Uporabno
1704 ogledov

Ste voznik začetnik? Ne spreglejte pomembnih informacij.

ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV CELJE ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV CELJE
Če ste ravnokar uspešno opravili izpit za avto in ste mlajši od 21 let, imate status voznika začetnika. V tem primeru, ne samo da morate biti na cesti še toliko bolj previdni, ampak morate biti seznanjenimi z nekaterimi pomembnimi informacijami.

Kdo je voznik začetnik?

Drži, da z opravljenim vozniškim izpitom dokažete svojo sposobnost samostojne vožnje v cestnem prometu. Vendar so vaše izkušnje bistveno manjše napram tistim voznikom, ki so za volanom že vrsto let, s tem pa je verjetnost vpletenosti v prometno nesrečo bistveno večja.

Zakon o voznikih določa, da je voznik začetnik:

  • voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti;
  • voznik motornega vozila prvi dve leti od pridobitve vozniškega dovoljenja, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Sloveniji ali v tujini.

Voznik začetnik ste tudi v primeru, če že imate vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G in ste ravnokar opravili vozniški izpit za kategorijo A2, A ali B.

Torej, če ste opravili vozniški izpit pri svojem 18. letu starosti, ste voznik začetnik do dopolnjenega 21. leta starosti. Če pa ste vozniški izpit opravili na primer pri svojem 22. letu starosti, pa ste voznik začetnik dve leti od pridobljenega vozniškega dovoljenja.

ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV CELJE | Avtor: ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV CELJE ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV CELJE

Obveznosti in dolžnosti voznika začetnika

Glavni namen vpeljave statusa voznika začetnika je v tem, da se skuša večja izpostavljenost k prometnim nesrečam čim bolj zmanjšati. Zato so bile sprejete različne omejitve ter zahteve po pridobitvi dodatnih znanj in spretnosti.

Zakon o voznikih tako določa, da morajo vsi vozniki začetniki opraviti obvezen program dodatnega usposabljanja, ki obsega dva programska sklopa:

  • tečaj varne vožnje,
  • udeležba na skupinski delavnici o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa.

Obeh omenjenih programov dodatnega usposabljanja se lahko udeležite šele po najmanj šestih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja in se izvedeta v istem dnevu na poligonu oz. centru varne vožnje. V tem času boste spoznali svojo vožnjo, sposobnosti in druge značilnosti vožnje.

S programom nikakor ni smiselno prehitevati. Prav tako pa z njim ne odlašajte, saj morata biti oba sklopa opravljena do poteka veljavnosti vozniškega dovoljenja voznika začetnika – torej pred potekom dveh let od pridobitve vozniškega dovoljenja. Opravljen program je namreč pogoj za podaljšanje vozniškega dovoljenja.

Kako poteka varna vožnja?

Tečaj varne vožnje in skupinske delavnice izvajajo pravne osebe ali samostojni podjetniki posamezniki. Običajno se izvaja na poligonih, kjer se lahko simulirajo realne situacije, ki se vam lahko zgodijo kadarkoli na cesti. Izvajalca lahko izberete sami glede na lastno presojo, interese in želje. Glede na enotno predpisano ceno je smiselno izbrati najbližji center varne vožnje.

Cena usposabljanja je že več kot 10 let 125,00 EUR in je za tovrstno 10 urno  izobraževanje zelo nizka.

Tečaj varne vožnje opravljate v svojem lastnem vozilu, če pa ga nimate, potem ga lahko brez težav najamete tudi pri izvajalcu. Celoten program usposabljanja se izvede v 10-ih pedagoških urah in je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, ki obsega več vaj. Z njim spoznate:

  • nove izkušnje voznikov,
  • vožnjo v različnih pogojih vožnje,
  • nova spoznanja glede predvidevanja in obvladovanja vozila,
  • različne tehnike zaviranja v sili,
  • reakcije vozila pri vožnji skozi ovinek,
  • varnostne naprave v vozilu,
  • pravilno upravljanje vozila,
  • fizikalne zakonitosti vožnje.

ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV CELJE | Avtor: ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV CELJE ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV CELJE

Veljavnost vozniškega dovoljenja voznika začetnika

Z opravljenim izpitom za avto pridobite status voznika začetnika, izdano pa vam je tudi vozniško dovoljenje za kategorijo B. Vendar vam to dovoljenje velja le dve leti oziroma do 21. leta starosti, zato morate pred tem obvezno opraviti že omenjeni program dodatnega usposabljanja. To je pogoj za podaljšanje vozniškega dovoljenja in takrat postanete tudi enakovreden udeleženec v cestnem prometu.

Kot voznik začetnik pa lahko nemudoma izgubite vozniško dovoljenje, če imate v organizmu najmanjšo sled alkohola. Prav tako pa se veljavnost vozniškega dovoljenja izteče, če v obdobju dveh let dosežete ali presežete sedem kazenskih točk v cestnem prometu.

Dodatno zavarovanje za voznika začetnika – ali ga potrebujete?

Vsi lastniki vozil morajo imeti sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje pri eni od zavarovalnic. Če ste voznik začetnik in ste lastnik vozila, spadate v rizično skupino, ki jo zavarovalnice imenujejo mladi voznik. To pomeni, da imate po njihovih kriterijih manj kot tri leta vozniških izkušenj.

S 1.2.2020 so zavarovalnice uvedle samostojno zavarovanje mladega voznika, ki ni vezano na lastništvo vozila, ampak na voznika. To pomeni, da v primeru, če boste kot voznik začetnik uporabljali vaše ali katerokoli drugo vozilo, vam v primeru zavarovanja avtomobilske odgovornosti ni potrebno doplačati 30 %. Sklenitev takšnega dodatnega zavarovanja je popolnoma prostovoljna in odločitev vsakega posameznika oziroma njegovih staršev.

Ko imate končno v svojem žepu vozniško dovoljenje, se s tem vaša pot v cestnem prometu še ne konča. Z njim ste namreč dobili status voznika začetnika, ki od vas zahteva veliko mero odgovornosti. Zato se dobro pozanimajte, kakšne so vaše dolžnosti in obveznosti, saj se boste izognili temu, da bi vas situacije na cesti in okoli nje presenetile.