Uporabno
346 ogledov

Smo Slovenci dovolj varni na spletu?

VPN Profimedia
Že ptički na drevesih čivkajo, da splet ni varen. Od spletnih prevar, nadzora s strani tujih in domačih vladnih organov, preprodaje osebnih podatkov, se nam lahko pogosto zazdi, da nam je splet ušel izpod nadzora. Kaj pa lahko storimo sami, da se zavarujemo na spletu?

Splet nam je prinesel ogromno dobrega. Še nikoli poprej ni bil dostop do relevantnih – pa tudi nerelevantnih – informacij tako preprost. Ko se nekaj nekje zgodi, lahko to izvemo v trenutku, pa čeprav smo na drugem koncu sveta. Prav tako še nikoli nismo imeli toliko zabave na dosegu roke. Z nekaj kliki lahko najdemo zabavne videe muck, psov in drugih živali ali pa katerikoli film ali glasbo.

Temna stran spleta

VPN | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsem je že jasno, da neznancem ne sporočamo številk svojih bančnih računov, ne nakazujemo denarja neznancem, ki nas prosijo za pomoč, ne odpiramo elektronske pošte z neznanih naslovov in sumljivih povezav. Vendar pa je marsikatera spletna nevarnost povezana s stvarmi, ki si se jim ne moremo izogniti.

Spletne strani, socialna omrežja, YouTube – vsi o nas neprestano zbirajo podatke in jih shranjujejo. Google in Facebook nas pogosto poznata bolje, kot se sami.

Marsikomu za to ni mar – saj nič ne skrivamo, naj splet ve, kje in kaj kupujem. Tudi, če vam za vaše podatke ni mar, ko jih imajo v lasti velike spletne korporacije, pa bi vas zanje moralo skrbeti, ko se do njih dokopljejo spletni kriminalci. Še posebno preprosto to lahko storijo, ko uporabljamo omrežje v lokalu, na letališču ali pa drugo, slabše varovano javno omrežje. V takih primerih so naši podatki izjemno ranljivi in lahko dostopni za vsakega kriminalca z nekaj "hackerskega" znanja. Ko pride do takega vdora, vaši podatki niso edina tarča – spretni tatovi lahko zlahka vdrejo tudi v vašo spletno banko.

VPN – vaša zaščita pred spletno krajo

Kaj je pravzaprav VPN? VPN je kratica za navidezno zasebno omrežje (eng. Virtual Private Network). VPN ustvari šifriran tunel med vašo napravo in internetnimi stranmi, ki jih želite obiskati. S tem vam zagotovi spletno zasebnost in zavaruje vaše osebne podatke. Najpogosteje se VPN uporablja za dostop do spletnih strani na javnih prostorih z dostopom do WiFi povezav, ki niso dovolj zaščitene. VPN lahko skrije vaš IP naslov in zakrije vaše spletno brskanje.

VPN | Avtor: Profimedia Profimedia

VPN vas ne bo popolnoma skril, bo pa vaše spletno brskanje veliko bolj varno in anonimno.

VPN je izjemno priljubljen tudi pri podjetjih, še posebno sedaj, ko marsikdo dela od doma. VPN namreč omogoča varno povezavo med delavcem in službenim omrežjem.

Dostop do zaklenjenih vsebin

VPN | Avtor: Profimedia Profimedia

Kar pa bo laičnemu uporabniku, ki večino svojega brskanja prek spleta opravlja v varnem objemu svojega doma, pri VPNju zagotovo največ pomenilo, pa je spreminjanje geolokacije uporabnika. Kako pogosto se namreč zgodi, da slišimo, da je na Netflix prišel nov film ali pa serija, ki si jo želimo ogledati, na koncu pa vidimo, da je lokacijsko omejena le na ZDA. Ali pa si želimo dostopati do tujih novic, pa imajo zaklenjeno lokacijo in lahko do njihove strani dostopajo le določene države.

Želite tudi v tujini dostopati do domačih, Slovenskih vsebin, pa so te zaklenjene? Z VPN-jem, boste imeli dostop do domačih vsebin ne glede na to, kje na svetu ste.

V takih situacijah lahko uporabimo VPN, ki nam omogoča, da se poveže s tujim serverjem, v lasti dobavitelja VPN. Tako lahko na primer izberemo server v ZDA ter na videz našo spletno lokacijo prestavimo tja. Posledično imamo z VPN-jem dostop do spletnih strani in baz, ki so dostopne samo z določenih lokacij.

Katerega VPN ponudnika naj izberem?

VPN ponudniki so se v zadnjem času izjemno razrasli. Za uporabnika je pogosto v morju ponudb težko izbrati pravo. Prvi instinkt je seveda izbrati brezplačen VPN, vendar pa to seveda prinaša nove težave in vprašanja varnosti. Nič ni namreč brezplačno, in kot brezplačna družbena omrežja denar služijo z oglasi, morajo tudi brezplačni VPN ponudniki nekako zaslužiti denar.

Surfshark je ponudnik VPN, ki vam omogoča varnost ter dostop do ur in ur zabavnih vsebin in to za manj kot 3$ na mesec.

Zaradi tega je bolje poiskati varen VPN, ki ni predrag, in ki vam bo prišel prav tako v vsakdanjem življenju kot tudi v situacijah, ko si želite dodatno varnost na spletu. Surfshark je en od najbolj priljubljenih VPN-jev, saj je pri le 2,49$ na mesec med najcenejšimi plačljivimi VPN ponudniki. Hkrati pa za ta denar omogoča dostop do kar 15 Netflixovih knjižnic, vključno z ZDA in Japonsko, uporabljate pa ga lahko na neomejenem številu naprav.

Zavarujte se ter si sočasno omogočite dostop do nešteto ur zabave preko Surfshark VPN. Le z nekaj kliki se boste lahko povezali z enim od njihovih serverjev ter po spletu brskali varno in bolj anonimno.