Uporabno
1024 ogledov

Spoznavanje davkov – na zabaven način

Računalnik, študent, digitalni boni Profimedia
Kdaj ste na zabavi nazadnje govorili o davkih? Če ste kot večina ljudi, bo vaš odgovor: nikoli. Davki najbrž predstavljajo zastrašujočo temo, ki jo težko izpostavite v lahkotnem pogovoru s prijatelji ali se o njej pogovarjate z družino pri večerji. Davčne zadeve pogosto veljajo za dolgočasne, obskurne in o njih je najbolje čim manj razmišljati.

Sprašujete se, zakaj bi prebrali ta članek o davkih? Nadaljujte z branjem, da bi izvedeli…

Davki so pomembni, preprosto in jasno! So temelj družbe, v kateri živimo, saj plačujejo javne dobrine, ki jih imamo običajno za samoumevne, in nas ščitijo pred izzivi, ki se še niso pojavili, vendar se je treba zavarovati za primere, ko ti izzivi nastopijo.

Velika večina državljanov sicer vestno plačuje davke, kljub temu pa neizpolnjevanje davčnih obveznosti in davčne goljufije škodijo našim gospodarstvom. Slovenija vsako leto izgubi približno 298 milijonov EUR zaradi neplačanih davkov. To je denar, ki bi ga morali nameniti za gradnjo novih šol, obnovo bolnišnic in urejanje zelenih površin v naših krajih.

Davki so očitno tema, ki jo je vredno razumeti in spoznati, in tako kot pri mnogih drugih stvareh velja, da čim prej, tem bolje. Če se otroci že v šoli seznanijo z osnovnim pojmom davkov in svoje znanje med šolanjem nadgrajujejo, je manj verjetno, da se bodo pozneje v življenju izogibali plačevanju davkov.

Taxedu | Avtor: Taxedu Taxedu

Domača stran portala TAXEDU.

Nikoli ni prezgodaj

Čeprav se zdi protislovno poučevati majhne otroke o pojmih, ki jih še odrasli težko razumejo, pa v resnici ni tako. Otroci so po naravi radovedni in ustvarjalni, zato se bodo odzvali na lekcije, ki bodo aktivno spodbujale njihovo domišljijo in jim bile prilagojene. Igre, kratki videoposnetki, praktični primeri s pridihom domišljije lahko pri otroku močno spodbudijo zanimanje za navidezno zapleteno temo.

Enako velja za najstnike in mlade odrasle, ki so morda bolj izbirčni glede vrste učnih vsebin, vendar še vedno cenijo, da so jim dejstva predstavljena na razumljiv način. Šestnajstletnika bi zanimalo, kako davčne goljufije in utaje davkov vplivajo na kakovost njegovega življenja, saj omejujejo javna sredstva, ki so med drugim namenjena za gradnjo boljših parkov in kolesarskih stez. Mladi odrasel posameznik, ki se bo kmalu zaposlil v drugi državi EU, bo imel veliko vprašanj o tem, kako to vpliva na njegovo dohodnino in kako različne države urejajo svoje davčne zadeve.

Ker so davki dobesedno gradniki naše celotne družbe, je na voljo veliko pomembnih in zanimivih primerov iz resničnega življenja, ki lahko pomagajo ponazoriti, kaj so davki, zakaj jih plačujemo ter kakšne so posledice izmikanja plačevanja davkov in davčnih goljufij.

Zabava, igre in resnično življenje

Ni treba, da je izobraževanje o davkih stresno, kar dokazuje tudi portal Evropske komisije TAXEDU. Portal vsebuje učno gradivo, ki je ciljno usmerjeno, enostavno za uporabo in zanimivo, poleg tega pa dokazuje, da je mogoče na edinstven in preprost način otrokom vseh starosti predstaviti osnovni pojem davkov in kakšno korist prinašajo naši družbi.

Portal TAXEDU je pomemben vir za šole, saj ponuja učno gradivo in ideje, kako narediti izobraževanje o davkih bolj zabavno, zahtevno in domiselno za današnje učence in jutrišnje državljane. Na portalu so v kotičku za učitelje in katalogu usposabljanja na voljo številne strategije, ki jih lahko učitelji uporabljajo pri vseh starostnih skupinah, vključno z učnimi načrti, videoposnetki, praktičnimi primeri, študijami primerov in drugimi zanimivimi vsebinami.

Najstniki in mladi odrasli lahko na portalu najdejo tudi jasne razlage, prilagojene posameznim življenjskim dogodkom, kot so vrste zaposlitev s skrajšanim delovnim časom, ki jih lahko opravljajo ob študiju, razumevanje plačilne liste in celo, kako ustanoviti lastno podjetje!

Portal TAXEDU je dragocen vir za učitelje in študente, poleg tega podpira nacionalne organe pri njihovih dejavnostih na področju davčnega in finančnega izobraževanja, saj pomaga spodbujati dobre nacionalne prakse in deliti navdihujoče zgodbe s kolegi po vsej Evropi. Če se je začela izvajati nova pobuda za izobraževanje o davkih ali če se pripravlja pomemben dogodek, želimo na portalu TAXEDU to predstaviti!

Če ste radoveden učenec, učitelj, starš ali celo davčni strokovnjak, se pridružite evropski skupnosti TAXEDU! Bodite na tekočem z najnovejšimi novicami, delite svoje izkušnje ter dostopajte do tečajev samostojnega e-učenja in do skupnih pobud.

Taxedu | Avtor: Taxedu Taxedu

Mladi odrasli, ki uporabljajo gradivo TAXEDU.