Uporabno
117 ogledov

Sobivanje s pticami v urbanem okolju

sobivanje s pticami Arhiv ponudnika
Človek je svet priredil svojim potrebam in pri tem močno spremenil podobo okolja. Živali, ki so se nekoč prosto gibale povsod, so danes precej omejene pri tem, a se mora človek vendarle nekako prilagoditi tudi temu delu in skušati karseda kakovostno sobivati z njimi.

Pri tem pa so zagotovo ptice tiste živali, ki jih najdemo povsod, saj jim je zračne poti in dostope zelo težko omejiti. Najdemo jih v naravi kot tudi v urbanih središčih in naseljih, kjer sicer prevladuje človek in veliko drugih živali ne vidimo.

Načeloma s tem ne bi bilo popolnoma nič narobe, saj ne gre za agresivne ali človeku nevarne živali, a mu vendarle grenijo življenje in do neke mere ogrožajo celo zdravje. S tem v mislih je tako imenovana zaščita pred golobi zagotovo nekaj, čemur se na da izogniti, če želimo na stavbah in v okolici preprečiti škodo, ki jo povzročajo ptice. Zagotovo ste že obiskali kakšno podjetje ali pa se odpravili kam na obisk, kjer je bilo vsepovsod naokoli polno ptičjih iztrebkov. Neprijetno na pogled, a tudi potencialno nevarno za zdravje.

Kjer je človek, tam so golobi in druge ptice

Ptice gredo dejansko za človekom, saj so se naučile, da je v njegovi bližini vedno na voljo nekaj hrane. Nekateri ljudje ptice tudi krmijo, s čimer seveda ni nič narobe, če to poteka na odprtem, denimo v parkih in na drugih naravnih površinah. Ni ravno najbolj pametno ptice krmiti na okenskih policah. Nekateri počnejo tudi to, zaradi česar se golobi in druge ptice navadijo tam redno iskati nekaj za v kljun.

V urbanih naseljih pa je okenskih polic in streh, s katerih opazujejo okolico in se tam počutijo varne, precej. To hkrati pomeni tudi ogromno ptic, za katerimi ostaja veliko neprivlačnih in zdravju škodljivih iztrebkov. Ti končajo na okenskih policah, fasadi, na parkiranih avtomobilih, pred vhodnimi vrati, skratka povsod. To pa je vsekakor točka, ko je potrebno resno ukrepanje.

Ne poškodovanje, ampak preprečevanje dostopa

Kot rečeno, človek se mora naučiti sobivati z živalmi na način, da jim dovoli proste poti, a na drugi strani omeji dostop do mest, kjer si njihove prisotnosti zares ne želi. V tem primeru je zaščita pred golobi najbolj ustrezna rešitev, saj poskrbi za to, da je dostop pticam na določena mesta onemogočen, hkrati pa jih ne poškoduje.

V nadaljevanju povemo še nekaj več na temo različnih vrst zaščit, ki so na voljo glede na površine, ki jih želimo obraniti pred golobi in drugimi pticami. Te ne povzročajo le nereda v smislu kopice iztrebkov, pač pa je v njih jedka sečna kislina, ki povzroča veliko gmotne škode. Omeniti je treba tudi primere, ko se ptice med letom zaletijo v nevarovane klimatske in druge prezračevalne naprave. Tudi na ta način se povzroča škoda, ki pa ni zgolj materialna, saj lahko ostanki takšnih trkov privedejo do razvoja različnih škodljivih bakterij, ki se širijo po prezračevalnih kanalih.

Prenos bolezni v bivalne prostore

Če stanovanjska ali poslovna stavba nima zaščite pred golobi, je jasno, da bodo njihovi iztrebki vsepovsod po stavbi in okoli nje. Žal se jim tako v popolnosti ni mogoče izogniti in jih s čevlji kaj hitro zanesemo v notranje prostore. Ponovimo, da ne gre zgolj za estetski vidik, saj se lahko v ptičjih iztrebkih skrivajo tudi zametki različnih bolezni. Mednje vsekakor sodi gripi podobna bolezen, ki jo imenujemo psitakoza in izzove simptome, kot so bruhanje, diareja in celo povečana občutljivost na svetlobo.

Da bi se izognili potencialnim nevarnostim, ki jih ti iztrebki prinašajo s seboj, je treba opraviti vsaj dva pomembna koraka. Eden je vsekakor informiranje stanovalcev in zaposlenih o tem ter kako ukrepati, da do tega ne bi prišlo. Torej ne krmite ptic v okolici stavbe in vedno očistite čevlje pred vstopom v zgradbo. Drugi korak pa je seveda oprema stavbe in okolice z ustrezno zaščito pred golobi.

Zaščita pred golobi na različne načine

Ko govorimo o tej temi, je treba izpostaviti vsaj tri različne vrste zaščite. Mehanska, električna in zaščitna mreža proti golobom. Vsem trem je skupno to, da živalim učinkovito preprečujejo dostop do delov zgradbe, kjer bi povzročale škodo, obenem pa je treba to storiti tako, da se ptic fizično ne poškoduje. Mehanska zaščita je tako sestavljena iz iglic različnih dimenzij, ki se odlično obnesejo na okenskih policah in delih strehe, kjer se rade zadržujejo ptice.

Takšna zaščita jih seveda ne bo poškodovala, saj so iglice dovolj mehke in upogljive, na drugi strani pa dovolj neprijetne, da ptic ne mika siliti mednje. Omenili smo še električno zaščito, ki pa je vse prej kot morilec ptic. Tudi pri tej gre seveda za verzijo mehanske zaščite, ki pa je nadgrajena še s šibkim električnim tokom, ki je ravno dovolj močan, da ni prijeten. Za večje odprte površine, kot so balkoni, terase ali parkirišče, pa je najbolje uporabiti zaščitno mrežo proti golobom, ki pticam ne omogoča prehoda niti ne zadrževanja na njej.

Kako izbrati optimalno zaščito pred golobi?

Tako kot velja za vse druge storitve, je zagotovo tudi v tem delu najbolje zaupati strokovnjakom z izkušnjami na tem področju. Vsekakor se lahko s svojimi vprašanji obrnete na podjetje Uroš Rupar, s. p., inženiring in projektiranje, ki je s 25 leti na trgu vsekakor referenca samo po sebi. In ne le nasveti pri tem, kako zaščititi svojo stavbo in okolico pred golobi, svetovano zaščito vam tudi strokovno montirajo.

Ker gre pri tem poslu za delo na višini, je še kako pomembno, da se izvajalec del zaveda vseh potencialnih nevarnosti in ima na voljo ustrezno opremo, znanje kot tudi kader, ki lahko zahtevno montažo na varen način tudi opravi. Vsekakor gre za nekaj, česar se ne lotevamo sami kot »sam svoj mojster«. Vsi smo radi koristni in doma postorimo kar največ s svojimi rokami, a obstajajo seveda tudi dela, pri katerih je najboljša možna odločitev na pomoč poklicati izkušene strokovnjake.

O tem, da omenjamo resnične strokovnjake s področja zaščite stavb in okolice pred golobi. se lahko prepričate z ogledom številnih referenc in uspešno izvedenih projektov po celotni državi.