Uporabno
1595 ogledov

Ste za čas dopustov dobro pripravljeni na pot?

Reševalni pas Pixabay Reševalni pas
V poletnih mesecih se stopnjuje napetost, saj prav vsi odštevamo ure do tistega trenutka, ko bomo sedli v avto in se brezskrbno odpravili na dolgo pot, proti težko pričakovanim počitnicam. Da pa bo vaša pot resnično brezskrbna, poskrbite, da je na dolgo pot pripravljen tudi vaš jekleni konjiček.

Vsako potovanje je podvig na katerega se moramo skrbno pripraviti. Če potujemo za dlje časa je pomembno, da preverimo vse formalne podatke o državi kamor potujemo, še posebej moramo biti pozorni na vizume in veljavnost naših osebnih dokumentov ter dokumentov vseh družinskih članov (ne pozabimo tudi na dokumente naših hišnih ljubljenčkov, če potujejo z nami).

Eno najpomembnejših opravil pa je zagotovo priprava našega avtomobila, s katerim moramo varno in brez težav prispeti na naš cilj. Pred samo potjo je priporočljivo obiskati servisno delavnico, kjer bodo poskrbeli, da bo naše prevozno sredstvo v najboljšem voznem stanju. Tako še pred potjo minimaliziramo možnosti morebitnih težav in nevarnosti, ki se lahko pojavijo med potjo. Če ne nameravamo obiskati servisne delavnice, moramo pozornost nujno nameniti menjavi olja in ostalih tekočin, prav tako je nujno preveriti svetlobne luči, pnevmatike, klimatsko napravo in obvezno opremo v avtomobilu (varnostni trikotnik, komplet prve pomoči, komplet nadomestnih žarnic, varnostno - odsevni telovnik).

 | Avtor: Pexels Pexels

100 % skrbnost za varno pot

Pred odhodom pa zagotovo ne pozabimo dotočiti gorivo v rezervoar. V Sloveniji je voznikom na voljo že 46 bencinskih servisov MOL, ki nudijo prijeten postanek na vaši poti. Prijetni ambient bencinskih servisov za kakovosten odmor, široka ponudba osvežilnih pijač, odlična kava in okusen ter sveži obrok, pa so pika na i pri postanku na poti.

Za jeklene konjičke pa poskrbimo z gorivi vrhunske kakovosti MOL EVO z odličnim učinkom čiščenja in ohranjanja čistosti motorja. Zahvaljujoč inovativnim dodatkom, goriva MOL EVO zmanjšujejo nastajanje oblog in pomagajo čistiti motor ter ga ohranjati čistega dlje časa*. Z redno uporabo bo celoten sistem za oskrbo z gorivom, od rezervoarja, injektorja pa vse do ventilov, ostal čist, motor pa bo ohranil svojo prvotno odzivnost, pospešek in porabo goriva.

Kje in kdaj se bo vozilo po polžje?

Sobote so v poletnih mesecih tisti dnevi, ko imamo največ možnosti, da ostanemo v prometnem zastoju, saj se večina turistov ravno takrat vrača domov ali pa se šele odpravljajo proti cilju. Letos bodo najbolj obremenjene sobote 21. ter 28. julija in pa 4., 11. ter 18. avgusta. Prav tako nas zgoščen promet lahko preseneti ob petkih pozno popoldne ali zvečer ter ob nedeljah v smeri proti Italiji in Avstriji.

Na klasična prometna žarišča ljubljanske obvoznice ali Primorke, smo že navajeni, zastoji pa nas lahko čakajo še na mejnih prehodih. Med najbolj obremenjenimi so istrski prehodi Dragonja/Kaštel, Sečovlje/Plavonija in Sočerga/Požane ter tranzitna prehoda med Ljubljano in Zagrebom - Obrežje/Bregana ter Gruškovje/Macelj med Mariborom in Zagrebom. Če se predviden čas vstopa oziroma izstopa iz države poveča na več kot pol ure, se nam zmeraj splača preusmeriti na manjše mejne prehode.

 | Avtor: Unsplash Unsplash
Pravočasne prometne informacije lahko najdemo na spletni strani AMZS, na spletni strani hrvaškega avtokluba HAK in preko spletnih strani in aplikacij Google Zemljevidi ter Here Zemljevidi. V Sloveniji sta se ponudnikom aplikacij realnih prometnih informacij pridružila še AMZS in DARS Traffic+, ki spremljata promet le na našem cestnem omrežju.

Pripravljeni na pot in varno vožnjo vsem, ki se boste v naslednjih tednih odpravili na počitnice!

* Preizkuse je v skladu s standardi CEC F-20-98, CEC F-23-0 in CEC F-98-08 ter po testni metodi CEC TDG- F-113 opravil neodvisen in akreditiran laboratorij.