Uporabno
719 ogledov

Spoznaj prednosti sončne elektrarne brez soglasja!

sončna elektrarna, sonce Vklopi sonce
Mikro ali vtična sončna elektrarna se najpogosteje namešča na balkon ali na balkonsko ograjo. Od tod tudi še eno poimenovanje za takšno napravo – balkonska sončna elektrarna. Seveda jo je mogoče postaviti tudi na teraso, vrt, nadstrešek, ne nazadnje montirate jo lahko tudi na zid.

Na voljo je več tipov mikro sončne elektrarne. Imajo enake funkcije, paneli pa so različni. Izbiramo lahko med klasičnimi ter ultra lahkimi. Slednji so torej lažji in se lahko bistveno bolje prilagodijo, zato so dobrodošla izbira denimo za stanovanja v večstanovanjskih objektih.

Nameščanje mikro sončne elektrarne je več kot enostavno: s posebnimi kovinskimi paščki na ograjo balkona enostavno pripnete  izjemno lahke - tri kilogramske - panele in nova mikro sončna elektrarna je nared za vklop v vtičnico.  

Dodatna prednost je, da je naprava prenosljiva, zato jo lahko vzamete s seboj na drugo lokacijo, če se denimo odločite za selitev (velja samo za komplete z ultralahkimi paneli).

Spoznajte njene izvrstne karakteristike

Že iz naslova ste mnogi morda uspeli razbrati, da za priključitev in obratovanje mikro sončne elektrarne ne potrebujete soglasja oziroma dovoljenja. 

14. 12. 2022 je bil namreč sprejet nov Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije. Kljub temu pa velja omeniti, da morate najmanj 14 dni pred predvideno priključitvijo o tem z enostavnim obrazcem, ki ga je pripravila ekipa podjetja Energen d.o.o. obvestiti svojega distributerja. 

Za delovanje balkonsko sončno elektrarno torej samo preprosto vključite v vtičnico svoje hišne napeljave. Pogoj je samo ta, da imate ustrezen prostor za njeno postavitev – balkon, vrt, nadstrešek – in vtičnico zunaj v neposredni bližini.

Izhodna moč mikro sončne elektrarne je omejena na 600-vatov. Takšna naprava lahko torej v najboljših pogojih proizvede 0,6 kilovatne ure elektrike na uro.

To pomeni, da lahko s proizvedeno energijo pokrijete porabo zmogljivejšega prenosnika, večjega hladilnika z zamrzovalnikom in še druge naprave v hiši ali stanovanju, ki so po navadi v stanju pripravljenosti.

Mikro sončna elektrarna  proizvede do 15 % električne energije, ki jo na letni ravni porabi povprečno gospodinjstvo.

sončna elektrarna, sonce | Avtor: Vklopi sonce Vklopi sonce

Približno toliko se na letni ravni lahko zmanjša račun za električno energijo. Presežek ustvarjene energije se potem opcijsko shranjuje v hranilnik, od koder jo črpamo pozneje, kadar ni sonca.

Če torej izpostavimo zgolj 3 ključne prednosti mikro oziroma balkonske sončne elektrarne, bi to zagotovo bile: enostavnost namestitve in priklopa, finančni prihranek in prispevek k boljši prihodnosti.

Mikro sončna elektrarna bi bila zagotovo izjemno dobrodošla izbira za številne med vami. 

Kdo se torej najpogosteje odloča za nakup mikro sončne elektrarne? 

Raziskave kažejo na to, da se za takšno napravo najpogosteje odločajo osebe, ki:

●      želijo prihraniti kar nekaj denarja pri računih za elektriko,

●      nimajo možnosti za namestitev večje sončne elektrarne,

●      si želijo prispevati k manjši porabi elektrike iz omrežja in s tem k bistveno boljšemu okolju,

●      ne marajo dolgotrajnega pridobivanja dovoljenj in naraščajoče cene montaže,

●      prisegajo na varnost – v Evropi na običajnih vtičnicah deluje okoli 200.000 balkonskih sončnih elektrarn.

Nad omenjeno napravo pa se navdušujejo tudi tisti, ki imajo že sončno elektrarno nameščeno na strehi svojega objekta, saj si s tem povečajo lastno proizvodnjo. 

Najpogostejša vprašanja

Verjetno se je marsikdo že med spoznavanjem mikro sončne elektrarne pričel spraševati, koliko prostora bi potreboval za nameščanje panelov. To je seveda odvisno zlasti od vrste kompleta. 

Za namestitev ultralahkih panelov bi na primer potrebovali dva do štiri metre v dolžino, za klasične panele  pa približno 3.5 metre.  

sončna elektrarna, sonce | Avtor: Vklopi sonce Vklopi sonce

Naprava je postavljena zunaj, zato mnoge zanima, ali je odporna na točo in druge neželene vremenske vplive. Če so moduli pravilno nameščeni, jim tudi ekstremni vplivi z okolja zelo težko pridejo do živega.

Kako pa je s priklopom na elektriko? 

Za ustrezno delovanje in optimalno izkoriščanje kompleta Vklopi sonce je ključnega pomena zagotoviti električni priključek na balkonu oziroma v bližini postavljene sončne elektrarne. To je pomembno korak, ki zagotavlja ustrezno električno povezavo in omogoča optimalno delovanje Vklopi sonce kompleta.

Enostavnost, finančni prihranek in prispevek k boljši prihodnosti – to so zagotovo tri največje odlike oziroma karakteristike sončne elektrarne brez soglasja, ki vas morda prepričajo, da bi pričeli izkoriščati energijo sonca.