Uporabno
1212 ogledov

Si tudi vi zaradi alergij ne upate prezračiti doma?

Kihanje
1/5
Profimedia
Mnogi alergiki letos doživljajo še posebno utrujajoč in trd boj z alergijami. Ob sončnih dnevih se zaradi mile zime in številčnih deževnih dni srečujemo s pravimi "oblaki" cvetnega prahu. Tako se mnogi, ki jih pestijo alergije, skrivajo doma.

Sezonske alergije pri mnogih povzročajo boleče in solzne oči ter neprestano kihanje in smrkanje. Čez dan zato mnogi raje ostanejo med štirimi stenami svojega doma in se tako poskušajo izogniti napadu senenega nahoda. Čeprav bi morali svoj dom nujno redno prezračiti, si mnogi oken ob sončnih dnevih sploh ne upajo odpreti, saj bi tako v notranjost prišel cvetni prah, ki se ga poskušajo izogibati.

Prezračevanje je izjemno pomembno

Odpiranje oken le enkrat na dan in sredi noči pa nikakor ni zadostno. Kljub temu, da so se mnogi vrnili v pisarne in so tudi otroci odšli ponovno v šolo, smo še vedno veliko časa doma, kar pomeni, da moramo v domu poskrbeti za »dober« zrak. A kaj to sploh pomeni?

Lunos | Avtor: Lunos Lunos

Ko svojih domačih prostorov več časa ne prezračimo se v njih nabere veliko CO2, kisika pa je vedno manj. Zato postanemo utrujeni in posledično manj produktivni. V prostorih se tudi začne nabirati vlaga, ki se zadržuje v pohištvu, stenah in domačem tekstilu. Posledica so lahko zdravstvene težave.

Zato je izjemno pomembno, da zračenju posvečamo veliko pozornosti. A kaj, če si dom delimo z ljudmi, ki so občutljivi na cvetni prah? Takrat moramo najti kompromis, ki zadovolji vse člane družine. Možna rešitev so tablete, ki pa imajo žal pogosto stranske učinke, kot je npr. utrujenost. Tehnološki napredek pa je omogočil še eno možno rešitev, ki bo prav gotovo navdušila vse alergike.

Prezračevalni sistem, ki reši mnogo zagat

Odlična rešitev za vse, ki trpijo za alergijami, je vgradnja prezračevalnega sistema. Ta bo samodejno poskrbel za svež zrak v vašem domu. Odpiranje oken bo tako postalo nepotrebno, vgrajeni filtri pa bodo iz svežega zraka odstranili kar 90 odstotkov prašnih mikrodelcev (tudi cvetni prah, fini zunanji prah, smog in cigaretni dim).

Prezračevalni sistemi Lunos že 60 let navdušujejo Slovence in skrbijo za bolj zdravo domačo okolje. Inovativne rešitve nemške znamke Lunos poskrbijo za kvalitetno prezračevanje, pri tem pa nikoli ne pozabijo na tiste, ki se borijo z alergijami.

Kako prezračevalni sistemi delujejo?

Za menjavo zraka decentralizirani prezračevalni sistemi poskrbijo s pomočjo več posameznih ventilatorjev. Izrabljen zrak z visoko vsebnostjo CO2 odvajajo ven prek odzračevalnih jaškov ali direktno skozi zunanji zid. Svež zrak v dom prihaja skozi stenske hodne enote ali vratne in druge prezračevalne reže. Tako zrak v domu vseskozi cirkulira.

Želite živeti v zdravem domu? Potem še danes preverite prezračevalne rešitve podjetja Lunos.

Mnoge skrbi, da bi pozimi izgubili veliko toplote zaradi prezračevalnega sistema. Ta skrb je odveč, saj decentralizirani sistem z rekuperacijo deluje po znanem principu regenerativne izmenjave toplote. Ta proces je tako učinkovit, da se pri prezračevanju izgubi le deset odstotkov energije za ogrevanje.

Lunos | Avtor: Lunos Lunos

Mikrofiltri: Nič več kihanja in smrkanja

Prezračevalni sistemi Lunos uporabljajo posebne filtre, ki jih ni potrebno menjati, ampak jih lahko enostavno operemo pod tekočo vodo. To blagodejno vpliva tudi na našo denarnico, saj so lahko kvalitetni filtri dragi. Če kak član vaše družine trpi za alergijami lahko izberete tudi poseben mikrofilter, ki bo iz svežega zraka izločil še več cvetnega prahu, umazanij in prašnih delcev. Tako bodo tudi noči za vse bolj prijetne, saj jih ne bo več prekinjalo kihanje.

Lunos | Avtor: Lunos Lunos
Kako zapletena je vgradnja prezračevalnega sistema?

Enostaven odgovor je – za lastnika hiše ni. Prezračevalni sistem se lahko vgradi tako v novogradnje kot tudi v že končane hiše. Z vgradnjo prezračevalnega sistema boste prihranili med 25 in 30 odstotki energije, ki se izgubi z odpiranjem oken oz. klasičnim prezračevanjem. Največja je seveda izguba energije pozimi, ko z zračenjem shladite svoje domače prostore. Prezračevalni sistem konstantno skrbi za dovoz svežega zraka, ki prostorov ne bo občutno shladil.

Lunosovi mojstri bodo poskrbeli, da bo vgradnja prezračevalnega sistema za vas čim manj moteča. Ventilatorje, ki skrbijo za dovajanje in odvajanje zraka, se praviloma vgradi v prostore, kjer je zrak najslabši, npr. kuhinjo, kopalnico in pralnico. Tukaj se nabira tudi največ vlage, ki lahko povzroči razvoj plesni. Tehnološka dovršenost Lunosovih izdelkov bo poskrbela, da delovanja ventilatorjev sploh ne boste uspeli zaznati, saj je potrjeno eden najbolj tihih ventilatorjev na svetu.

Lunos | Avtor: Lunos Lunos

Kako sistem vzdržujemo?

Lastnik hiše bo sam skrbel le za redno čiščenje filtrov. Pozimi zaradi več mikrodelcev v našem ozračju priporočajo čiščenje filtrov na dva mesca. Filtre pa kot omenjeno preprosto splaknemo z vodo. Več nujnega vzdrževanja pri Lunosovem prezračevalnem sistemu ni.

Podjetje Lunos vsako leto svoje sisteme vgradi v več kot 1.500 objektov, katerih lastniki se zavedajo pomembnosti svežega zraka v svojem domu. Želite tudi vi investirati v svoje zdravje in zdravje svojega doma? Potem je zdaj idealna priložnost, saj Lunos ponuja izjemno akcijo vgradnje prezračevalnega sistema s 40 odstotnim popustom - 20 odstotkov popusta znaša subvencija EKO sklada, dodatnih 20 odstotkov popusta pa ponuja Lunos.

Še danes pošljite povpraševanje prek kontaktnega obrazca ali po e-pošti info@lunos.si. Če imate dodatna vprašanja ali želite enostavno izvedeti več, pokličite Lunosove strokovnjake na brezplačno številko 080 73 13.