Uporabno
2497 ogledov

Sončna elektrarna in električni avto gresta z roko v roki

Sončna elektrarna na hiši arhiv Gen-i
Sončna elektrarna na strehi hiše je namenjena proizvodnji elektrike, ki jo potrebuje gospodinjstvo, če je pri hiši še električni avtomobil, je naložba vanjo še toliko boljša. Avtomobil boste polnili kar doma, z elektriko iz sončne elektrarne, na poti pa vam nova storitev E-mobilnost zagotavlja enostavnejše in ugodnejše polnjenje na polnilnih postajah.

Če ste si nekoč zgolj predstavljali možnost, da bi bili kot gospodinjstvo skoraj povsem energetsko neodvisni, je zdaj to postala realnost. Sončna elektrarna je naložba, ki vam to omogoča. Vsako gospodinjstvo potrebuje energijo za razsvetljavo, delovanje aparatov in naprav, ogrevanje, pripravo tople sanitarne vode in mobilnost. V povprečnem slovenskem gospodinjstvu za del potreb poskrbi električna energija iz omrežja, za del različni energenti za ogrevanje, avtomobile pa poganjata bencin ali dizelsko gorivo.

S sončno elektrarno do energetske neodvisnosti

Zdaj lahko svojo energetsko sliko popolnoma postavite na glavo. Sončna elektrarna je naložba, s katero lahko takoj ali pa postopoma vse naštete vire energije, ki jih uporabljate zdaj, zamenjate za lastno elektriko, proizvedeno iz sonca. Postali boste energetsko praktično neodvisni, predvsem pa boste zelo veliko storili tudi za okolje. Elektrika iz sonca je čist vir energije, s proizvodnjo katere ne obremenjujemo okolja z izpusti ogljikovega dioksida.

Če pogledate razrez izpustov ogljikovega dioksida, ki ga povzroča povprečen posameznik, lahko hitro ugotovite, da so poleg negospodarnega ogrevanja na fosilna goriva, največji onesnaževalec zraka prav avtomobili, brez katerih si življenja sploh ne moremo predstavljati. Ni naključje, da se tega zaveda vse več posameznikov, zato se jih tudi vse več odloči za nakup do okolja veliko bolj prijaznega električnega avtomobila. 

Sončna elektrarna na hiši | Avtor: arhiv Gen-i arhiv Gen-i

Elektrika za avtomobil iz domače elektrarne

Zato lahko rečemo, da sta sončna elektrarna na strehi in električni avtomobil napovednika boljše in čistejše prihodnosti. Tega se je že pred tremi leti zavedal tudi Aleš Bregant iz Mojstrane. Med prvimi je postavil sončno elektrarno GEN-I Sonce, s katero zadaj poleg drugih porabnikov v hiši napaja tudi dve električni vozili. Na leto naredi kar 50 tisoč kilometrov, večino potrebne elektrike pa avtomobila dobita iz domače sončne elektrarne, tako da je Aleš Bergant v treh letih dosegel 90-odstotno energetsko neodvisnost, hkrati pa se bo naložba v sončno elektrarno zaradi prihrankov pri gorivu povrnila že letos. 

Sončno elektrarno bi morali imeti prav vsi, ker je po njegovih besedah »čista zmaga, saj alternative žal nimamo«. Prijateljem in znancem, ter vsem, ki ga vprašajo o sončni elektrarni, priporoča, naj izberejo GEN-I Sonce, saj so, kot navdušen pravi sam, "profesionalci, ki zmeraj držijo obljubo.“

Enostavnejše in ugodnejše polnjenje na poti 

A električni avtomobil je treba včasih napolniti tudi, ko ste na poti. Ker se pri GEN-I Sonce tega zavedajo, so za vse uporabnike teh vozil junija letos pripravili novo storitev trajnostne mobilnosti. Njihovim odjemacem Poceni elektrike in Poceni plina, ki imajo električne avtomobile, zdaj omogočajo okolju prijazno mobilnost z nižjimi stroški vožnje. 

GEN-I E-mobilnost, kot so poimenovali projekt, zagotavlja enostavnejše in ugodnejše plačilo uporabe več kot 200 polnilnih postaj mreže »Gremo na elektriko«. Uporabniki lahko dobite brezplačno uporabniško kartico, s katero boste lahko dostopali do polnilnih postaj. Strošek za storitev E-mobilnost je zgolj 1,22 evra na mesec na kartico, prišteli pa ga bodo k mesečnim stroškom za elektriko ali zemeljski plin.

Gospodinjski in mali poslovni odjemalci Poceni elektrike in Poceni plina lahko storitev naročite le prek portala Moj GEN-I, kjer se registrirate in naročite uporabniške kartice, ki bodo uporabne takoj, ko jih boste prejeli. 

Prihodnosti ni v podaljševanju sedanjosti. V GEN-I se pridružujejo priporočilu gospoda Breganta in vas vabijo, da postanete soustvarjalec zelene kulture. Vse, ki bi se radi aktivno vključili v projekt samooskrbe z energijo ali naročili storitev GEN-I E-mobilnost – predvsem s ciljem izničenja negativnih vplivov na okolje – vabijo, da se obrnete na elektronski naslov sonce@gen-i.si ali telefonsko številko 080 1558.