Uporabno
3194 ogledov

Sesanje z robotskim sesalnikom, da ali ne?

Sesalci iRobot
Vse več je uporabnikov, ki so vstopili v svet sesanja z robotskim sesalnikom. Na to temo najdemo na spletu veliko polemik, kjer se uporabniki sprašujejo, ali je robotsko sesanje smiselno ali ne in kaj tak sesalnik sploh zmore.

Lahko posameznik res posesa bolje?

Največkrat zapisana trditev je, da posameznik sam posesa bolje, kot to lahko stori robotski sesalnik. Kot običajno trditev drži in ne drži. Drži zato, ker robotski sesalnik ne zmore sesati stopnic, sedežnih garnitur, prav tako ne more pred sabo umikati igrač, ali drugih stvari na tleh. Ne drži pa zato, ker je robotski sesalnik robot in gre vedno povsod, kamor lahko pride. Sami običajno med tednom sesamo samo površinsko, tisto, kar je vidno prostemu očesu in ne gremo vsakič s sesalnikom pod mizo, posteljo in pod pohištvo. Robotski sesalnik pa to naredi vsakokrat, ko je na delu. Prednost takega sesanja je v tem, da sesamo vsak dan, ko nas ni doma in v tem, da robot pri sesanju prahu ne dviguje, temveč ga pobira. Zato je stanovanje bolj vzdrževano, saj je na ta način, tudi na pohištvu manj prahu. Seveda pa je pogoj za to kakovosten sesalnik z visoko učinkovitimi filtri. Sesalniki iRobot® Roomba® serij e5, 900 in i7 in s9 zadržijo 99 odstotkov prahu, plesni, živalskih delcev in drugih alergenov v velikosti do 1 mikrona.

Sesati bi morali vsak dan.

Morda se komu zdi, da je dnevno sesanje nepotrebno. Pa vendarle. V dnevnih prostorih se zadržujemo vsak dan, vsak dan jemo, vsak dan se sprehajamo sem in tja ter pri tem dvigujemo prah in prenašamo smeti. Šele ko začnemo uporabljati robotski sesalnik, vidimo, koliko prahu je na tleh in v zraku. Tako je odgovor na dlani. Če se uporabnik odloči za sesanje z robotskim sesalnikom, mora spremeniti način sesanja, saj sesa vsak dan ali vsaj večino dni v tednu. Če sesalnik uporabljamo kot klasičen sesalnik in ga zaženemo samo sem ter tja ali ob sobotah, ko imamo generalno čiščenje, robotski sesalnik ni za nas. Običajno takšni uporabniki z robotskim sesalnikom niso najbolj zadovoljni, saj se jim zdi, da sesanje traja predolgo in da je premalo učinkovit. Če pa preklopimo na nov način sesanja z robotskim sesalnikom večino dni v tednu, takrat ko nas ni doma, je rezultat neprecenljiv. Tudi sicer je najbolj smiselno, da robotski sesalnik sesa, ko nas ni doma, saj nas ne moti, hkrati pa s premikanjem ne dvigujemo prahu in ne prenašamo smeti, s čimer je sesanje še učinkovitejše.

Sesalci | Avtor: iRobot iRobot

Kateri robotski sesalnik izbrati?

Seveda pa moramo biti pozorni tudi na to, kateri robotski sesalnik naj izberemo. Največji, specializiran ponudnik robotskih sesalnikov, iRobot®, ima sesalnike z vrhunsko tehnologijo, ki jo razvija že več kot 30 let in ima prodanih že več kot 30.000.000 milijonov sesalnikov. V tem času je prijavil že več kot 1.500 patentov. Prav zato zmore sesanje vseh trdih tal, tudi preprog. Robotski sesalniki imajo še nekaj izjemnih značilnosti:

Sistem Dirt Detect™ pomaga Roombi prepoznati tla, ki so bolj umazana, da se tam zadrži dalj časa.

Roomba ima v čistilnem sistemu dve, nasproti vrteči se kartači, ki naredita močan podtlak, s pomočjo katerega lahko pobere tudi večje smeti, kot so kokice ali kosmiči.

Avtomatsko prilagodljiva čistilna glava. Fleksibilnost čistilne glave mu omogoča, da sta krtači ves čas v tesnem stiku z tlemi, ne glede na strukturo tal.

Edinstvena zasnova robota ji omogoča, da se premika tudi čez pragove, visoke do 2 cm in da lahko zleze pod pohištvo višje od 9,2 cm.

Odbijač z mehkim dotikom zna razlikovati steno od zavese, in v primeru zavese, ali pregrinjala za posteljo ve, da mora čistiti tudi za njo.

Sesalci | Avtor: iRobot iRobot

Za čiščenje, medtem ko nas ni doma, poskrbi enostavna nastavitev urnika čiščenja, ali pa jo zaženemo preko mobilne aplikacije iRobot Home na pametnem telefonu od koderkoli in kadarkoli. Mobilna aplikacija nem celo omogoča nastavitev čiščneja, ko zapustimo dom – kar je še kako dobrodošlo v teh časih, ko nas veliko dela od doma.  

Posamezni modeli Roomba® so povezljivi z pomivalci tal Braava jet m6 – Ko Roomba konča, z delom prične Braava. Posebnost Braave je kvadratna oblika, katera ji omogoča čiščenje tudi ob stenah in vogalih, pri čiščenju, pa posnema gibe človeka – nekaj, česar kombinirani roboti ne zmorejo.

Statistike kažejo, da sesanje z robotskim sesalnikom ni več stvar prihodnosti, temveč je sedanjosti. Postali so del naših domov, tako kot pralni, pomivalni ali sušilni stroji. Pred nakupom pa se je dobro pozanimati o modelih in zvočnostih posameznega robota, da izberete sebi pravega, tako po funkcionalnosti kot po ceni. Tehnična in prodajna pomoč je na voljo na brezplačni telefonski številki 080 84 74 ali na info@irobot.si.

Sesalci | Avtor: iRobot iRobot