Uporabno
4985 ogledov

Šparglji – zelenjava, ki zaznamuje vsako pomlad

Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov
V pomladnem času je skorajda nemogoče, da se v naših obrokih ne bi znašli šparglji. Obožujemo jih in jih pripravljamo na tisoč in en način. Na prodajnih policah lahko najdete zelene ali bele šparglje, mi običajno posežemo po zelenih.
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

ZAJTRK: Umešana jajca s šparglji in sirom

Sestavine:

  • 10 jajc;
  • 250 g špargljev;
  • majhna čebula;
  • sir Gauda znamke Land;
  • sol, poper in olje;
  • koruzni hlebec.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Čeprav so bili prvič, ko so na krožnik dobili šparglje, otroci malo skeptični, jih danes zelo radi pojedo. Tokrat sem jih vključila v zajtrk, pripravila sem zelene šparglje z umešanimi jajci in sirom. A preden sem šparglje popekla na ponvi, sem jih 10 minut kuhala v slani vodi.

Najprej sem v ponvi na olivnem olju do mehkega popražila čebulo, ki sem ji dodala na manjše koščke narezane in torej predhodno že pokuhane šparglje. Tudi te sem malo popekla, nato pa dodala še v skodelici umešana jajca (soljena in rahlo popoprana) ter vanje naribala še malo sira in naša večerja je bila nared.

Na dan, ko sem opravljala večji nakup hrane za ta teden, sem kupila 500 gramov špargljev po akcijski ceni. Tako sem zanje namesto 4 evre in 98 centov odštela le 2,49 evra, za zajtrk pa sem porabila le polovico kupljenih špargljev. Za paket 10 svežih kokošjih jajc hlevske reje sem plačala 1,49, za koruzni hlebec, ki smo ga jedli zraven, pa 1,39 evra (pri čemer smo tokrat zmazali le slabo tretjino kruha). Cena celotnega zajtrka je tako znašala približno 3,20 evrov oziroma 64 centov po osebi.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek

KOSILO: Chilli con Carne

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Sestavine:

  • 500 g mletega govejega mesa;
  • dve veliki čebuli;
  • glava česna;
  • konzerva pelatov ali pasiranih paradižnikov Delizie dal Sole;
  • tri paprike;
  • konzerva rdečega fižola Delizie dal Sole;
  • konzerva koruze Delizie dal Sole;
  • žlica čokolade v prahu;
  • začimba chilli, sladka mleta papirka, lovorjev list, sol in poper.

Priprava:

Ta mehiška enolončnica se v originalni izvedbi pripravlja s svežim čilijem in je znana kot zelo pikantna jed, a zaradi otrok jo pripravimo v zelo zelo rahlo pekoči izvedbi, pri čemer namesto svežega čilija uporabim kar začimbo čili v prahu. Za našega najmlajšega člana pa postrežem nepikantno jed – to naredim tako, da 15 minut pred koncem kuhanja del enolončnice, namenjen najmlajšemu sinu, prestavim v manjši lonec, preostanek jedi pa šele nato začinim s čilijem v prahu.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

A gremo lepo po korakih. Chilli con Carne pripravim tako, da najprej na drobno nasekljane česnove stroke in čebule popražim na olivnem olju, nato dodam mleto goveje meso, ga solim, popopram ter začinim s sladko papriko v prahu ter pražim kakšnih 10 minut. Potem v lonec dodam na majhne koščke narezano papriko – po navadi izberem eno rdečo, eno rumeno in eno zeleno, da je na videz jed bolj pisana in zato malce bolj vizualno privlačna za otroke. Sestavine pražim še kakšnih 10 minut, nato dodam žlico čokolade v prahu in pasiran paradižnik, nekaj vode in lovorjev list. Vse skupaj pustim kuhati 20 minut, nakar v lonec dodam še sestavine iz konzerve – torej rdeč fižol in koruzo. Ne tej točki del enolončnice, ki je namenjen našemu najmlajšemu in ne sme biti pekoč, prestavim v drug lonec, v katerega prav tako dodam nekaj koruze in fižola. Glavni del jedi pa zdaj tudi začinim s čilijem v prahu ter jed kuham še dodatnih 10 minut, nato je kosilo gotovo.

Zraven običajno jemo sveže žemljice ali svež kruh. Tokrat smo si brbončice razvajali s hrustljavim koruznim hlebcem, ki nam je ostal še od zajtrka.

Današnje kosilo sem skuhala iz le pol kilograma mletega govejega mesa, a kadar naredim Chilli con Carne iz enega kilograma mesa, je jedi dovolj, da jo imamo za kosilo še naslednji dan. Pravzaprav se mi zdi, da je – podobno kot na primer jota ali ričet – potem, ko malo 'odleži' in jo pogrejem, celo malce boljša.

Velik lonec enolončnice Chilli con Carne je stal približno 7,80 evrov, kar znese 1,56 evra po osebi.

VEČERJA: Špinačna juha in carski praženec

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Na žlici olivnega olja popražim česen, nato dodam na kocke narezan krompir. Vse skupaj zalijem z vodo, solim in pustim kuhati približno 10 min. Nato dodam še oprano špinačo in vse skupaj kuham še dobrih pet minut oziroma toliko časa, da je krompir do konca skuhan. Juho zmešam s paličnim mešalnikom, dodam malo smetane za kuhanje in juha je pripravljena.

Carski praženec naredim tako, da ločim beljake od rumenjakov. Rumenjake z mešalnikom zmešam skupaj s soljo, mlekom in moko v gladko zmes brez grudic, beljake pa posebej stepem v trd sneg in jih na koncu na rahlo primešam preostali masi. Tako namreč pride carski praženec bolj 'puhast'. Pečem ga na maslu, čezenj pa na koncu potresem malce sladkorja v prahu. Otroci ga radi jedo skupaj z domačo babičino marmelado, kadar nam je zmanjka, pa z veseljem posežemo tudi po odličnih marmeladah, ki jih imajo na voljo v Eurospinu.

Strošek srednje velikega lonca juhe je bil tri evre, za vse sestavine carskega praženca pa sem odštela le približno evro in pol, saj za pripravo nisem porabila vsega kilogramskega pakiranja moke, prav tako ne celotnega litra mleka in le pol paketa jajc.  

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ

Ugodno, a okusno

Pred nami je bil še zadnji teden Eurospinovega izziva, ki nam je veleval, da v enem tednu naša petčlanska družina za hrano in osnovna čistila porabi le 68 evrov. Če me je sprva malce skrbelo, da je to premajhna vsota za to, da bomo dobro in kakovostno jedli, sem zdaj po štirih tednih že povsem navdušena na Eurospinom in njegovo ponudbo. Posebej všeč mi je tudi to, da pripravljajo vsakotedenske akcije, kjer lahko tudi mnoge izdelke kupite po znižanih cenah.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek
Zadnji teden sem tako za obroke, ki sem si jih zamislila, potrebovala naslednje: paket mletega govejega mesa, goveje meso za juho, paket mletega mešanega mesa, paket svinjskega mesa, piščančje meso, paket testenin za lazanjo, kodrasti rezanci Tre Mulini, pa dva paketa nadvse okusnih tortelinov prav tako znamke Tre Mulini.

Nadalje sem znova kupila dva paketa jajc, dva litra mleka Land, pa nekaj sadja in zelenjave, med drugim šparglje, svežo špinačo, preizkusiti pa sem hotela tudi zamrznjeno mešano zelenjavo za mineštre. Tokrat sem kupila še nekaj drugih zamrznjenih jedi: marelične cmoke in mini pice znamke Tre Mulini.

V mojem nakupovalnem vozičku so se v tem tednu znašli še: zelenjavne skuše, biološki kosmiči AMO ESSERE BIOLOGICO, pa sadni sok iste znamke, naravno okisano zelje, ajdova kaša, dva paketa pripravka za sladico Panna cota.

Kar nekaj živil pa smo imeli doma že od preteklih nakupov (med drugim začimbe in olje, riž in kuskus, nekaj sadja in zelenjave, določene sire in podobno) ter nekaj tudi domačih stvari, ki nam jih priskrbi naša babica.