Uporabno
5552 ogledov

Storitev čiščenja DPF filtrov

Otomatic Otomatic
Ali je ta posel donosen?

Boj proti prekomernim izpušnim plinom v Evropi in spreminjajoči se predpisi uporabe dizelskih vozil so povzročili, da nastaja vedno več storitev, ki nudijo čiščenje DPF filtrov avtomobilov, tovornih vozil in avtobusov. Poleg tega več sto tisoč vozil, ki so registrirana v Sloveniji, dokazuje velikost trga in nakazuje možnosti za nove poslovne priložnosti. Ali je torej vredno izkoristiti priložnost in odpreti storitev čiščenja DPF filtrov?

Povečano povpraševanje po storitvi čiščenja

To je predvsem posledica dejstva, da je veliko število vozil na slovenskih cestah opremljenih z dizelskimi motorji in zaradi tega se novoustanovljena podjetja, ki bodo opravljala storitve čiščenja trdnih delcev filtra, ne bodo pritoževala zaradi pomanjkanja strank. Poleg tega regulativne spremembe, cestne kontrole po celotni Evropi in visoke kazni vse bolj odvračajo lastnike vozil k nezakonitemu odstranjevanju trdnih delcev filtra, kar je še pred kratkim predstavljalo pogosto rešitev zamašenega DPF filtra.

Otomatic | Avtor: Otomatic Otomatic

Nove poslovne priložnosti in hitra donosnost naložbe

Storitve podjetja za čiščenje trdnih delcev filtra najpogosteje uporabljajo lastniki avtomehaničnih delavnic in posamezniki. Vendar pa se tudi ta trend spreminja, saj se direktorji prevozniških podjetij in mestnega potniškega prometa vedno bolj resno lotevajo vprašanja emisijskih standardov ter se odločajo za uporabo te vrste storitve, da bi izboljšali tehnično stanje svoje flote.

Kaj je potrebno storiti, da se odpre lastno storitev čiščenja DPF filtrov?

"Za začetek je dovolj, da imate specializiran čistilni stroj z hidrodinamično metodo. Smo eden največjih proizvajalcev tovrstne opreme v Evropi. Ponujamo stroje v ceni od 17.500 EUR do 27.000 EUR. Po nakupu kupca ustrezno usposobimo v teoriji in praksi. Po nakupu stroja in po opravljenem šolanju, sam postopek čiščenja ne zahteva več posebnih veščin. Od tukaj naprej odpiranje podjetja in zagotavljanje profesionalnih storitev svojim strankam, ne predstavlja več težav. Poleg tega nudimo pomoč tehničnega svetovalca in poprodajno podporo. Ob upoštevanju, da povprečni tehnični stroški čiščenja filtra predstavljajo cca. 5-10 EUR ni težko izračunati, kako hitro lahko po nakupu stroja pričakujemo donosnost naložbe", pojasnjuje predstavnik podjetja OTOMATIC iz Poljske, vodilnega proizvajalca DPF čistilnih strojev v Evropi.

Krovstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Učinkovita metoda in inovativni adapter za čiščenje filtrov tovornih vozil

Hidrodinamična metoda čiščenja trdnih delcev filtra temelji na uporabi sile pretoka vode in impulza stisnjenega zraka iz kompresorja. Med turbulentnim postopkom čiščenja se tekoči tokovi mešajo ter tvorijo vrtince, ki zlahka prodrejo in odstranijo trdne delce. Visoka učinkovitost te metode prevladuje na tržišču, s čimer je druge, manj učinkovite načine regeneracije pomaknila v ozadje.

Prednosti hidrodinamičnega čiščenja:

  1. Cenejše od odstranjevanja filtra – povprečni strošek je približno 100 EUR
  2. Varno za katalitsko prevleko filtra
  3. Hitro – (čiščenje običajno traja približno 60 minut)
  4. Učinkovito – obnovi do 99,9% prvotne zmogljivosti DPF filtra

Poleg tega je OTOMATIC od leta 2020 prvo in edino podjetje na trgu, ki svojim strankam ponuja rešitev, popolnoma ustrezno evropskim standardom – inovativni, patentirani povezovalni adapter DPF Euro 6. Namenjen je filtrom trdnih delcev, ki se uporabljajo v tovornih vozilih in avtobusih, gradbenih strojih in viličarjih. Odlično gre skupaj s stroji za čiščenje DPF filtrov, ki uporabljajo hidrodinamično metodo.

Prednosti uporabe univerzalnega povezovalnega adapterja EURO 6:

  • en adapter za vse vrste Euro 6 DPF filtrov tovornih vozil,
  • enakomerno čiščenje vseh kanalov keramičnega vložka filtra,
  • zahvaljujoč kroženju toplotnega zraka do trikrat krajši čas sušenja filtra po pranju,
  • dvosmerni postopek čiščenja in sušenja,
  • povečana konkurenčnost v primerjavi z uporabniki tradicionalnih adapterjev

Napovedi za prihodnost

Argument, ki govori v prid priljubljenosti storitve čiščenja filtrov, je zagotovo ekonomski vidik.

Cena storitve čiščenja filtrov se od države do države v Evropi razlikuje in je odvisna od vrste vozila:

- osebni avtomobili 100-200 EUR

- tovorna vozila in avtobusi 400-600 EUR

Njegova dostopnost pomeni, da se hkrati zmanjšuje povpraševanje po dražjih sistemih za odstranjevanje in goljufanje filtrov s pomočjo emulgatorjev.

Od leta 2017 se povečuje število policijskih patrulj, ki so ustrezno opremljene z diagnostično opremo, kar jim omogoča natančen nadzor nad emisijami izpušnih plinov. Poleg tega morajo od istega leta nova vozila z bencinskim motorjem zapustiti proizvodno tovarno, opremljena s filtrom za trdne delce GPF.

Trenutni kriterij ocene dimljenja izpušnih plinov je na ravni 2,5 (m-1) za vozila s standardi Euro 5 in Euro 6, kar pomeni, da se bo trg, ki ponuja storitve čiščenja DPF filtra, v naslednjih nekaj letih zagotovo še razvijal.

Preberite več tukaj.

Najdete nas lahko tudi na Facebooku.