Uporabno
814 ogledov

Šola: to je optimalen nahrbtnik za hitro rastočo hrbtenico

Šola
1/3
Profimedia
Specialist ortopedske kirurgije o obdobju, ko hrbtenica hitreje raste, zdravstvenem vidiku nakupa šolske torbe in ergonomičnem nahrbtiku. Strokovnjak svetuje nahrbtnike proizvajalca Explore, ki jih lahko kupite v Mercatorjevih supermakretih in hipermarketih.

"Ob funkcionalnosti postaja vse bolj pomemben tudi popolni trendovski izgled šolskega nahrbtnika. Kljub "trendovstvu" ob tem nikakor ne smemo zanemariti dejstva, da ravno v tem obdobju hrbtenica najhitreje raste in se njena oblika najintenzivneje spreminja," opozarja asist. Dr. Matjaž Merc, dr. med. specialist ortopedske kirurgije, usmerjen v področje otroške ortopedije, bolezni gležnja, stopala in športnih poškodb.  

Mercator - šolski nahrbtnik | Avtor: Mercator Mercator
Dodaja, da posledično zato relativno pogosto ugotavljajo deformacije hrbtenice in slabo držo: "S pravilno izbiro šolskega nahrbtnika bo kljub obremenitvam, ki jim je izpostavljena hrbtenica razporeditev sil nanjo bolj enakomerna."

Nahrbtniki Explore: odlična izbira

Zaradi ergonomičnosti, trendovskega izgleda in funkcionalnosti so nahrbtniki proizvajalca Explore po navedbah dr. Matjaža Merca odlična izbira pri nakupu šolskega nahrbtnika: "Odlikuje jih posebna anatomska oblika hrbtišča, ki zagotavlja optimalno prileganje. Večina sil, se zato prenese iz ramen neposredno na ledveni in križnični del hrbtenice, kjer posebno oblazinjenje skrbi za enakomeren stik s površino."

Hrbtišče po njegovem opisu sestavlja dvojno podložen material, ki je dovolj čvrst, da ščiti otroka pred pretiranimi sunki, ki se lahko pojavijo na primer med tekom. Tkanina sicer odlično prepušča vlago zaradi česar, je hrbtišče primerljivo s športnimi nahrbtniki.

Otroci in mladostniki so pogosto med nošenjem nahrbtnika zelo aktivni. Zaradi teže, ki takrat še dodatno obremenjuje hrbtni predel je pomembno, da je vsak nahrbtnik opremljen s prsnim stabilizacijskim pasom. Prsni pas nahrbtnik približa srednjemu in zgornjemu delu prsne hrbtenice. Nahrbtnik je tako bolj čvrsto v stiku s telesom, posledično je zato aktivnost lažja, bolj kontrolirana, obremenitve na hrbtenico pa so manjše.

Asist. Dr. Matjaž Merc, dr. med. specialist ortopedske kirurgije 

Šolski nahrbtniki Explore po besedah dr. Matjaža Merca združujejo vse pomembne lastnosti, ki jih mora imeti šolski nahrbtnik za varno in neškodljivo nošenje šolskih potrebščin. Z ortopedskega vidika jih zato priporoča tako za šolsko, kot obšolsko uporabo.

V Mercatorjevih supermarketih in hipermarketih si oglejte tudi kolekcije šolskih potrebščin, ki so nastale v sodelovanju z Lepo Afno, Luko Dončićem in Challejem Sallejem.