Uporabno
1482 ogledov

So podatki na mojem telefonu res varni?

Samsung
Digitalni svet je, hočeš nočeš, postal obvezna oprema sodobnega življenja. Zdi se, da se kar naprej zanašamo na tehnologijo, ki resda predstavlja velik del našega vsakdana, a če smo pri sami uporabi le za kratek hip neprevidni, lahko kaj hitro občutimo hude posledice.

Dandanes se po svetu potika vse več nepridipravov, ki prežijo nad nečuječimi uporabniki pametnih telefonov. Naši podatki večinoma niso več shranjeni v papirnati obliki, pač pa se vse bolj poslužujemo elektronske. Prav zato hekerjem in kibernetskim kriminalcem predstavljamo toliko večji potencial za krajo podatkov. Intenziven razvoj tehnologije ne pomeni zgolj večje nevarnosti pred spletnimi tatovi. Da bi vedno ostali korak pred nevarnostjo, ki nas čaka za vsakim vogalom, se neprestano razvijajo tudi tehnologije, katerih glavna naloga je zaščititi uporabnike in njihove podatke. 

Ali ste vedeli, da se je zaradi moderne tehnologije in vpliva trenutnih epidemioloških okoliščin uporaba pametnih telefonov povečala za vrtoglavih 70 %, uporaba zdravstvenih storitev prek pametnih telefonov pa za neverjetnih 500 %?

Kdo so lahke tarče za krajo podatkov?

O varnosti mobilnih naprav smo se pogovarjali s podjetjem Samsung Slovenija. Kdo drug pa bo vedel, kako se zavarovati pred virtualnimi nepridipravi? Slovenska modrost trdi, da je kovačeva kobila vedno bosa. Čeprav pregovor v veliki meri drži, temu ni vedno tako. Nas in naše podatke lahko zavarujemo že z nekaj zelo enostavnimi koraki. Izpostaviti je treba dve stvari, ki nas delata lahke tarče za hekerje in kibernetske kriminalce

 | Avtor: Samsung Samsung

Še preden se priklopimo na različne wi-fi mreže bodisi v lokalih, hotelih, na letališču in podobno, moramo dobro premisliti ali so te resnično varne. Samsung telefoni, na primer, imajo funkcijo Intelligent Wi-Fi, ki pametno analizira vzorce spletnega prometa in redno opozarja na tveganja.

Druga past, v katero nas lahko ujamejo virtualni lopovi, so aplikacije neznanih ponudnikov. Svetujemo, da še preden si na telefon naložite novo igro, prej dobro preberete njene pogoje ter kaj vse ta aplikacija potrebuje za svoje delovanje. Ogromno aplikacij na primer zahteva dovoljenje za dostop do lokacije naprave, pa čeprav z njenim delovanjem nima nobene povezave, temveč ponudnik te podatke izkorišča s povsem drugimi nameni. Zatorej, če izbrana aplikacija nikakor noče delovati brez dovoljenja za dostop do lokacije, vam priporočamo, da se ji izognete in poiščete drugo.

Nov telefon – kaj pa zdaj?

Ko si privoščimo nov pametni mobilni telefon, vanj vnesemo vse – od kontaktnih številk do fotografij in celo podatkov plačilnih kartic. Mnogi se pred tem pozabijo pozanimati, kako dobro celostno zaščitno programsko opremo ponuja njihova nova igračka. Samsung na primer ponuja storitev Knox, ki skrbi za varnost na vseh nivojih naprave, zato drugi zaščitni programi niti niso potrebni. 

 | Avtor: Samsung Samsung

Izredno pametna poteza je, da na mobilni napravi nastavite samodejno zaklepanje, za odklepanje pa poskrbite na naprednejše načine, kot je Face ID ali skeniranje prstnega odtisa. Čeprav se izbira močnih gesel zdi povsem samoumevna preventiva, se mnogi na to požvižgajo, češ, če mi bodo vdrli v telefon, mi bodo močnemu geslu navkljub. Mnogi se izogibajo daljših gesel, ker jih preprosto pozabijo. Samsung Pass svojim telefonom omogoča, da so vsa gesla zbrana na enem mestu. 

Ker tehnologija napreduje iz sekunde v sekundo, poskrbite, da so vse vaše elektronske naprave posodobljene. Iz dneva v dan prihajajo na trg nova tveganja, posodobljena programska oprema pa na njih produktivno odgovarja le s posodobitvami varnostnega sistema.

 | Avtor: Samsung Samsung

Kaj storiti, če nam ukradejo mobilni telefon?

Kljub previdnosti se kaj hitro lahko zgodi, da nam nekdo ukrade telefon. Naša prva reakcija je panika. Čim prej je treba narediti nekaj osnovnih korakov za zaščito naše lastnine. Če je vaš mobilni telefon sinhroniziran s še katero drugo napravo, na primer z računalnikom, uro ali kakšnim drugim telefonom, lahko naše podatke bodisi zaklenemo ali celo zbrišemo. Z Googlovimi storitvami lahko telefon celo poiščemo in vidimo, če smo ga mogoče kje izgubili. Storitev omogoča tudi sproženje zvonjenja, ki ljudi opozori na izgubljeni telefon.

 | Avtor: Samsung Samsung

Kako se preventivno pripraviti na krajo podatkov?

Izguba ali kraja telefona je dokaj nadležna zadeva. Da bi se izognili številnim težavam, ki nas čakajo ob kraji podatkov, se je treba pripraviti že prej. Kot smo že omenili, je na računalnike, telefone in ostale elektronske naprave treba redno nameščati in tudi posodabljati varnostne in antivirusne programe. Računalnike sicer pogosto zavarujemo in posodobimo, na mobilne telefone pa povsem pozabimo. 

Vse občutljive podatke je treba zaščititi z namestitvijo različnih aplikacij in zaščitnih programov. Naprave Samsung so v ta namen razvile Samsung Pass, Samsung Health, varno mapo in podobno. Pomembno je, da je telefon sinhroniziran z neko drugo elektronsko napravo. V primeru izgube ali kraje lahko tako primerno ukrepate, zavarujete podatke in kar je najpomembneje – jih tudi obdržite.

 | Avtor: Samsung Samsung

Samsung nikoli ne zatisne očesa

Družba Samsung dobro ve, kako pomembna je varnost osebnih podatkov. Ker so kraje dandanes vse pogostejše, posledice pa vse bolj resne, so se reševanja problema lotili na izjemno proaktiven način. Kako? Samsung skrbi za nenehne inovacije varnostnih sistemov, katerih glavni namen je zaščita uporabnikovih podatkov. V sodelovanju s številnimi partnerji vsak dan izboljšuje že tako zmogljiv varnostni sistem in ga s pomočjo programskih rešitev vgrajuje tako v svoje naprave kot tudi v vse njihove komponente, od čipov do operacijskih sistemov.

Varnostna platforma v kategoriji varnosti spada v sam svetovni vrh. To potrjuje nagrada z dogodka Global Mobile (GLOMO) Awards iz leta 2020. Gartner je platformi Knox podelil oceno 27 od 30, s katero si je prislužila naslov najboljše mobilne inovacije.

 | Avtor: Samsung Samsung

Ker se Samsung zaveda, da je telefon pomemben del našega življenja in da na njem hranimo obilo pomembnih podatkov, je pri varnosti le-teh še posebno pazljiv. Uporabnikom je zagotovil platformo Samsung Knox, ki je bila sicer ustvarjena že leta 2013, a je kljub temu vsak dan deležna izboljšav. Njeni začetki so bili namenjeni varovanju podjetij, sčasoma pa jo je pot popeljala tudi v zasebno platformo za pametne telefone, ki že vrsto let prejema priznanja in certifikate. Največja prednost platforme je, da deluje v realnem času. Ker podatki na napravah vedno krožijo, hekerji pa so vedno na preži, Samsung Knox nikoli ne spi. Zato pa lahko mirno spijo njegovi uporabniki, saj so njihovi podatki varni v prav vsakem trenutku.