Uporabno
100 ogledov

Ste že našli svoj košček morja pod soncem?

Prevc Prevc.si
Ko se takole vozimo ob naši obali ali pa morda ob obali naše južne sosede, lahko opazujemo, koliko počitniških hišic ali stanovanj je raztresenih povsod v ožjem, pa tudi v širšem obalnem pasu. Skoraj vsak od nas bi si rad odtrgal svoj košček za poletni dopust.

Neuradne ocene pravijo, da smo Slovenci lastnik skoraj 110.000 nepremičnin na Hrvaškem. Če ste med njimi tudi vi, potem morate poskrbeti za to, da opremite svoj sanjski apartma tako, da se boste v njem počutili odlično.

Načrt je seveda pomemben. Še pred izdelavo načrta pa je potrebno odgovoriti na nekaj bistvenih vprašanj, da bo izris pohištva resnično ustrezen.

Komu je apartma namenjen?

Če ste lastniki apartmaja in ga uporabljate zgolj vi sami, potem je oprema drugačna, kot če bi ga redno in vsako sezono oddajali v najem sezonskim gostom. Opremo je treba prilagoditi, če ga nameravamo oddajati v najem. Preverjeno je namreč, da se lepši apartmaji boljše oddajajo in tudi njihovi uporabniki so bolj zadovoljni z bivanjem.  Večja je verjetnost, da se vračajo ali pa vsaj dajo dobre ocene o bivanju. Te so merilo in krasno priporočilo drugim, novim gostom, ki jih pri nas še ni bilo. Se spomnite, ko ste ob vaši zadnji rezervaciji poleg slik, cene in lokacije natančno prebrali tudi vse komentarje in ocene gostov, ki so že bivali v tej nastanitvi? In kako so vas nekateri komentarji, kjer so bile izpostavljene določene pomanjkljivosti nastanitve, hitro preusmerili na iskanje druge, boljše alternative za vas?

Stil in opremo apartmaja je torej potrebno izbrati na podlagi tega, komu je vaša nastanitev v osnovi namenjena. So to družine v iskanju mirnega oddiha, mladi, željni zabave ali starejši pari, ki želijo ponovno obuditi svojo mladostno ljubezen? Te značilnosti vaših gostov je potrebno upoštevati in v skladu s tem opremiti apartma. 

Prevc | Avtor: Prevc.si Prevc.si

Koliko prenočišč naj ima apartma?

Glede na velikost površine izračunajmo, kolikšno je največje število gostov, ki jih apartma lahko prenoči. Glede na to in na značilnosti vaših gostov pa se potem odločimo, katere tipe ležišč bomo postavili. Izberemo lahko pograd ali dva v sobi, večjo zakonsko posteljo in dodatno ležišče v spalnici in morda celo raztegljivo sedežno garnituro z ležiščem v dnevnem prostoru.

V katerem letnem času se bo apartma oddajal?

Ni namreč vseeno, ali gre za apartma ob morju ali pa morda v neposredni bližini smučarskega središča in temu prilagodimo tudi opremo. V poletnem času je oblačil in dodatne opreme precej manj kot pozimi. Pozimi potrebujemo večji predprostor, klet ali sobico, kjer sušimo oblačila, poleti nam v ta namen zadostuje že balkon, terasa ali del vrta. Poleg tega je v apartmajih, namenjenih predvsem gostom v poletni sezoni, smiselno ustvariti zračno in svetlo vzdušje, medtem ko je za navdušence nad zimskimi radostmi bolj primerno pohištvo in oprema v toplih barvah – nikakor pa ne pozabite na kamin!

Ali ima apartma svojo teraso in zunanjo kuhinjo?

V tem primeru je lahko kuhinja v apartmaju manjša in zgolj minimalistično opremljena, saj bodo gostje raje uporabljali zunanjo kuhinjo na terasi, kjer lahko med pripravo obrokov pokramljajo in se družijo s svojimi bližnjimi ter uživajo na svežem zraku ter v lepem razgledu.

Če so prostori nepravilnih oblik ali pa izredno majhni, vam svetujemo, da izberete pohištvo po meri – samo tako namreč zagotovite najboljšo možno izkoriščenost prostora, kjer ni nepotrebnih in neuporabnih površin, hkrati pa povečate funkcionalnost samega prostora.  

Prevc | Avtor: Prevc.si Prevc.si

Izris pohištva

Ko imamo na voljo še mere prostora, lahko pričnemo z izrisom pohištva apartmaja. Izris pohištva ima zelo pomembno vlogo pri opremljanju. Vsekakor predlagamo, da se celoten apartma opremi v enakem stilu in z opremo svetlih barv in svetlih lesnih dekorjev. Na ta način se tudi nekoliko manjši prostori optično povečajo, kar pomeni, da se gostje ali pa vi sami počutite bolj udobno. 

Dnevni prostor se običajno prekriva s kuhalnim prostorom in jedilnico, včasih pa je tudi spalni del v istem prostoru. Zato je pomembno, da je v prostoru izdelana kuhinja po meri in da so kuhinjski stoli lahkotni in udobni. 

Priporočilo

V salonih Prevc smo specialisti za celovito opremljanje apartmajev kjerkoli v Sloveniji in na Hrvaškem. Skoraj trideset let delovanja pa je zagotovilo, da je poudarek na kakovosti in trajnosti prava usmeritev. Vsako leto opremimo vsaj 30 apartmajev tako doma kot na Hrvaškem. V letošnjem letu, ko je naša južna soseda vstopila v veliko evropsko družino, je to še toliko lažje. Skupaj z nami tudi vi zagotovo najdete svoj sanjski košček morja pod soncem – s sanjsko notranjostjo, zaradi katere si boste želeli, da to ni zgolj kotiček za oddih, temveč kar vaš pravi dom.