance, kaj si lahko privoščita in kakšne želje imata. Nekateri pari imajo odločitev na dlani, saj so morda stanovanje podedovali ali ima eden od njiju že streho nad glavo. Kljub temu se morata v skupnem domu oba počutiti enako domače, oba morata sklepati tudi kompromise.

Pri tem je zelo pomembno, da ste iskreni že na samem začetku, saj bo to preprečilo prepire v prihodnosti. Pred pomembnimi odločitvami si vzemita dovolj časa za pogovor in eden drugega pozorno poslušajta. Ob tem je priporočljivo, da imata v skupnem domu vsak svoj kotiček, ki si ga po svoje opremita in imata tam čisto svoje trenutke samote. Pomemben del skupnega sobivanja sta tudi pospravljanje in čiščenje, ki si ju že od samega začetka porazdelita kar se da enakomerno.

Finančna varnost

Še pred selitvijo v skupen dom morata odkrito spregovoriti o vajinem finančnem stanju in kolikšno vsoto lahko prispevata za skupne stroške in morebitno najemnino. To je še toliko pomembnejše, če bosta hišo ali stanovanje kupila in za to vzela kreditno posojilo.

Ob tem lahko poskrbite tudi za zavarovanje za primer smrti Zavarovalnice Triglav  in s tem vašega izbranca ali izbranko razbremenite finančnih skrbi, če se vam zgodi najhuje. Ena izmed prednosti Triglav življenjskega zavarovanja je, da se prilagaja vašim življenjskim situacijam, kot so poroka, nakup stanovanja ali rojstvo otrok, saj lahko zavarovalno vsoto glede na potrebe sčasoma spreminjate.

Zavarovanje lahko sklenete tudi prek spleta. Zavarovanje lahko kombinirate tudi z ostalimi zavarovanji in poskrbite za lastno varnost v primeru nezgode.

Pri selitvi  v skupen dom vam lahko pomagajo tudi nasveti v zgodbi Na svoje.