Uporabno
126 ogledov

Slovenska oprema za afriške čebele v Gani

Medex Medex
V okviru projekta Razvoja čebelarstva v Gani je odšla na pot prav posebna praznična pošiljka. V Gano je podjetje Medex poslalo laboratorijsko in čebelarsko opremo, med katero so tudi posebni ročno izdelani panji, posebej prilagojeni za afriško čebelo. Slovensko čebelarsko znanje tako prodira v svet in pomaga izboljševati življenje v Afriki.

Trajnostni projekt razvoj čebelarstva v Gani je prešel v drugo fazo. Prva faza je vključevala terenske raziskave v Gani ter obisk in izobraževanje ganskih čebelarjev v Sloveniji. V drugi fazi pa se nadaljuje vzpostavljanje treh učnih centrov v Gani. Učni centri v prvi vrsti potrebujejo ustrezne panje in čebelarsko opremo za delo z afriško čebelo Apis Mellifera Adansonii.

Zasnovali tri nove tipe panjev

Medex | Avtor: Medex Medex

Mitja Smrdel, inštruktor čebelarstva in vodja tehnične ekipe projekta, je med terenskimi raziskavami ugotovil, da afriške čebelje družine potrebujejo drugačne panje, kot jih imamo v Sloveniji. Zato je zasnoval tri nove vrste panjev, ki odgovarjajo ganskim razmeram. Kot je povedal Mitja Smrdel pošiljka vsebuje še ostalo čebelarsko in laboratorijsko opremo kot na primer: »panjska dleta, opremo za vzrejo matic, kadilnike, panjske tehtnice za spremljanje donosa, med katerimi ena od njih vsebuje tudi vremensko postajo ter mikroskop.« V letu 2021 je imel priložnost preučiti ganske terenske razmere in izobraževati čebelarja Elvisa in Makafuja.

Verjamemo v dobre rezultate

Aleša Mižigoj je izrazila veselje, da projekt po poletnem obisku ganskih čebelarjev, prehaja v drugi fazo: "Januarja spet potujemo v Gano, kjer je sezona medenja na vrhuncu. Del opreme zato pošiljamo z letalom, tako da bomo ob našem obisku afriške čebele že naselili v posebne, v Sloveniji izdelane panje, ki so prilagojeni za afriško čebelo. Z ladijsko pošiljko pa odhajajo na pot tudi stroji za izdelavo panjev, tako da bomo čebelarjem v Gani predali čim več znanja. Tako bomo lahko nadaljevali izobraževanje čebelarjev z njihovimi čebelami in slovensko tehnologijo, zato verjamemo v dobre rezultate."

Medex | Avtor: Medex Medex

Razvoj čebelarstva bo ustvaril nova delovna mesta

Glavni cilji projekta, ki poteka pod okriljem največje razvojne banke v Gani – EXIM,  so razvoj čebelarstva, povečanje opraševanja, donosa pridelkov in pridelava medu ter ustvarjanje novih delovnih mest podeželskega prebivalstva v Gani, s posebnim poudarkom na zaposlovanju žensk.