Uporabno
984 ogledov

So zimske gume res potrebne?

enaa Enaa
Veste, da prihajajo. Hladno vreme, sneg, led. Kmalu bo čas, da iz shrambe privlečete zimske gume ali pa kupite nove. Toda kakšne sploh so zimske gume? So res potrebne? Ali delujejo bolje kot celoletne pnevmatike? In kako izbrati pravi komplet zimskih gum za vaš avto? Tukaj so odgovori na vsa ta vprašanja in še več, tako da boste do prihoda ledenih temperatur pripravljeni!

V Sloveniji med najbolj priljubljene znamke zimskih gum spadata Sava in Continental, ki tudi na ADAC oz. AMZS testih gum vsako sezono dosegata najvišje ocene. 

Zimske pnevmatike so posebej zasnovane za večji oprijem in varnost na zasneženih in poledenelih cestah. Zimske gume so izdelane iz mehkejše gumene zmesi, ki ostane upogljiva pri nižjih temperaturah in zagotavlja boljši oprijem. Tekalna plast zimskih pnevmatik je tudi globlja in širša od letnih pnevmatik, kar omogoča, da se pnevmatika zagrize v sneg in led za boljši oprijem. Zimske pnevmatike imajo običajno tudi utore ali lamele, vrezane v bloke tekalne plasti, ki pomagajo pri odstranjevanju snega in zagotavljajo še boljši oprijem na ledenih površinah.

Čeprav so celoletne pnevmatike primerne za večino voznih razmer, niso nujno najboljša izbira za zimsko vožnjo. Celoletne pnevmatike pri nižjih temperaturah ponavadi otrdijo, zaradi česar so manj učinkovite pri oprijemu snega in ledu. Imajo tudi manjšo globino in širino profila in kot zimske pnevmatike, kar lahko omeji njihov oprijem in oprijem na spolzkih površinah. Iz teh razlogov je pogosto priporočljivo, da vozniki preidejo na zimske pnevmatike, ko postane hladno vreme in začne snežiti.

Če živite na območju z ostrimi zimskimi razmerami ali če veliko vozite po snegu in ledu, so lahko zimske pnevmatike dobra izbira za vas. Zagotovijo lahko večji oprijem in varnost na spolzkih cestah ter vam pomagajo, da se izognete nesrečam in prispete, kamor želite.

Zimske gume Sava so ena najpogostejših izbir slovenskih voznikov. Konec koncev gre za domačo blagovno znamko. Med njihove najbolj priljubljene pnevmatike za zimo spadajo Sava Eskimo HP, Eskimo Stud in Eskimo S3+. Odlikujeta jih dodaten oprijem in moč zaviranja v hladnih vremenskih razmerah (pod 7 °C). Niso namenjene celoletni uporabi. Sava Eskimo Stud je cenovno ugodna možnost za ekstremne zimske razmere. S šesterokotnimi čepi in zmesjo silike z visokim oprijemom se udobno spopade z ledom, snegom in mokrimi pogoji. Guma Sava Eskimo HP je posebej zasnovana za visokozmogljivo vožnjo po snegu in ledu. Pričakujete lahko zanesljivo vodljivosti in oprijem v najtežjih razmerah na cesti. Da ni nujno, da odlična zimska zmogljivost stane celo premoženje, pa dokazuje tudi pnevmatika Sava Eskimo S3+.

enaa | Avtor: Enaa Enaa

Zimske gume Continental so še ena priljubljena možnost. Gume, ki jih ponujajo, so dobre za vse celinske ceste v času poledice. Podjetje ima na izbiro široko paleto zimskih pnevmatik, ki dajejo prednost varnosti voznika. V njihovi zimski ponudbi najdemo pnevmatike WinterContact, ContiWinterContact, VikingContact, ContiVikingContact in IceContact. V primerjavi s svojo predhodnico pnevmatika Continental WinterContact TS 860 zagotavlja 5 % boljše zaviranje na mokrih cestah, zavorne poti pa so za 4 % krajše na ledu. Continental si je pri izdelavi te pnevmatike prizadeval tudi za izboljšanje vodljivosti, oprijema in kakovosti vožnje. 

Kdaj moram na svoje vozilo namestiti zimske pnevmatike?

Najboljši čas za namestitev zimskih pnevmatik na vaše vozilo je, ko se začne mrzlo vreme in sneži. To je običajno pozno jeseni ali zgodaj pozimi. Če živite na območju s posebno ostrimi zimami, boste morda želeli zimske pnevmatike namestiti še prej. V Sloveniji je uporaba zimskih gum oz. enakovredne zimske opreme obvezna od 15. novembra.

Kako dolgo zdržijo zimske gume?

Zimske pnevmatike običajno zdržijo približno štiri do pet sezon ali približno do 40 tisoč kilometrov. Po tem se začne gumijasta zmes strjevati in tekalna plast se obrablja, zaradi česar so pnevmatike manj učinkovite pri oprijem. Če se veliko vozite po snegu in ledu, boste morda morali pogosteje zamenjati zimske pnevmatike.

Kako vem, kdaj moram sneti zimske pnevmatike?

Zimske gume je najbolje sneti spomladi, ko se vreme začne segrevati in so ceste čiste od snega in ledu. Običajno se lahko vrnete na celoletne pnevmatike nekje konec marca ali aprila. Če pa živite na območju z daljšo zimsko sezono, boste morda morali imeti zimske pnevmatike na vozilu nameščene dlje časa. V Sloveniji je zakonsko določen čas uporabe zimskih pnevmatik od 15. novembra do 15. marca. 

Kje lahko kupim zimske gume za svoje vozilo?

Zimske gume lahko kupite pri avtoservisih, vulkanizerjih in na spletu pri različnih prodajalcih. Ko kupujete zimske pnevmatike, primerjajte cene in ocene, da boste našli najboljšo ponudbo zase.