Uporabno
912 ogledov

Storitev Huawei Track AI bo pri otrocih iskala znake poslabšanja vida

Huawei
1/3
Huawei
Huaweijevo umetno inteligenco in pametne tehnologije bodo uporabljali v očesnih klinikah po vsem svetu.

Huawei se je povezal z vodilnimi zdravstvenimi ustanovami, da bi pomagal pri skrbi za vid otrok. Sodeluje namreč z ustanovama IIS Aragon in DIVE Medical pri razvoju storitve Track AI, katere umetna inteligenca razvita na podlagi bogatega znanja Huaweija, bo odkrivala in diagnosticirala zgodnje znake poslabšanja vida.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da se s težavo sooča okoli 19 milijonov otrok, pri kar 70 do 80 odstotkih pa bi lahko poslabšanje vida preprečili ali ozdravili. Žal pri večini zgodnji znaki niso pravočasno opaženi, zato zdravljenja ni ali pa ni dovolj učinkovito, posledica pa so lahko resno poslabšanje vida, motnje v razvoju otrok, slabši dostop do izobraževanja in družbena izključenost. Za blažjimi oblikami poslabšanja vida, ki jih je mogoča ozdraviti, namreč trpi slabih 13 milijonov otrok.

"Zadnja leta razvijamo instrument, ki bo ocenil kakovost vida mlajših otrok in identificiral posameznike z motnjami,« je dejala Victoria Pueyo, pediatrična oftalmologinja, DIVE Medical. »S pomočjo Huaweija, ki je podprl razvoj s svojim znanjem o umetni inteligenci, zdaj lahko delamo v smeri dosega cilja. Uvesti tehnologijo na svetovni ravni in z našim večetničnim pristopom poskrbeti za vse vrste slabovidnosti."

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Programska oprema za zaznavo motenj vida DIVE (Devices for an Integral Visual Examination) teče na prenosnem računalniku Huawei Mate E, ter nadzira in spremlja pogled vsakega očesa, medtem ko bolnik opazuje vizualne dražljaje oblikovane za testiranje funkcij vida. Zbrane podatke nato obdela algoritem Huawei HiAI na pametnem telefonu Huawei P30 ter prepozna morebitne znake poslabšanja vida.

S pametnimi telefoni družine Huawei P30 ter osnovo Huawei HiAi je pobuda oblikovala preprosto za uporabo, cenovno ugodno ter prenosno storitev Track AI za prepoznavo težav z vidom, ki jo je mogoče uporabiti zgodaj, celo ko otrok dopolni šele starost šestih mesecev. Dejanski cilj pa je omogočiti posameznikom, brez dodatnega specialističnega usposabljanja, pomagati prepoznati otroke, ki morda trpijo za motnjami vida in jim omogočiti zgodnejši dostop do zdravljenja.

"V preteklosti pametni telefoni niso bili dovolj zmogljivi, da bi poganjali zapletene in na umetni inteligenci temelječe algoritme, zato so bili zbrani podatki na obdelavo preneseni v oblak. Komunikacija z oblakom pa naredi proces AI počasen in pristop pa je neuporaben brez omrežja. Track AI zato združuje najboljše Huaweijeve tehnologije strojnega učenja in obdelave podatkov s pomočjo algoritmov umetne inteligence na napravi, s konkretnimi raziskavami in spoznavanju ustanov IS Aragon in DIVE Medical," je povedal Peter Gauden, strokovnjak za tehnologijo pri Huaweiju. "Track AI je del širše zaveze podjetja Huawei, da premakne meje česa je človeštvo zmožno in uporabi AI za nekaj dobrega. Naš cilj v tem projektu je omogočiti staršem in zdravnikom na vseh koncih sveta, da s pomočjo umetne inteligence lažje, hitreje in učinkovitejše odkrijejo znake poslabšanja vida."

Kako deluje?

Otroci z motnjami imajo drugačne vzorce strmenja kot otroci z normalnim vidom. DIVE med prikazovanjem znanstveno oblikovanih vizualnih dražljajev zbere podatke, vendar je njihovo razumevanje izziv za posameznike brez medicinskega znanja. Tu nastopijo algoritmi umetne inteligence, »naučeni« da zaznajo neobičajne vzorce, ki omogočijo pravočasno zaznavo težav oziroma diagnosticiranje, zgodnejši dostop do zdravljenja, pa tudi kasnejše spremljanje stanja bolnika.

Track AI gradi na Googlovi prosto-kodni osnovi TensorFlow in Huawei HiAi, da ustvari okolje za strojno učenje na pametnem telefonu z zmogljivim procesorjem Kirin 980, ki opredeljuje prihodnost umetne inteligence mobilnih naprav.

Dve namenski enoti NPU v procesorju Kirin 980 podpirata delovanje AI na napravi, kar pomeni, da naloge umetne inteligence izvaja telefon, kar bistveno pospeši stvari in ohranja zasebnost uporabnikov. Dve enoti tudi pripomoreta, da postaja AI sčasoma pametnejša in povečuje dnevno zmogljivost in učinkovitost delovanja naprave.

Storitev Track AI je prenosna, saj se izvaja na telefonu, za njeno delovanje ni potrebno brezžično omrežje Wi-Fi, podatke pa dobiva v resničnem času, kar pohitri izvajanje diagnostike. Zmogljivosti pametnih telefonov Huawei, pa dopuščajo uporabo TackAi po vsem svetu. Storitev je primerna za specialista oftalmologa v bolnišnici razvitega sveta, pa tudi za vaškega zdravnika na oddaljenih območjih nerazvitega sveta.

Pilotski projekti bodo pripeljali do širšega sprejetja. Razvoj sistemov temelječih na umetni inteligenci zahteva podatke tisoče otrok, zbira pa jih pet raziskovalnih ustanov iz petih držav na treh kontinentih (Kitajska, Mehika, ZAE, Španija in Velika Britanija). Zbrani podatki so osnova za učenje nevronskih mrež, prvi pilotski projekti pa naj bi bilo zagnani kasneje letos s ciljem, da se že naslednje leto uvedejo naprave, ki bodo zdravstvenim delavcem pomagale hitreje diagnosticirati in zdraviti otroke z motnjami vida.

Več o Huaweijevih novostih pa si lahko preberete tudi na Huawei forumu.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

O IIS & DIVE Medical

Vodilni raziskovalni inštitut IIS Aragon je konzorcij univerzitetne bolnišnice Miguel Servet in univerze v Zaragozi v Španiji. Raziskovalci iz teh ustanov so ustanovili ustanovo DIVE Medical, ki je oblikovala sistem za pomoč primarnim zdravstvenim delavcem pri pregledovanju težav z očmi in pravočasnih, natančnejših diagnozah in boljših odločitve o zdravljenju, da bi preprečili slepoto.

O Huawei HiAi

HUAWEI HiAI 2.0 je odprta platforma, ki omogoča razvoj umetne inteligence na napravi (AI). Platforma ponuja razvijalcem odprt ekosistem, ki jim omogoča dostop do zmogljivosti Huaweijevih čipov, naprav in oblakov prek HiAI Foundation, HiAI Engine in HiAI Service.

O Huawei

Huaweijevi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva, kar jih je uvrstilo na tretje mesto na svetu v pošiljanju mobilnih telefonov. V obtoku je že več kot milijon pametnih ur Watch GT in več kot 20 milijonov telefonov serije Mate 20, lani so po celem svetu razposlali več kot 200 milijonov izdelkov, Huawei pa se je uvrstil na drugo mesto v Evropi po številu patentnih prijav. V Sloveniji je zgolj lani Huawei uporabnikom dobavil 155 tisoč pametnih telefonov, njegov tržni delež na slovenskem trgu pa je bil v povprečju nad 30 %.

Šestnajst središč za raziskave in razvoj je ustanovljeno v Združenih državah Amerike, Nemčiji, Švedski, Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Bussines Group središče za potrošnike je ena izmed treh poslovnih enot Huaweija in pokriva pametne telefone, računalnike, tablične računalnike, storitve v oblaku ... Globalna mreža Huawei temelji na 30 let strokovnega znanja v telekomunikacijski industriji in je namenjena zagotavljanju najnovejših tehnoloških dosežkov potrošnikom okoli sveta.

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Več informacij o omenjeni aktivnosti najdete na:

https://consumer.huawei.com/en/campaign/track-ai/