Uporabno
1491 ogledov

Šport, ki uči pomembnih življenjskih vrlin

Thermana Laško, Biljardna zveza Slovenije, Biljard Biljardna zveza Slovenije
Mnogi ga igrate za zabavo in sprostitev, a bilijard je veliko več kot to. Je tekmovalen šport, ki uči pomembnih življenjskih vrlin, in Slovenci si prizadevamo tudi na tem področju pustiti svoj pečat.

Te dni v Laškem v organizaciji Biljardne zveze Slovenije in Thermane d.d. poteka Mladinsko evropsko prvenstvo v biljardu, kjer se za odličja borijo tudi naši mladi nadarjeni tekmovalci. S predsednikom Biljardne zveze Slovenije Mitjo Gradišnikom smo podrobneje govorili o tem športu in prvenstvu, razkril pa je tudi nekaj trikov, ki bodo prišli prav vsem, ki v prostem času radi igrate biljard.

Kako je nastal biljard?

Biljard se je razvil iz croqueta, ki so ga igrali na francoskih dvorih, na prostem. Pozimi se je igra popolnoma ustavila, zato so ugotovili, da potrebujejo nekaj podobnega, kar bi lahko igrali v notranjih prostorih.

Biljard | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj biljard sploh je?

Igra biljarda se ameriško imenuje ‘Pool’ in iz prve črke imena izhaja pravilo o štirih P-jih. Preciznost, pogum, potrpežljivost in pamet. To so življenjske vrline, zato ima bilijard ogromno pedagoško vrednost, ki posameznika nauči veliko veščin, ki jih lahko uporabi v vsakodnevnem življenju. Ta športna vrlina je izjemno blagodejna za otroke in odrasle.

Prvič, gre za precej precizen šport. Zahteva namreč natančno gibanje in merjenje. Druga vrlina, nujna za biljard, je pamet, ker je to miselna igra, nenehno smo soočeni z reševanjem različnih problemov ... Tretjič, potrebna je potrpežljivost, ker gre za mentalno igro in moramo ohraniti mirno kri, hladno glavo. In četrtič, potrebujemo pogum, ki je pravzaprav nuja pri vsakem športu. Če želi športnik šteti uspehe, mora biti srčen.

Obstaja več vrst biljarda?

Poznamo tri vrste biljarda. Snooker je zelo znan, saj je ves čas na televiziji, tudi na programu Eurosport. Potem poznamo ameriški biljard, ki poteka zdaj na evropskem prvenstvu, in še zadnji, karambol.

Kdaj se je biljard uveljavil kot tekmovalen šport?

Največji preboj pri športu biljard se je zgodil, ko je ta postal olimpijsko priznan šport. To mu daje bistveno večjo in dodatno težo v vsakdanjem življenju, tako doma kot tudi v tujini. Žal pa kljub temu še vedno nismo disciplina. Že nekaj let si prizadevamo, leta 2028 bodo spet nove kandidature.

Pri nas v Sloveniji se je biljard igral že prej, amaterji so delovali že v času nekdanje skupne države, naša Biljardna zveza Slovenije pa je nastala zelo hitro po osamosvojitvi naše države. Že od takrat razvijamo idejo tega športa, ki je opisana na začetku.

Kako dobri smo Slovenci?

Glede na število prebivalcev ima slovenski šport veliko izjemnih športnikov. Biljard ni nobena izjema.

Izpostavil bi tri posameznike. Matjaž Erčulj je številka ena večino časa našega udejstvovanja. 2005 je kot edini član do zdaj osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu. Izpostavil bi tudi svojo sestro Ano Gradišnik – v svoji konkurenci je svetovna klasa. Nedavno je zmagala žensko serijo eurosport turnirja, ki bo tudi v Laškem. Kot prva Slovenka ima cel kup medalj z evropskih prvenstev, mednarodnih tekmovanj, na svetovnem prvenstvu je dosegla odlično 16. mesto. Govorimo o svetovni špici.

Med parašportniki imamo neverjeten talent, in sicer Mateja Brajkoviča. Ta je v nesreči postal paraplegik. Ima 10 medalj z evropskih prvenstev, je tudi stalno kategoriziran s strani paraolimpijskega komiteja.

Thermana Laško, Biljardna zveza Slovenije, Biljard | Avtor: Biljardna zveza Slovenije Biljardna zveza Slovenije

Letos smo še posebej ponosni, ker imamo poleg vsega tega še eno odlično mladinsko reprezentanco šestih fantov. Stari so od 10 do 16 let. In sicer Miha Vičič Šnajdar (16), Blaž Rus (13), Maks Benko (11), Svit Pavlinjek (11), David Gradišnik (11) in Maj Badovinac (10).

Naša zveza združuje tri lige. Registriranih imamo 90 do 120 tekmovalcev, kar pomeni, da tudi ti tekmujejo.

Odlično, torej smo zelo dobri v tem športu!

Ja. Moram pa reči, da se nadejamo, da bi bili morda še boljši.

Lahko z nami delite kakšen trik pri biljardu tudi za tiste, ki ga igrajo le ljubiteljsko in ne profesionalno?

V prvi vrsti je največji trik, da se zabavaš, tako gre vse lažje. Drugi trik je, da se biljard, tako kot vsak šport, začne igrati po osnovni pravilni tehniki. V tem času je ogromno videov na internetu, ki lahko pomagajo. Obstajajo tudi šole biljarda, tudi pri nas, kjer je poudarek, da se posameznik nauči štirih temeljnih osnov tehnike. Če vas v klubu tega naučijo, je potem bistveno lažje igrati tudi sam. Žal ni druge lažje bližnjice.

Biljard | Avtor: Profimedia Profimedia

Koliko so stari otroci, ko se začenjajo resno pripravljati na tekmovanja?

Otroke učimo od približno osmega leta naprej. Kako hitro se začnejo pripravljati za tekmovanja, pa je precej pogojeno z njihovo višino in tudi malo s psihofizičnim razvojem. Morajo biti vsaj toliko visoki, da vidijo in dosežejo mizo in imajo tako vsaj osnoven pregled. Seveda pa obstajajo tudi pripomočki, kot so klopce, vendar so takrat treningi bistveno drugačni s poudarkom na zabavi, intenzivnost je manjša.

Kar se tiče tekmovanj, lahko za mladinsko ligo začnejo tekmovati kmalu, saj je prav smisel te lige, da hitro pridobijo tekmovalne izkušnje. Tiste, ki se odločajo za resna tekmovanja, kot je to v Laškem, čaka trdo delo.

Ravno zdaj smo imeli s fanti en mesec priprav. Imeli smo dopoldanske in popoldanske priprave, večino za mizo, nekaj tudi zunaj. Nismo pozabili na mentalni trening ter vizualizacijo. To nam je vzelo večino dneva.

Je več fantov ali deklet?

Več je fantov, žal imamo samo tri oziroma štiri aktivna dekleta. Te tri trenutno tekmujejo. Ni jih pa dovolj, da bi tvorile samostojno žensko ligo. Potrebovali bi jih vsaj osem ali pa recimo vsaj šest.

Nedavno smo imeli brezplačno šolo za dekleta in dame. Potem jo je korona žal prekinila, vendar jo bomo še zaključili. Prijavilo se je 16 pripadnic ženskega spola. Odziv je bil zelo zanimiv, tako da mogoče na tak način še navdušimo katero, ki bi kasneje z nami tekmovala.

Biljard | Avtor: Profimedia Profimedia

Lahko poveste kaj več o mladinskem evropskem prvenstvu? Kje ga lahko spremljamo in kako poteka?

Mladinsko evropsko prvenstvo poteka v moški in ženski konkurenci, in sicer v treh kategorijah. Igrajo se osnovne discipline: osmica, devetka, desetka in ‘straight pool’.

Na evropskem prvenstvu je od 30 do 35 držav, zastopana je več ali manj vsa Evropa. Tekmujejo le najboljši.

Tekmovanje poteka v dvorani Tri lilije v Laškem, v soorganizaciji Thermane Laško. Odprto je za obiskovalce ob upoštevanju PTC (preboleli, testirani, cepljeni) pogoja, nositi morajo masko, poteka pa od 31. julija do 9. avgusta.

Maks Benko je že v nedeljo osvojil odlično 9. mesto na svojem 1. EP.

Lahko prvenstvo spremljamo tudi prek kakšnega prenosa?

Slovenskega prenosa ne bo. Prvenstvo pa lahko spremljate na naši uradni Facebook strani, spletni strani krovne organizacije. Na naši spletni strani si lahko ogledate tudi občasna poročila: www.biljardna-zveza.si.