Uporabno
2267 ogledov

Ste že kdaj obiskali ta prečudovit konec Nemčije?

DTV Dennis Stratmann / RuhrtalRadweg v mestu Hattingen
#MyRuhrValley

Kolesarjenje v Porurju

DTV | Avtor: Dennis Stratmann / Naravni rezervat Halde Pluto Dennis Stratmann / Naravni rezervat Halde Pluto
Porurje obiskovalcem ponuja široko paleto možnosti za preživljanje počitnic: od čudovite narave do pisanih mest. Zato je izvrstna destinacija za dnevne izletnike in kolesarje. Slednji lahko Porurje raziskujejo na več kot 1.200 kilometrih urejenih kolesarskih poti. Posebno priljubljene kolesarske poti so RuhrtalRadweg (kolesarska pot po Porurju), Römer-Lippe-Route (pot mimo rimskih ostankov in reke Lippe) in Route der Industriekultur (pot industrijske dediščine). RuhrtalRadweg je s 240 kilometri ena najbolj razgibanih in priljubljenih nemških kolesarskih poti ob reki.

Nekdanje vlečne poti, po katerih so konji vlekli ladje po Ruhru, omogočajo kolesarjenje neposredno ob reki. Pot vodi skozi čudovito naravno krajino Sauerlanda in kulturno metropolo Ruhr, mimo srednjeveških gradov, slikovitih starih mest, vznemirljivih muzejev in impresivnih industrijskih spomenikov. Zgodovinski parni vlak ter izleti s čolnom ali kanujem še dodatno popestrijo dogajanje. Da na poti ne manjka kulture, poskrbi umetniška pot Kunstpfad Ruhr s 17 umetniškimi deli na temo energije. V obe smeri so ob poti postavljene table za lažjo orientacijo in veliko zabave. RuhrtalRadweg je zato primerna tudi za družine z otroki. Za enodnevne izlete je popolnih 15 tematskih poti RevierRouten. Na spletni strani https://www.ruhr-tourismus.de/en/index.html lahko najdete koristne kolesarske nasvete. Brezplačni načrtovalnik potovanja radtourenplaner.ruhr vam bo pomagal načrtovati oglede in se znajti na kraju samem. Če potujete brez kolesa, si lahko kolo tudi izposodite pri RevierRad ali metropolradruhr. Kolesarji lahko na strani https://www.ruhrtalradweg.de/en najdete tudi aktualne informacije o poti in celotno turo v formatu GPX.

DTV | Avtor: Dennis Stratmann  / Halde, premogovniška svetilka Dennis Stratmann / Halde, premogovniška svetilka

Umetnostni muzeji in RuhrKultur.Card

DTV | Avtor: Dennis Stratmann / Ruhr, industrijski muzej Henrichshütte Dennis Stratmann / Ruhr, industrijski muzej Henrichshütte
Leta 2010 je bilo Porurje Evropska prestolnica kulture. Ob tej priložnosti se je 21 umetnostnih muzejev povezalo v mrežo RuhrKunstMuseen, v okviru katere vsako leto izvedejo okoli 130 umetniških razstav v 16 mestih v Porurju. Muzeji želijo v regijo privabiti nove goste ter vse prebivalce in popotnike, ki jih zanima umetnost, opozoriti na kulturno sceno v tej regiji. S skupnimi razstavami, kot je Kunst & Kohle 2018, se je Porurje kot kulturno središče uveljavilo tudi zunaj regije. Muzeji so znani tudi po medmestnih projektih, kot sta RuhrKunstNachbarn ali Public Art Ruhr. Umetniška dela segajo od 19. stoletja prek moderne do sodobnosti. Zbirke so razstavljene po celotnem Porurju v industrijskih objektih, gradovih, stavbah, ki jih je zaznamovala posebna arhitektura iz povojnih desetletij, ter sodobnih novogradnjah. V mrežo so vpeti tudi javni in zasebni kulturni delavci in kulturne ustanove v regiji.

Leta 2015 se je 11 javnih gledališč po vzoru RuhrKunstMuseen oblikovalo v mrežo RuhrBühnen. Od takrat mreži skupaj tržita kulturni turizem v metropoli Ruhr. Kartica RuhrKultur.Card poleg obeh mrež vključuje tudi medregionalne kulturne festivale, kot so Ruhrtriennale, Klavier-Festival Ruhr, dnevi gledališča Stücke v Mülheimu, mednarodni festival kratkega filma v Oberhausnu in Ruhrfestspiele v Recklinghausnu. Na enem mestu združuje umetniško in kulturno ponudbo Porurja ter služi kot vstopnica v številne umetnostne muzeje, gledališča in kulturne festivale. Kartica RuhrKultur.Card je namenjena lokalnim ljubiteljem kulture, pa tudi popotnikom, ki jih zanimajo mesta in tamkajšnja kulturna scena. Imetnik kartice ima od 1. januarja do 31. decembra tekočega leta enkratni prost vstop v vsakega od muzejev v mreži RuhrKunstMuseen. Kartico RuhrKultur.Card za naslednje leto lahko rezervirate že jeseni 2020, veljati pa začne 1. januarja 2021. Dodatne informacije najdete na: www.ruhrkunstmuseen.com.

DTV | Avtor: Dennis Stratmann / Počitek in pogled na rudarski kompleks Zeche Dennis Stratmann / Počitek in pogled na rudarski kompleks Zeche

Edinstvena industrijska kultura v metropoli Ruhr

DTV | Avtor: Dennis Stratmann / Kulinarično razvajanje v rudarskem kompleksu Zeche Zolverein Dennis Stratmann / Kulinarično razvajanje v rudarskem kompleksu Zeche Zolverein
Porurje, nekdanja evropska prestolnica industrije in premoga, že od konca osemdesetih let doživlja strukturno prenovo. Rudniki, koksarne, plavži, železarne ... ti spomeniki delavskega razreda še vedno zaznamujejo regijo. Zdaj se uporabljajo kot impresivni odri in platforme za kulturne prireditve in dogodke vseh vrst. Pot industrijske dediščine (Route der Industriekultur), ki obsega 400 kilometrov dolgo krožno kolesarsko pot in več kot 700-kilometrsko omrežje kolesarskih poti, je v osrčju industrijske dediščine Porurja. Pot se ponaša s 25 točkami, ki označujejo zanimivosti ob poti, ter 17 panoramami in 13 nekdanjimi delavskimi naselji. To edinstveno območje industrijsko-kulturne krajine je skupek številnih posameznih krajev. Industrijsko dediščino je preprosto treba doživeti. Predstavljajte si, da jeste soul food pod zapuščenim plavžem, poslušate Vivaldijeve opere v nekdanji strojnici ali plezate med plavži v opuščeni jeklarni pred jeklenimi kulisami. Kulturni utrinki, kot so Klavierfestival Ruhr, Ruhrtriennale ali TraumzeitFestival, ter geolov in različne športne dejavnosti privabljajo obiskovalce z vsega sveta.

Dogajanje pa se zvečer ne konča: vsako leto se odvija noč industrijske dediščine ExtraSchicht. Na tem dogodku se predstavijo ljudje, umetniki in kraji sami ter žaromete usmerijo v industrijsko dediščino. Poleg tega se v Porurju vse leto odvijajo številni gastronomski sejmi in festivali ulične hrane, na katerih obiskovalci hkrati uživajo v lepotah mesta in slastnih jedeh. Z osmimi restavracijami, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami, in mednarodno obarvano kuhinjo je Porurje pravi magnet za sladokusce. Tako na primer v nekdanji kompresorski dvorani essenskega industrijskega kompleksa Zollverein, ki je pod Unescovo zaščito, že več kot dve desetletji pripravljajo regionalne in sezonske specialitete. Če ste ob tem postali lačni, je spodaj recept za tradicionalno porensko pečenko Sauerbraten, posladkate pa se lahko z vestfalsko kupo za bogove (Westfällische Götterspeise). Več informacij na: https://www.ruhr-tourismus.de/en/index.html.

DTV | Avtor: Jochen Tack / Kompleks Zollverein v Essnu, restavracija in prireditveni prostor Jochen Tack / Kompleks Zollverein v Essnu, restavracija in prireditveni prostor