Uporabno
12613 ogledov

Ste v kuhinji, kopalnici, za omaro, v kleti opazili plesen? Tako se je znebite.

Jub plesen arhiv Jub
Zima je čas, ko se marsikje v bivalnih prostorih pojavi plesen, zdaj pa je čas, da jo odstranimo. Uporabimo učinkovite izdelke za sanacijo in preprečevanje nastanka te nadloge.

Pozimi običajno prezračujemo manj, kot bi morali. Prepih zaradi odprtih oken je neprijeten, hkrati pa mislimo tudi na stroške ogrevanja, ki se zaradi uhajanja toplote skozi odprta okna povečujejo.

Oboje je razumljivo, vendar žal napačno ravnanje. Posledica je plesen, ki jo opazimo na mestih, kjer je s previsoko vlago nasičen topel zrak trčil ob hladnejša mesta na zidovih.

A razlog ne tiči zgolj v nepravilnem ali premalo pogostem prezračevanju, s čimer bi relativno vlažnost v notranjem zraku zmanjšali. Problem so tudi hladna mesta na zidovih, to so mesta, ki jih poznamo kot toplotne mostove. Ta nastanejo iz različnih razlogov, eden od najbolj pogostih pa je nezadostna toplotna izolacija zunanjih sten, ali pa te sploh ni.

Tretji pogost vzrok za vlažne stene, na katerih z vlago nabit topel zrak kondenzira, pa je kapilarna vlaga, ki po stenah navzgor prodira, ker na teh ni hidroizolacije, ali pa je nezadostna, poškodovana.

S plesnijo, ne glede na to, zakaj je nastala, ni zdravo živeti

Čim prej jo je treba odstraniti, ne le zaradi videza, ki kazi podobo prostora, temveč predvsem zato, ker so spore plesni lahko izjemno škodljive za zdravje, še posebej, če je njihova koncentracija visoka, svetujejo v podjetju JUB.

Najprej in najbolj bodo negativno vplivale na posameznike, ki so nagnjeni k alergijam, ali  imajo težave z astmo in senenim nahodom.
Ukrepati je treba čim prej. Prizadeto mesto, na katerem se je pojavila plesen, je treba sanirati, plesen pa odstraniti.

V JUB-u svetujejo, kako učinkovito nad plesen

Za to obstajajo učinkoviti izdelki, s katerimi v zgolj treh korakih rešimo to neprijetno težavo:

Jub | Avtor: arhiv Jub arhiv Jub
1. korak – odstranjevanje plesni: s plesnijo okužene dele zidu temeljito obrišemo z mokro krpo in jih tako čim več odstranimo. Pred sporami, ki so lahko prisotne v zraku, se zašlitimo z obrazno masko in rokavicami. Poskrbimo tudi za ustrezno zračenje prostora. Pred naslednjim korakom mora biti prizadeta površina povsem suha.

 

 

 

algicid | Avtor: arhiv Jub arhiv Jub

2korak – dezinfekcija okužene površine: posušene površine premažemo z razredčenim izdelkom ALGICIDE, ki je zelo učinkovit pri uničevanju plesni in zidnih alg. Pripravimo mešanico z vodo v razmerju 1:5. Potem pripravek s pleskarskim valjčkom ali čopičem nanesemo v enem sloju, za močno okužene površine pa v JUB-u priporočajo dvoslojni nanos, pri čemer mora med prvim in drugim miniti od osem do 12 ur.

 

jupol | Avtor: arhiv Jub arhiv Jub

 

 

 

3. korak – barvanje: od osem do 12 ur po zadnjem nanosu pripravka ALGICIDE, ko je površina popolnoma suha, jo lahko pobarvamo. V JUB-u posebej priporočajo uporabo specialne notranje zidne barve JUPOL Citro, ki vsebujejo učinkovito zaščito filma proti plesnim.

 

 

Zidna barva JUPOL Citro je TOP IZBIRA za vse prostore, kjer se zaradi vlage pojavlja večja verjetnost razvoja alg in plesni. To so običajno kuhinje, kopalnice, kletni prostori, skladišča in pralnice. Primerna je za preprečevanje nastanka plesni in tudi za odpravo, če se ta pojavi. Hkrati pa zagotavlja vrhunsko paroprepustnost, omogoča hitro in enostavno sanacijo okuženih površin ter ima prijeten vonj po limoni.

Kako preprečimo nastajanje plesni?

Sanirano površino periodično opazujemo, svetujejo v JUB-u, in dodajajo, da je treba ob prvih znakih pojava plesni nemudoma reagirati. Učinkovanje barve, ki zavira rast plesni, je namreč dolgotrajnejše, če jo nanesemo v začetni fazi razvoja plesni.

Preventivno lahko pojav plesni preprečimo z rednim prezračevanjem prostorov večkrat dnevno, da vodni pari omogočimo prosto pot ven. Ob trdovratnih težavah s plesnimi pa priporočajo redna preventivna pleskanja kritičnih mest.

Trajno pa lahko težave s plesnijo rešimo le z izboljšano ali dodatno toplotno izolacijo objekta in preprečitvijo nastanka toplotnih mostov, če je težava kapilarna vlaga, pa s sanacijo temeljev in hidroizolacijo.

Več informacij o odstranjevanju plesni v bivalnih prostorih lahko najdete na spletni strani www.jub.si, za dodatno pomoč pa vam je na voljo JUB-ov tehnični svetovalec, ki ga lahko pokličete na brezplačno številko 080 15 56.