Uporabno
173 ogledov

Spondiloza – sodobno fizioterapevtsko zdravljenje

klinika Medicofit, fizioterapija, medicofit Medicofit
Kako vpliva proces staranja na integriteto vaše hrbtenice? Ali ste kdaj razmišljali o tem, kako se degenerativne spremembe v hrbtenici odražajo v vsakdanjem gibanju? Eden od ključnih pojmov, ki povezuje staranje in zdravje hrbtenice, je prav spondiloza.

Spondiloza hrbtenice je degenerativno stanje, ki vključuje nastanek kostnih izrastkov (osteofitov), na robovih vretenc hrbtenice, kjer se stikajo z medvretenčnimi ploščicami. Pogosto jo označujemo tudi kot osteoartritis hrbtenice.

S staranjem doživljamo naravne spremembe v skoraj vsakem delu našega telesa. Za mnoge odrasle so te spremembe povezane s težavami v vratu in hrbtu, ki niso vedno prijeten del procesa staranja.

Toda kaj je spondiloza natančno? Kakšni so znaki in simptomi spondiloze? Odgovarjamo na vsa vprašanja in še več. V kliniki Medicofit prisegamo na najsodobnejše tehnike zdravljenja. Kako vas vodimo od bolečin v hrbtenici do svobodnega gibanja brez bolečin, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Kaj je spondiloza?

Spondiloza je boleče degenerativno stanje hrbtenice, ki nastane kot posledica obrabe in poškodb medvretenčnih ploščic ter sklepov hrbtenice skozi življenje. Te spremembe lahko otežijo vsakodnevno gibanje in povzročijo izredno nelagodje. 

Proces spondiloze se običajno začne s patološkimi spremembami medvretenčnega diska, ki postane tanjši in manj elastičen, kar negativno vpliva na gibljivost hrbtenice in njeno sposobnost blaženja sil.

S staranjem se diski naravno tanjšajo, kar pomeni večje obremenitve za kostne dele hrbtenice in pospešuje nastajanje osteofitov na njenih robovih.

Spreminjajo se vse strukture - tudi kosti, hrustanec in ligamenti. Lahko se razvijejo kostni izrastki (nenormalna rast kosti), diski izgubljajo elastičnost in vodo ter razpokajo, hrustanec se lahko obrabi, ligamenti pa se običajno odebelijo. Te starostno pogojene degenerativne spremembe predstavljajo različne oblike spondiloze.

V kolikor se spondiloza ne zdravi pravilno in pravočasno, se neprijetni simptomi le kopičijo in s časom vodijo do popolne zatrditve hrbtenice, kar pacientom močno onemogoči gibanje.

klinika Medicofit, fizioterapija, medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Zakaj nastane spondiloza?

Osnovni vzrok spondiloze je proces staranja, ki prizadene vsak del telesa, vključno z vretenci in medvretenčnimi diski. Medvretenčni diski delujejo kot blazine med vretenci in so običajno opisani kot gumijasti ali želatinasti. 

S starostjo se ti diski začnejo sušiti in tanjšati, kar postavlja dodaten stres na mišice, sklepe in vezi, odgovorne za podporo hrbtenice. Ta proces lahko povzroči bolečino in zmanjšano gibljivost v hrbtenici.

Sčasoma lahko spremembe v hrbtenici vodijo v stiskanje enega ali več korenin hrbteničnih živcev.

Dejavniki tveganja za spondilozo so številni:

  • Prekomerna telesna teža: Dodatna teža lahko poveča pritisk na strukture hrbtenice, kar pospeši degenerativne procese.
  • Genetski dejavniki: Družine, kjer so prisotne degenerativne spremembe hrbtenice, imajo večjo nagnjenost k njihovemu razvoju.
  • Kajenje: Kadilci imajo večjo verjetnost za razvoj spondiloze, pri čemer se simptomi pogosto poslabšajo veliko hitreje.
  • Sedeč življenjski slog: Pomanjkanje telesne aktivnosti povečuje tveganje za bolečine v spodnjem delu hrbta, saj so zaradi neaktivnosti mišice šibkejše.
  • Ponavljajoči stres: Delo, ki zahteva ponavljajoče se gibe, ki obremenjujejo hrbtenico, povečuje možnost razvoja bolezni.
  • Poškodbe hrbtenice: Če ste doživeli poškodbo hrbtenice, na primer v prometni nesreči ali padcu, imate večje tveganje za razvoj spondiloze.

Spondiloza je pogostejša pri starejši populaciji, vendar lahko omenjeni dejavniki tveganja pospešijo proces staranja ali povečajo verjetnost razvoja tega degenerativnega stanja hrbtenice. 

Kakšne simptome povzroča spondiloza?

Simptomi spondiloze se pogosto pojavljajo tam, kjer je obremenitev na hrbtenico največja, zlasti v vratu in spodnjem delu hrbta, ki sta pogosto mesto kronične bolečine. V vratu, ki nosi težo glave skozi širok razpon gibanja, najdemo degenerativne spremembe pri več kot 80 % ljudi, starejših od 60 let. 

Spodnji del hrbta, ki obvladuje večino telesne teže, predstavlja še eno ogroženo območje. Več kot 80% ljudi, starejših od 40 let, ima radiološko vidno ledveno spondilozo, čeprav mnogi na začetku ne občutijo nobenih simptomov. 

klinika Medicofit, fizioterapija, medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Cervikalna spondiloza prizadene vratno hrbtenico, kar povzroča bolečino, togost v vratu in omejeno gibljivost. V nekaterih primerih lahko sproži cervikalno radikulopatijo, ki povzroči bolečino, otrplost ali mravljinčenje vzdolž roke, medtem ko v hujših situacijah pritisk na hrbtenjačo lahko vodi do cervikalne mielopatije, kar povzroči šibkost in zmanjšano motorično funkcijo v rokah.

Torakalna spondiloza prizadene prsno hrbtenico in povzroča nelagodje med lopaticami, še posebej pri obračanju telesa, naglih rotacijskih gibih ter kašljanju in kihanju. Osteofiti lahko pritiskajo na živčne končiče v torakalnem predelu hrbtenice, kar lahko povzroči občutek otrplosti v rokah, dlaneh in prstih.

Lumbalna spondiloza prizadene ledveno hrbtenico, s pogostim simptomom bolečine v spodnjem delu hrbta - išias. Ta bolečina se lahko širi v boke ali pa sega v spodnje okončine. Pri nekaterih bolnikih lahko povzroči lumbalno radikulopatijo z bolečino, otrplostjo ali mravljinčenjem v nogah. 

Kako diagnosticiramo spondilozo?

Diagnoza spondiloze temelji predvsem na slikovnih posnetkih hrbtenice. Rentgenski posnetki najbolje prikažejo spremembe na kosteh, medtem ko so mehke strukture, vključno z diski med vretenci, bolj jasno vidne na slikah z magnetno resonanco (MRI) ali računalniški tomografiji (CT). 

Na teh slikah je mogoče zaznati nenormalnosti, kot so kostni izrastki, značilni za osteoartritis, ali diskus hernijo (izbočenje diska). 

Oba odkritja lahko povzročita zoženje hrbteničnega kanala in pritisk na sosednje živce. Pomembno je opozoriti, da se lahko obraba hrbtenice prikaže na slikovnih testih, tudi če posameznik ne čuti bolečin ali nelagodja.

Celostno zdravljenje spondiloze v kliniki Medicofit

Degenerativnih stanj v hrbtenici in naravnih procesov staranja žal nikoli ni mogoče popolnoma zaustaviti, lahko pa s pravilnimi fizioterapevtskimi pristopi uspešno upočasnimo napredek bolezni in  njenih simptomov.  

Ali ste vedeli, da je sodobno fizioterapevtsko zdravljenje uspešno v kar 75% primerov?

Zdravljenje v kliniki Medicofit se začne s diagnostičnim pregledom, kjer ocenimo stanje in funkcijo vaše hrbtenice. Pri zdravljenju sodeluje ekipa strokovnjakov fizioterapije in kineziologije. 

Akutna fizioterapija

V začetnih fazah bolezni vsem pacientom priporočamo nekirurško zdravljenje, ki mora biti vedno prilagojeno vašim potrebam. Naša ekipa strokovnjakov za fizioterapijo igra ključno vlogo pri zmanjšanju bolečine in napredka bolezni.

Z našimi prilagojenimi terapevtskimi programi bomo zmanjšali vaše bolečine, izboljšali gibljivost hrbtenice ter okrepili ključne mišične skupine. 

Naši fizioterapevti natančno ocenijo vaše stanje in vam s pomočjo razteznih vaj, krepitve mišic in uporabe naprednih terapevtskih tehnik pomagajo na poti do boljšega počutja.

V našem zdravljenju smo korak pred ostalimi, saj uporabljamo tudi napredne instrumentalne terapije, kot je visokofrekvenčna terapija z elektromagnetno stimulacijo, TECAR terapija ter terapevtski laser. Najsodobnejši pristopi so ključni pri zmanjševanju akutnih simptomov in upočasnjevanju napredovanja bolezni.

klinika Medicofit, fizioterapija, medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Postakutna kineziologija

Kineziologija je znanstvena disciplina, posvečena preučevanju gibanja in mišično-skeletnega sistema, in predstavlja pomemben del zdravljenja te bolezni. Naša ekipa izkušenih kineziologov vam ponuja prilagojen program vadbe, popolnoma usmerjen v vaše individualne potrebe in upošteva omejitve, ki jih prinaša spondiloza.

V program zdravljenja so vključene vaje, ki so namenjene krepitvi stabilizacijskih mišic, ohranjanju gibljivosti ter preprečevanju mišične atrofije – dolgotrajne omejitve gibanja namreč še dodatno oslabijo mišice ob hrbtenici. 

Poleg tega vam bodo kineziologi podali dragoceno znanje o pravilni telesni drži in ergonomiji, ključnih elementih pri obvladovanju spondiloze in preprečevanju morebitnih dodatnih težav.

Med vadbo boste ne le izboljšali svoje telesne sposobnosti, temveč tudi pridobili globoko razumevanje o pomenu aktivnega življenjskega sloga, pravilne vadbe in preprečevanja morebitnih ponovitev simptomov. 

Naši programi vadbe se začnejo previdno, postopoma pa se prilagajajo vašemu napredku, s čimer preprečujemo nenadno preobremenitve hrbtenice. S stalnim spremljanjem vašega napredka bomo vedno prilagajali program vadbe glede na morebitne spremembe v vašem zdravstvenem stanju.

klinika Medicofit, fizioterapija, medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Preventivna kinezioterapija

kliniki Medicofit se zavedamo pomena ohranjanja aktivnega življenjskega sloga, zato smo razvili še postrehabilitacijski program zdravljenja, ki je namenjen ohranjanju optimalnega stanja vaše hrbtenice.

Program preventivne vadbe pri spondilozi je lahko učinkovito orodje za ohranjanje zdravja hrbtenice in preprečevanje poslabšanja simptomov. V kliniki Medicofit želimo svojim pacientov zagotoviti dolgoročne rešitve in ohraniti svobodo gibanja.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!


 Viri in literatura
Theodore N. (2020). Degenerative Cervical Spondylosis. The New England journal of medicine, 383(2), 159–168. https://doi.org/10.1056/NEJMra2003558
Elder, B. D., & Witham, T. F. (2016). Low Back Pain and Spondylosis. Seminars in neurology, 36(5), 456–461. https://doi.org/10.1055/s-0036-1585071
Chung, C. C., & Shimer, A. L. (2021). Lumbosacral Spondylolysis and Spondylolisthesis. Clinics in sports medicine, 40(3), 471–490. https://doi.org/10.1016/j.csm.2021.03.004
Takagi, I., Eliyas, J. K., & Stadlan, N. (2011). Cervical spondylosis: an update on pathophysiology, clinical manifestation, and management strategies. Disease-a-month : DM, 57(10), 583–591. https://doi.org/10.1016/j.disamonth.2011.08.024 
Iwanami, A., & Toyama, Y. (2014). Nihon rinsho. Japanese journal of clinical medicine, 72(10), 1755–1760.