Uporabno
3049 ogledov

Ste letos že servisirali svoje kolo?

Kolo, servis, Hervis Hervis
S kolesarjenjem skrbimo za svoje zdravje, vendar je pri tem pomembno, da ustrezno poskrbimo tudi za svoje kolo. Preberite si, kako pravilno vzdrževati svojega konjička.

Končno smo dočakali daljše dneve in toplejše temperature. Pomlad je kot nalašč za vse zunanje aktivnosti, saj je že dovolj toplo, ni pa še prevroče. Na svežem zraku se lahko naužijete sonca, hkrati pa razgibate telo, naberete kondicijo in okrepite mišice.

Ena najpriljubljenejših aktivnosti je vsekakor kolesarjenje. Primerno je za vso družino, danes pa ga je že toliko vrst, da gotovo najdete kaj zase. Je pa pomembno, da za svoje kolo tudi dobro skrbite. Ali ste vedeli, da je tudi kolo treba redno servisirati? Ne veste natančno, zakaj in kako to storiti? Berite naprej in izvedeli boste, kako najbolje poskrbeti za svoje kolo.

Kolo, servis, Hervis | Avtor: Hervis Hervis

Zakaj je servis koles pomemben?

Kakor pri vseh stvareh je tudi pri kolesu vzdrževanje velikega pomena. Z rednimi pregledi in servisi lahko bistveno podaljšamo življenjsko dobo posameznih delov in posledično tudi kolesa. S tem, ko poskrbite, da vaš konjiček dela brezhibno, poskrbite tudi za lastno varnost. To je izjemno pomembno tudi pri otroških kolesih, saj lahko nepravilno delovanje hitro privede do padcev in poškodb vašega otroka.

Na servisu strokovnjaki kolo temeljito pregledajo. Preverijo, ali vsi deli primerno delujejo tako in ali je treba kaj zamenjati. Dobri serviserji ob tem poskrbijo tudi za nastavitev kolesa, tako da bo najbolje za vas. Po opravljenem servisu se lahko brez skrbi odpravite tudi na daljšo turo s kolesom in točno veste, da vas kolo ne bo pustilo na cedilu.

Kdaj se opravi kolesarski servis?

Navadno se ob in kmalu po nakupu priporočata dva servisa. Pri prvem pregledu ob nakupu se preveri, ali kolo res deluje brezhibno. Pogledajo se najpomembnejši deli kolesa, kot so denimo zavore, nastavijo pa se tudi konusi, usrediščijo obročniki ... Skratka; kolo se pregleda in nastavi glede na novega lastnika – vas.

Po nekaj prevoženih kilometrih je potreben še en pregled, pri katerem se ugotavljajo morebitne napake. Po navadi se sicer zgodi, da je na servisu vse v redu, a je preventiva vseeno zelo pomembna. Če ste ob kolesu dobili garancijo, je ta pregled še toliko pomembnejši, saj jo na podlagi tega lahko uveljavljate.

Ko kolo že redno vozite, je priporočljiv en servis na leto. Najbolje je, da ga opravite pred začetkom kolesarske sezone, torej po nekaj mesecih mirovanja. Tudi tu se kolo dobro pregleda in ugotavlja, ali je treba kar koli zamenjati, ponovno nastaviti, očistiti ... Pri nekaterih znamkah koles je letni servis celo obvezen. No, ne glede na to, ali je obvezen ali ne, je izjemno priporočljiv za vse tipe in znamke koles.

Sploh če kolo vozite redno, je poleg servisa pomembno, da tudi sami redno pregledujete kolo. Več o tem, kako lahko to storite in na kaj biti pozorni, si lahko preberete na blogu o pravilnem vzdrževanju kolesa.

Kolo kolesarka kolesarjenje klanec | Avtor: Profimedia Profimedia

Kam na servis?

Servis koles načeloma ponujajo vse kolesarske trgovine. Če imate garancijo, preverite, ali je mogoče prvi servis brezplačen. Pomembno je tudi, da servis opravite pri pooblaščenih serviserjih – to je ključnega pomena predvsem, če se bo pojavila kakšna napaka in boste morali uveljavljati garancijo.

Izbirajte serviserje, za katere veste, da imajo dovolj znanja, in jim zaupate. Dostikrat se zgodi, da lastniki servisirajo kolesa pri ljudeh, ki imajo nekoliko več znanja o kolesih, vendar gotovo ne dovolj, da bi lahko opravljali servisno dejavnost. Tako potem prihaja do še večje škode in posledično tudi večjih dolgoročnih stroškov. Če je kolo res primerno pregledano, se lahko izognete poznejšim težavam.

Tudi v Hervisu ponujamo popolno oskrbo kolesa – poleg nakupa in montaže novih koles ponujamo tudi servis, na katerem poskrbimo za nastavitev kolesa. V splošnem to pomeni, da kolo prilagodimo vam in vašim potrebam – ne glede na to, ali ste rekreativci ali poklicni kolesarji, otroci ali odrasli. Konjička nastavimo tako, da vam bo resnično nudil največ.

Obiščite Hervis.si in si preberite več o kolesih. Če potrebujete servis kolesa, pa nas obiščite – storitev ponujamo v vseh svojih poslovalnicah.