Uporabno
677 ogledov

Slovenci pri zimskih gumah ne varčujemo

Zimske gume pnevmatike Profimedia
Počasi se bliža sredina novembra, ko bomo morali vsi, ki imamo avtomobile, zamenjati opremo, med katero sodijo tudi pnevmatike. Menjava pnevmatik je v Sloveniji namreč zakonsko predpisana, saj Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer.

Pod zimske razmere štejemo, ko se na cesti ali njenem delu ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je le-to zasneženo, poledenelo (poledica) ali zaledenelo (ledene plošče). Po 15. marcu se nato pnevmatike ponovno zamenjajo nazaj na letne, z izjemo letno-zimskih pnevmatik, ki vam služijo tako za letni kot zimski čas in menjava torej ni potrebna.

Zakaj pa je gume sploh treba menjati oziroma v čem se zimske in letne pnevmatike razlikujejo? Letne gume zaradi drugačne zmesi niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih, saj vas lahko na poledeneli cesti z letnimi gumami hitro zanese. Še posebej nevarna je vožnja z letnimi pnevmatikami po zasneženi cesti v klanec, saj avtomobil lahko začne neobvladljivo drseti, kar privede do nesreče in ogrožanja varnosti. Zato so zimske pnevmatike pozimi in v snežnih razmerah nujne in obvezne.

enaa | Avtor: Enaa Enaa
Slovenci naj bi največ kupovali zimske pnevmatike znamk Sava in Continental. Zimske gume Sava ohranjajo čvrst oprijem tako na mokrih kot zasneženih cestah. Z napredno tehnologijo z visoko vsebnostjo silike v izpopolnjeni polimerni zmesi je zmanjšana togost pnevmatike pri nizkih temperaturah, zato ima na mokrih in zasneženih cestah izredno dobre vozne lastnosti, kar predvsem prispeva k varnosti vožnje. Med prednosti zimskih gum znamke Sava zagotovo spada zanesljiv oprijem v zimskih razmerah, s čimer boste imeli v mrazu in snegu nad avtomobilom boljši nadzor. Pnevmatika tudi pri nizkih temperaturah ostaja mehka in prožna, s čimer pa omogoča boljši prijem in vodljivost vozila. Zimska pnevmatika eskimo s3+ vsebuje tudi posebno smolo, ki zagotavlja boljši oprijem in krajšo zavorno pot na mokrih cestah. Dezen tekalne plasti odlikujejo dodatni robovi, ki zagotavljajo še boljši oprijem, usmerjeni dezen s širokimi kanali v tekalni plasti pa pomaga učinkovito odvajati vodo in brozgo ter s tem zmanjšuje nevarnost akvaplaninga. Kupcem je v zadnjem času pri nakupu zimskih pnevmatik pomemben tudi podatek, kakšen je izkoristek goriva oziroma koliko kilometrov lahko z določeno vrsto gum prevozijo. Zgradba pnevmatike Sava eskimo s3+ zagotavlja enakomerno obrabo po celotni površini, trpežna zmes tekalne plasti pa omogoča, da lahko z enim kompletom pnevmatik prevozite več kilometrov, zaradi česar te zimske gume zdržijo dlje in vam posledično prihranijo nekaj denarja.

Zimske gume Continental so prav tako izredno zmogljive zimske gume, ki jih odlikuje najboljša zavorna učinkovitost za maksimalno varnost v zimskem času. Posebna zgradba oprijemnih lamel in nova zasnova snežnih kanalov omogočata še učinkovitejše sprijemanje snega s snegom, kar zelo izboljša oprijem in udobje vodljivosti avtomobila na zasneženih cestah, bloki v profilnem rebru, ki so ločeni le s tankimi prečnimi kanali, pa ob pojavu zavornih sil tvorijo togo profilno rebro, kar poskrbi za krajšo zavorno pot, zlasti med športno vožnjo v zimskih razmerah. Zimske pnevmatike Continental odlikujejo tudi večji in širši profilni bloki na zunanji rami, ki oblikujejo večjo stično površino, rezultat pa je večja naležna ploskev za maksimalen nadzor in natančno krmiljenje med vožnjo skozi zavoje na suhih zimskih cestah. Kombinacija inovativne gumene zmesi, profila in zgradbe zimske pnevmatike Continental učinkovito zmanjšuje kotalni upor, kar pa, ob nezmanjšani varnosti, omogoča večji prihranek goriva.

enaa | Avtor: Enaa Enaa

Zimske gume so namenjene vožnji pri nizkih temperaturah (nekje do 7 °C) in so običajno mehkejše in imajo profil, prilagojen vožnji v snežnih razmerah. Ko kupujete nove zimske pnevmatike, morate biti pozorni na določene lastnosti pnevmatik, saj morajo le-te zadoščati vašim potrebam in stilu vožnje. Svetujemo vam, da ste pri izbiri pozorni tudi na datum proizvodnje (DOT), ki ga najdete na boku zimske pnevmatike. Prvi dve števili označujeta teden, zadnji dve pa leto proizvodnje. Zimske gume naj bi se namreč, ne glede na porabo, menjalo na štiri leta, saj se po štirih letih izgubi prožnost materiala ter zmanjša njegova kakovost, kar je še posebej treba vzeti v obzir pri zimskih pnevmatikah. Bodite tudi pozorni, če po namestitvi zimskih gum zaznavate hrup, vibracije ali druge spremembe pri vožnji, saj to lahko kaže na nepravilno namestitev, zato v tem primeru čim prej obiščite serviserja.

Pri izbiri pnevmatik pa vam svetujemo tudi, da ste pozorni na oznake za oprijem na mokri površini. Raje izberite zimske gume z oznakama A ali B, izogibajte pa se oznakam E in F. Upoštevajte tudi, da oznak za vožnjo na snegu in ledu ni, zato je pred nakupom zimskih gum vredno pregledati teste, ki jih recimo opravljata ADAC in AMZS in ki posebej ocenjujejo tudi to, katere zimske pnevmatike se najbolje obnesejo na snegu in ledu.