Uporabno
32699 ogledov

Slastna makedonska jed, ki se pripravi skorajda sama

Makedonska restavracija Sv. Nikola Restavracija Sv. Nikola
Če ste naveličani enolične hrane, vam zmanjkuje zamisli za družinske obroke ali pa če radi vedno znova preizkušate nove jedi, potem je čas, da preizkusite kakšno tipično makedonsko jed. Takšno, ki jo lahko pravite sami, ali pa se pustite razvajati v čisto pravi makedonski restavraciji le nekaj minut vožnje iz Ljubljane.

Makedonija je dežela sonca, prijaznih in sproščenih ljudi, bogate kulturne dediščine ter odlične kulinarike. Med najbolj prepoznavne jedi zagotovo sodijo ajvar, burek in šobska solata, a makedonska kuhinja ponuja veliko več kot to – od slastnih namazov, mesnih in zelenjavnih jedi do božanskih sladic. V nadaljevanju preberite, kako pripraviti tradicionalno makedonsko jed tavče gravče in kje pri nas v Sloveniji lahko okusite delček te makedonske tradicije ter si ustvarite okusne spomine. 

Makedonska restavracija Sv. Nikola | Avtor: Restavracija Sv. Nikola Restavracija Sv. Nikola

Preprosta makedonska jed, ki jo lahko pripravite sami doma

Če vam diši makedonska kuhinja, se lahko katero od njihovih tipičnih jedi pripravite tudi sami doma. Ena od bolj preprostih, a nadvse okusnih možnosti je tavče gravče, tradicionalna makedonska jed, ki izvira iz Severne Makedonije. Skozi leta je nastalo več njenih različic – odvisno od zelenjave in začimb, ki jih dodate glavni sestavini: fižolu. Bistveno pa je, da jed pripravite v glineni posodi in jo zapečete v pečici.

Recept za 4 osebe:

  • 500 g fižola (po originalnem receptu bi moral biti vrste tetovec, a lahko izberete tudi rjav ali celo bel fižol)
  • ena velika čebula
  • pol glavice česna
  • začimba sladka rdeča paprika, po želji tudi ščep pekoče rdeče paprike
  • sol in poper
  • lovorjev list
  • peteršilj
  • olje

Makedonska restavracija Sv. Nikola | Avtor: Restavracija Sv. Nikola Restavracija Sv. Nikola

Priprava:

Fižol večer prej ali pa vsaj nekaj ur pred pripravo jedi namočite, da se zmehča, nato ga v loncu do mehkega kuhajte v rahlo osoljeni vodi. Ko je kuhan, odvečno vodo odcedite ter posebej na ponvi na nekaj žlicah olja popražite na drobne koščke nasekljano čebulo in česen. Čebuli in česnu med praženjem dodajte sol in poper ter nasekljan peteršilj, v mešanico pa nato primešajte še kuhan fižol ter preostale začimbe: rdečo papriko in lovorjev list. Vse skupaj dobro premešajte in položite v glineno posodo, ki jo pokrijete s pokrovom. Jed v pečici na 200 stopinjah Celzija pecite približno pol ure oziroma dokler se jed ne zgosti.

Nekaj dodatnih namigov:

Nekateri recepti kot nepogrešljivi začimbi te prepoznavne makedonske jedi navajajo meto in peteršilj. Spet drugi pa osnovni sestavini – fižolu – dodajajo različne vrste zelenjave (na primer korenje, papriko ali svež paradižnik). Ta tradicionalna makedonska jed se sicer odlično prileže s klobaso ali prekajenimi rebrci.

Makedonska restavracija Sv. Nikola | Avtor: Restavracija Sv. Nikola Restavracija Sv. Nikola

Po pridih makedonske tradicije le streljaj iz Ljubljane

So se vam ob prebiranju zgornjega recepta pocedile sline? Bi radi poskusili to makedonsko specialiteto, pa bi morali najprej kupiti glineno posodo, ker je nimate doma, poleg tega vas malce skrbi, da se vam jed ne bi posrečila?

Potem je najbolje, da obiščete čisto pravo makedonsko restavracijo Sv. Nikola, ki se nahaja v Trzinu in ki vam v hipu pričara pridih makedonske tradicije. "Vodilna nit naše restavracije je predstaviti bogato paleto makedonskih gastronomskih zakladov in poudariti pomen ohranjanja okusov in arom tradicionalnih kuhinj, vrhunskih vin in pijač. Intimno in prijetno vzdušje s fantastičnimi okusi izvirnih in tradicionalnih makedonskih receptov ter verzi in melodije makedonske narodne glasbe bodo na vas zagotovo naredili močan in nepozaben vtis," obljubljajo svojim gostom.

Jedi v makedonski restavraciji Sv. Nikola so pripravljene po originalnih makedonskih receptih, ki vključujejo veliko raznolikega in okusnega mesa, kuhane zelenjave, pogosto pa tudi domače sire. Popeljejo vas na edinstveno potovanje po Makedoniji in z vsakim novim grižljajem boste občutili nepozabno kombinacijo okusov, ki bo poleg vašega telesa nahranila tudi vašo dušo.


Nekaj njihovih dobrot, ob katerih se vam bodo zagotovo pocedile sline, ki lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:

1/17
Restavracija Sv. Nikola

Zdaj, ko so težki časi, ki jih je s seboj prinesla pandemija covida-19, končno mimo in se znova lahko družimo na večjih dogodkih, mnogi iščejo tudi primeren prostor za poroke, rojstnodnevna praznovanja, birme, obhajila, poslovna druženja in podobno. Restavracija Sv. Nikola je idealna za to, saj sprejme do 150 ljudi, osebje pa vam bo z veseljem priskočilo na pomoč tudi pri organizaciji in urejanju vsega potrebnega, da bo vaš dogodek zares nepozaben.

Za vsa dodatna vprašanja in rezervacije so vam na voljo na telefonski številki 030 669 992 ali prek elektronske pošte info@restavracijasvetinikola.si.

Makedonska restavracija Sv. Nikola | Avtor: Restavracija Sv. Nikola Restavracija Sv. Nikola