Uporabno
3860 ogledov

Špinača za zajtrk? Zakaj pa ne!

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Za kosilo še ena znana italjanska jed, tokrat malce drugače. Za zajtrk pa nič drugega kot špinača!

Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Pri jutranjem smutiju je pri nas doma treba kar nekaj dobre volje, saj gre zjutraj zato dodaten čas. Sadje in zelenjavo je treba oprati, narezati in zmiksati s paličnim mešalnikom, ob tem pa se najstarejši sin še protožuje, saj ne mara zelene ali rjave barve. Zato naredim za našega najbilj izbirčnega družinskega člana ponavadi kar poseben smuti, ki vsebuje le kosmiče, banano in mleko. Včasih mu dodam celo košček temne čokolade, da je še bolj zadovoljen. 

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Na srečo pa imata ostala dva otroka raje smutije z mešano zelenjavo in sadjem, tu je recept za naš najljubši smuti s špinačo. Uporabite svežo špinačo, sok dveh pomaranč, korenček in jabolko, dodate pa tudi vodo, da je bolj tekoč. Otroci ga ne marajo, za odrasle pa k tej kombinaciji zelo pristaja tudi košček ingverja. 

Špinača je eno izmed redkih živil, bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek. Več o pozitivnih lastnostih špinače lahko preberete v spodnjem prispevku.

špinača Zdravje Kuhana ali surova špinača?

Bolonjska omaka z grahom

Ena od najljubših omak naših otrok so testenine "Alla Bolognese", ki jo mi pripravljamo malce drugače, saj vanjo dodamo zares veliko dodatkov: čebule, česna, korenja in graha.

Tudi bolonjska omaka je med tistimi, ki jo lahko pripravite za dva dni. Prvi dan jo jeste s testeninami, drugi dan pa denimo z njoki ali tortelini. Mi je ponavadi naredimo toliko, da je kozarec nesemo še k babici in dedku. 

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov


Bolonjska omaka se poda k prav vsem oblikam testenin. Nam so najljubše z jajčnimi rezanci TRE MULINI ali s špageti BRONZO TRE MULINI, z nagrajenimi Eurospinovimi testeninami. Prav v tednu od 8. do 14. aprila dobite špagete BRONZO TRE MULINI še ceneje, za zgolj 0,59 evra. Prelistajte aktualni katalog z akcijami TUKAJ

Priprava je enostavna, potrebujete:

  • 1 kg mletega mešanega ali govejega mesa;
  • 1 steklenico biološke paradižnikove omake AMO ESSERE BIOLOGICO (Delizie del sole, 680 gramov);
  • 500 gramov korenja;
  • dve veliki čebuli;
  • glavo česna;
  • konzervo graha Delizie del sole;
  • sol;
  • mleto rdečo papriko;
  • origano;
  • baziliko.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Zdrob s pudingom

Zdob, ki mu mnogi rečemo kar 'gres' ali 'gris', je lahko skupaj s pudingom in medom odlična večerja ali sladica. 

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Potrebujete liter mleka, 8 velikih žlic mleka, eno vrečko čokoladnega pudinga in 4 žlice sladkorja. Sama ponavadi uporabim dva litra mleka 14 – 16 žlic pšeničnega zdroba, 8 žlic sladkorja, dve vrečki pudinga. Tako nastane dovolj gresa, da ga jemo še naslednje jutro za zajtrk.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Litru mleka odvzamete 8 žlic, ki jih zlijete v posebno posodico. Ostalo mleko zavrite. V manjšo posodico z osmimi žlicami mleka stresemo eno vrečko čokoladnega pudinga v prahu in dodamo štiri žlice sladkorja.

Vse to dobro premešamo, da ni grudic. Ko mleko zavre, ga odstavimo ter vanj počasi vmešamo pudingovo zmes, takoj zatem pa še gres, pri čemer ves čas mešamo, da se ne delajo grudice.

Mleko damo nazaj na ogenj in mešamo še približno šest minut, da nastane gosta zmes. Čokoladni gres nato zlijete v skodelice, potresete s kakavom, ko se nekoliko ohladi, pa še prelijete z medom Dolciando.

Vse izbrane jedi smo naredili samo iz surovin, ki smo jih kupili v Eurospinu. Jedi bodo še cenejše, če boste spremljali tedenske akcije. Nov katalog je na voljo TUKAJ