Uporabno
2587 ogledov

Ste res varni pred hekerji?

Samsung - varnost podatkov Samsung
Živimo v vedno bolj digitalnem svetu. Na spletu lahko uredimo vse – nakupujemo, delamo, se šolamo. V vedno hitrejšem in vedno bolj mobilnem okolju pa je pomembno tudi, da lahko do vsega tega dostopamo kjerkoli in kadarkoli.

Zmogljivost pametnih telefonov nam danes omogoča neverjetne življenjske razsežnosti. Posledično pa se moramo tudi vprašati – so naši podatki na telefonu res varni?

Koliko vašega življenja je spravljenega na vašem pametnem telefonu? Ga uporabljate za navigacijo? Mobilno bančništvo? Nakupovanje? Zdravstvene storitve? Vedno bolj se zanašamo na digitalni svet, naši podatki, shranjeni v virtualni obliki, pa so s tem tarča najrazličnejših hekerjev in kibernetskih kriminalcev, ki na nas prežijo s celega sveta.

Z razvojem spletnega kriminala se razvijajo tudi vedno boljše rešitve in zaščite, ki nepridipravom onemogočajo dostop do virtualnih podatkov.

Raba pametnih telefonov se je zaradi tehnološkega razvoja in življenjskega sloga ter epidemije povečala za kar 70 %, za 500 % se je povečala raba zdravstvenih storitev prek pametnih telefonov, za 50 % pa so se razširile digitalne transakcije.

Proti zlorabam informacij in kibernetskim napadom

Samsung - varnost podatkov | Avtor: Samsung Samsung
Glede na to, da našim pametnim telefonom zaupamo svoje najpomembnejše in najbolj osebne podatke, se poraja vprašanje, kako vse te podatke zaščititi. Te namreč vnašamo in shranjujemo na najrazličnejše platforme. Vprašanje zato ni, ali bo kdo poskušal dostopati do naših podatkov, temveč kdaj. Zloraba informacij in kibernetski napadi so stalnica po vsem svetu.

Kibernetski napadi in kraje podatkov niso redkost. Pred kratkim smo to lahko videli na primeru kraje podatkov z LinkedIna, kjer so se na temnem spletu znašli podatki kar 700 milijonov uporabnikov.

Vse je šokiral denimo hekerski napad v vladno zdravstveno bazo, kjer so hekerji ukradli osebne podatke 1,5 milijona državljanov Singapurja, med njimi tudi premiera. Tedaj je tamkajšnje zdravstveno ministrstvo sporočilo, da so hekerji vdrli v podatkovno bazo v »namernem, načrtnem in dobro načrtovanem« kibernetskem napadu in da ni šlo za primer slučajnega vdora hekerjev ali delo kriminalnih tolp.

Za varnost na vašem telefonu lahko veliko naredite sami:

  • Uporabljajte močna unikatna gesla za e-pošto in druge pomembne račune. Redno jih menjujte.
  • Če je le mogoče, uporabljajte dvofaktorsko avtentikacijo - ob vsaki prvi prijavi z nove naprave je potrebno vnesti še kodo, ki jo prejmete prek SMS. 
  • Ne puščajte mobilnika ali prenosnika brez nadzora in nezaklenjenega. Odjavljajte se iz e-pošte.
  • Šifrirajte telefon (v nastavitvah). Nastavite šifriranje elektronske pošte.

Zelo pomembno je tudi, da izberete mobilni telefon, ki že v osnovi skrbi za varnost svojih uporabnikov ...

Samsung - varnost podatkov | Avtor: Samsung Samsung

Družba Samsung zaščito podatkov svojih uporabnikov jemlje resno – za to skrbi z nenehnimi inovacijami varnostnih sistemov. Uporabnikom nudi ustrezno zaščito podatkov tako pri uporabi mobilnih naprav kot najljubših aplikacij. Samsung z najrazličnejšimi partnerji neprestano izboljšuje svoj zmogljiv varnostni sistem in ga na najrazličnejše načine vgrajuje v svoje naprave ter njihove posamezne komponente.

Pri tem jim pomaga tudi družba Google, ki od leta 2018 stremi k jasni politiki zasebnosti. Družba Google je za ta namen uvedla nadzorno ploščo, do katere lahko dostopajo uporabniki in na njej pregledujejo podatke, povezane z njihovimi Google naročili. S pomočjo njihovega varnostnega čipa Google Titan M so mobilne naprave dosegle novo raven varnosti. Posledično je Android postal ne le učinkovit, temveč tudi zelo varen operacijski sistem za pametne telefone. Uporabljajo ga tudi vse najnovejše Samsungove pametne naprave, kot so Samsung Galaxy A52s 5G, Galaxy Z Flip3 5G, Galaxy Z Fold3 5G in Samsung Galaxy Tab S7 FE.

Samsung - varnost podatkov | Avtor: Samsung Samsung

Varni kjerkoli in kadarkoli

Samsung je v želji, da bi zaščitil podatke svojih uporabnikov, leta 2013 ustvaril platformo Samsung Knox, ki jo nenehno izboljšuje. Ime je dobila po Fort Knox, ameriški vojaški bazi in nacionalni zakladnici, znani po svoji varnosti. Čeprav je bila prvotno namenjena poslovnim uporabnikom, je sedaj dostopna vsem, ki dajejo svojo varnost na spletu na prvo mesto. Zasebna varnostna platforma Samsung Knox je prejela že mnoge certifikate in priznanja. Njena največja prednost pa je, da deluje v realnem času. S tem lahko kjerkoli in kadarkoli zaščiti vaše podatke pred napadi hekerjev po vsem svetu. 

Samsung Knox uporabljajo tudi številni svetovni premierji, predsedniki in drugi visoki vladni uslužbenci. Njihove varnostne službe ga namreč smatrajo za eno od najbolj varnih možnosti komunikacije prek pametnih telefonov.

Družba Samsung Knox vgrajuje v vse svoje telefone, v želji, da bi svoje uporabnike zaščitili pred neželenimi vdori in krajo podatkov, ki so shranjeni v njihovim pametnih telefonih in aplikacijah, ki jih na njih uporabljajo. Če uporabljate kako aplikacijo, v kateri so shranjeni še posebno občutljivi podatki, ki jih želite zaščititi, jo lahko naložite prek platforme Knox, v kolikor jo ta podpira, in vaši podatki bodo dodatno varovani, kot v sefu.

V Samsung Knox lahko tudi shranjujete slike, podatke in dokumente, ki jih želite posebno zaščititi pred zunanjim vdorom. Ti dokumenti so tam na varnem in jih tudi vi ne morete pošiljati prek katere koli aplikacije, razen tistih, ki jih Knox dovoljuje. Knox na vašem telefonu deluje paralelno z vašim osebnim, manj zavarovanim delom naprave. Do njega lahko dostopate z geslom, prstnim odtisom ali drugim šifriranim dostopom, popolnoma neopazno za druge ljudi, ki bi se morda lahko dokopali do vaše naprave.

Večina uporabnikov varnosti svojih spletnih podatkov še vedno ne jemlje dovolj resno. Koliko vas je takih, ki ste na zadnjem potovanju nepremišljeno vstopili v brezplačni Wi-Fi kavarne ali mesta, v katerem ste se nahajali, čeprav so ravno odprti Wi-Fi glavni viri napadov na naše podatke?

Platforma Samsung Knox je leta 2020 prejela tudi nagrado na dogodku Global Mobile (GLOMO) Awards. Platformi je Gartner podelil oceno 27 od 30, nagrado GLOMO 2020 za najboljšo mobilno inovacijo v gradbeništvu, oceno 6+, najvišjo oceno kadarkoli, v kategoriji Evaluation Assurance Level ter oceno 5+ za varnostni procesor Knox Vault.

Knox Vault omogoča platformi Samung Knox zelo zanesljivo delovanje na področju varnosti in zaščite uporabniških podatkov.

Varni s Samsungom

Če želite svoje podatke še dodatno zaščititi, je za vas tu družba Samsung. Razvili so namreč tudi programsko opremo, ki vaše že tako dobro zaščitene podatke še dodatno zaščiti in razvršča. Tako na primer storitev Samsung Pay šifrira podatke o izvedenih plačilih in jih hrani v zasebnem trezorju, Samsung Health pa varuje vaše zdravstvene podatke. Nenehno izgubljate avtomobilske ključe? Za vas poskrbi avtomobilski ključ Digital Key, s katerim lahko avtomobil odklenete kar s telefonom. Za varno brskanje po spletu pa poskrbi funkcija Intelligent Wi-Fi, ki analizira vzorce spletnega prometa in vas opozarja na tveganja.

Samsung - varnost podatkov | Avtor: Samsung Samsung

Pametne naprave so nepreklicno postale del našega vsakdana. Nihče od nas si ne more več predstavljati življenja brez njih. Ne glede na to, kakšno nevarnost lahko predstavljajo našim osebnim podatkom, pa se ne želimo vrniti v manj digitalne, a tudi manj priročne čase. Pametne naprave uporabljamo tako za zasebne kot službene namene ter jim iz dneva v dan zaupamo več podatkov o sebi. Zato je še toliko bolj pomembno, da napravi in operacijskemu sistemu, ki ga uporabljamo, resnično zaupamo.

Družba Samsung teži k optimizaciji in nenehnemu napredku tehnologij. S tem skrbijo, da imajo njihovi uporabniki največjo možno podporo in zaščito. Obiščite njihovo spletno stran za še več informacij o varnosti vaših podatkov.