Uporabno
1316 ogledov

Slastni kifeljci z nepričakovano skrivno sestavino

Naj slovensko pecivo, M SOSESKA M SOSESKA
Le kdo od nas ne pozna kifeljcev s takšnimi in drugačnimi nadevi? Skorajda je ni mame ali babice, ki jih ne bi kdaj spekla. A v četrtem delu oddaje Naj slovensko pecivo boste spoznali kraljico kiflov, kot jim pravi, Marijo Prosič – Mariko, ki jih že vse življenje peče po receptu pokojne tašče in s katerimi že vrsto let razvaja vse okrog sebe.

67-letna Marika, kot ji rečejo domači in prijatelji, prihaja iz Murske Sobote in je najstarejša tekmovalka Mercatorjevega pekovskega natečaja Naj slovensko pecivo, ki ga lahko spremljate na digitalni vsebinski platformi M SOSESKA. Predstavila se je s slastnimi kifeljci z orehovim, makovim in marmeladnim nadevom, recept zanje pa ji je že več desetletij nazaj predala njena tašča Milika.

V oddaji Naj slovensko pecivo se osem ljubiteljic peke iz vse Slovenije poteguje za naziv velike zmagovalke, o kateri boste na koncu pomagali odločiti prav vi. Strokovna žirija, ki jo sestavljata odlična poznavalca slovenske kulinarike, peciv in tradicionalnih receptov Polona Klančnik in prof. dr. Janez Bogataj skupaj s predstavnikom Mercatorja Veljkom Tatićem, je že izbrala tri finalistke, katerih pecivo Mercator postavlja na svoje prodajne police. Finalistke so: Meta Kocjančič s potično torto, Nina Bavdek z vegansko poezijo in Urška Jerman s prekmurskim navdihom.

In zdaj se na vrsti vi, da do 16.12. z nakupi ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o veliki zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da le-ta nikoli ne bo šel v pozabo. 


Recept je star več kot 150 let

Marika govori o kifeljcih z velikim žarom in ljubeznijo. Vedno, ko jih pripravlja, se spominja svoje tašče, ki jo je še kot mlado žensko navdušila nad peko in jo naučila vsega, kar zna speči in skuhati. Pravi, da zanjo predstavljajo krasno zapuščino njene tašče.

"Kifelne sem prvič pripravljala leta 1973, naučila me je moja tašča. Pokazala mi je, kako se naredi testo, nadev, kako se jih zvija. Spomnim se tistega dneva, ko je rekla: 'No, zdaj bomo pa kifelne pekli!' In kako sem bila presenečena, kako malo sestavin vsebujejo! Tašča mi je razložila, da je bilo takrat, ko so to pekli, veliko siromaštvo in takšni so ostali ti kifelni," pove simpatična Prekmurka. In dodaja: "Kifelni so zdaj tradicionalni za naše okolje. Želim ohraniti tradicijo iz siromaštva do sedaj, ko imamo tako rekoč vse."

Z možem sta razmišljala, koliko je pravzaprav star recept, in ugotovila, da sega vsaj 156 let v preteklost.

ZANIMIVOST

Saj veste, da se mož v modrem še vedno drži slabšalni izraz 'kiflci'? Ta izraz oziroma nelaskavi vzdevek sega že v čase Avstro-ogrske monarhije in je povezan s kulinariko. Takratni avstro-ogrski policaji so namreč na prsih nosili znak v obliki lune oziroma kifeljca, na katerem je bila zapisana njihova registrska številka, pojasnjuje etnolog, prof. dr. Janez Bogataj.

Naj slovensko pecivo, M SOSESKA | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA


Mast – skrivna sestavina, ki izboljša okus

Kifeljci so v kulinariki opredeljeni kot tradicionalni kruh iz kvasa, ki so prepoznavni po značilni polkrožni obliki. Pred peko namreč testo razvaljamo in oblikujemo v polmesec. Polnjeni so lahko z različnimi nadevi, lahko so sladki ali slani. Pogost je predvsem v kulinariki srednje Evrope in okoliških držav, držijo pa se ga različna imena: kifeljci, kifli, kiflice, tudi kiperli.

A Marika v svoje osemdelne kifeljce doda skrivno sestavino, zaradi katerih so še okusnejši in zaradi katerih so tudi po več dneh še vedno sveži kot takoj po peki. "Pri peki vedno uporabljam mast, ne margarine, ne olja ... Če so peciva narejena z mastjo, ostanejo dolgo bolj sveža. Tako da povsod, kjer je v testu tudi kvas, je treba dodati mast," pove Marika.

Kakšen je Marikin recept za slastne kifeljce, ki ji ga je predala njena pokojna tašča, in kakšen je postopek priprave, preverite v četrtem delu oddaje Naj slovenski pecivo na M SOSESKI!


Marika se nad peko navdušuje že vrsto let, a poleg peke ima še druge hobije, ki jih opravlja z velikim veseljem. Obiskuje pevski zbor, veliko hodi in kolesari, rada tudi gobari. Pred nekaj meseci je preživela manjšo možgansko kap, a ji to ni vzelo poguma in volje do aktivnega načina življenja. Pove, da je šla prvi dan, ko je bila odpuščena iz bolnišnice, na sprehod. Začela je počasi, na začetku je lahko premagala le po 300 metrov, a zdaj spet hodi po šest ali sedem kilometrov dnevno. 

V veliko veselje sta ji tudi vnuk in vnučka, s katerima velikokrat kaj speče. In njenih pekovskih dobrot se ne razveseljujejo samo domači, temveč tudi vsi sosedi in prijatelji. "Kadarkoli imamo druženja, morajo obvezno biti kifelni zraven. Kdor pride k nam, zmeraj reče: 'Kifelne napravi!' Celo že kdaj kam pridem brez njih, mi rečejo, če kifelnov ni ali kaj," pove Marika.

Če so se tudi vam že pocedile sline in bi želeli pripraviti slastne kifeljce, boste Marikin recept in postopek priprave našli TUKAJ!