Uporabno
11553 ogledov

Slastni zavitki, primerni tudi za zabave

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Zavitki s skuto in špinačo so hitro pripravljen in okusen obrok, ki se prileže tudi kot popoldanska malica. Tokrat smo jih pripravili s skuto in špinačo, sicer pa delamo tudi druge različice: z nadevom iz kisle smetane, tune in koruze ali pa pica zavitke z malo paradižnikove mezge, šunko in sirom.
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

ZAJTRK: Biološki kosmič in kozarec biološkega sadnega soka

Sestavine:

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Kosmiči so hiter in okusen zajtrk za vso družino. V Eurospinu imajo zares veliko izbiro– tudi v okviru svoje bio linije imenovane Amo Essere Biologico jih prodajajo. Zato vsak od otrok brez težav najde kosmiče, ki so mu všeč, velikokrat pa si jih postrežemo tudi z bio mlekom – najraje z mandljevim ali ovsenim. Tokrat so se v naših sklečkah znašli prav hrustljavi bio kosmiči s sadjem, zraven pa smo popili še kozarec sadnega soka, ki je prav tako del linije AMO ESSERE BIOLOGICO.

Ne le, da so izdelki znamke AMO ESSERE BIOLOGICO zelo okusni, tudi cenovno so nadvse dostopni. 375-gramska škatla hrustljavih kosmičev s sadjem stane 1,99 evra, liter biološkega sojinega mleka 1,09 evra, 330 ml bio nektarja granatno jabolko pa 1,59 evra.

A ker je sok precej močnega okusa, smo ga redčili z vodo in smo ga ta dan za zajtrk popili le polovico steklenice, pa tudi vseh kosmičev in mleka nismo porabili.

KOSILO: Kodrasti rezanci s curry zelenjavno omako

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Sestavine:

Priprava:

Na olivnem olju najprej popražim sesekljano čebulo in čim bolj na drobno nasekljane stroke česna. Oboje že rahlo posolim in pustim, da se povsem zmehča. Nato dodam na majhne koščke narezano papriko, bučke in jajčevec ter vse skupaj še dodatno solim in izdatno začinim s curryjem. Prelijem z malo vode, da se zelenjava počasi duši in lepo mehča. Ko je že skoraj zmehčana, dodam še na kockice narezan paradižnik, ki doda preostali zelenjavi še malo dodatne tekočine. Vse skupaj pustim dušiti še kakšnih 10 minut, nato čez prelijem smetano za kuhanje in pustim, da se vse sestavine lepo kuhajo in 'spoznavajo' še nadaljnjih 10 minut.

V tem času v slani vodi skuham kodraste rezance Tre Mulini, ki jih nato odcedim in vmešam v zelenjavno curry omako. Po želji lahko čez potresete še nekaj parmezana, ko boste kosilo postregli svojim bližnjim.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Iz takšne količine zelenjave je omake dovolj za dve družinski obedovanji. Tako polovico omake spravim v stekleni kozarec v hladilnik za prihodnji dan, ko jo skupaj s kuskusom porabim za večerjo.

Kosilo tega dne je bilo torej zelo ugodno – stalo nas je namreč približno 5,60 evra – sploh če upoštevamo dejstvo, da imamo omako za dvakrat.

VEČERJA: Zavitki s skuto in špinačo

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Tokrat smo zavitke iz listnatega testa, ki ga nisem delala sama, temveč kupila v Eurospinu, pripravili s skuto in špinačo. Otroci imajo seveda raje tiste s šunko, sirom in mezgo, ki jih spominjajo na pice, a včasih pač vztrajam pri bolj zdravih obrokih.

 

Tokratna večerja nas je stala 4,60 evra, kar znese le 57 centov na osebo.

Sestavine:

  • 2 zavitka listnatega testa Tre Mulini;
  • 250 g špinače;
  • 500 g skute;
  • 2 jajci;
  • sol, poper, drobnjak.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

V 500 gramov skute umešam eno jajce, solim, popram in dodam drobnjak. Liste špinače operem in osušim ter na drobno nasekljam ali pa kar do drobnega zmeljem v naparavi, v kateri ponavadi pripravljamo smutije. Če kdaj ne dobim sveže špinače in namesto nje uporabim zamrznjeno, jo prej odtalim.

Nasekljane (ali zmlete) lističe špinače dodam zmesi skute in jajca ter vse skupaj dobro premešam, nato listnato testo narežem na manjše kvadrate, na sredino položim nadev, zvijem in premažem z razžvrkljanim jajcem. Zavitke položim na pekač, obložen s papirjem za peko, ter jih pečem približno 15 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija (odvisno od pečice oziroma izbranega programa peke).

Ob zavitkih otroci radi popijejo še sadne jogurte znamke Pascoli Italiani. Tokrat pa so – tako kot pri zajtrku – popili vsak kozarec z vodo razredčenega biološkega nektarja iz granatnega jabolka.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Za popoldansko malico sadje in polnozrnati piškoti

Tudi danes pri popoldanski malici nismo komplicirali in smo si kot prigrizek privoščili na koščke narezana jabolka in hruške. V Eurospinu imajo pestro izbiro sezonskega sadja in pogosto je na voljo po akcijskih cenah, ki jih lahko spremljate v aktualnem letaku. 

Zraven so otroci pohrustali še vsak nekaj žitnih piškotov z ovsenimi kosmiči Dolciando, ki se ponašajo z visoko vrednostjo prehranskih vlaknin.

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ