Uporabno
8376 ogledov

Strah pred finančno negotovostjo po upokojitvi je vse bolj prisoten

Evro Profimedia
Vse več ljudi spremlja strah, da do upokojitve ne bodo privarčevali dovolj denarja. Malokdo zna ubrati pravo pot do finančne stabilnosti, ki je na stara leta še toliko pomembnejša. Katera smer je prava in kje si je priporočljivo dvakrat prebrati drobni tisk?

»Od leta 2003, ko je bil sklenjen dogovor med Vlado RS in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, imajo zaposleni v javnem sektorju urejeno dodatno pokojninsko zavarovanje. To pomeni, da jim delodajalec vplačuje mesečne premije v pokojninski sklad javnih uslužbencev, privarčevana sredstva pa bodo lahko koristili v obliki pokojninske rente (dodatne pokojnine) po upokojitvi,« razlaga Mojca Trkman iz Modre zavarovalnice in obenem dodaja, da ne želi izpostavljati zgolj javnega sektorja, saj ima dodatno pokojninsko zavarovanje za svoje zaposlene urejeno kar lepo število zasebnikov, kjer so povprečne mesečne premije višje kot v javnem sektorju.

Varčevanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Spoznajte Modro 

Modra zavarovalnica je specializirana predvsem na področju pokojninskih zavarovanj in nosi naziv enega največjih upravljavcev pokojninskih skladov v Sloveniji. Upravlja z več kot 2 milijardama evrov sredstev, za piko na i pa spada med kapitalsko najmočnejše, kar z vidika posameznega varčevalca pomeni večjo varnost.« navaja Mojca Trkman. 

Njeni zaposleni stremijo k ustvarjanju dostopnih zavarovalnih in drugih finančnih rešitev za dvig socialne varnosti posameznika v vseh življenjskih obdobjih. Za prihranke več kot 300.000 varčevalcev skrbi 65 strokovnjakov. 

Pri Modri izvajajo dodatno pokojninsko zavarovanje v obliki vzajemnih pokojninskih skladov, katerih pomembna značilnost je, da je premoženje sklada v izključni lasti varčevalcev in je kot tako strogo ločeno od osnovnega premoženja Modre zavarovalnice ali drugih skladov. Pomembno je, da se zavedate, da so vsi prihranki vaša last in da v primeru najhujšega poskrbite tudi za finančno varnost vaših najbližjih. Svoje prihranke lahko spremljate vedno in povsod prek spletne storitve e.Modra.si, kjer svoje podatke lahko tudi urejate ter sledite pomembnejšim obvestilom ter novostim s tega področja.

Babica in vnukinja | Avtor: Unsplash Unsplash

Kaj pomeni dodatno pokojninsko zavarovanje?

»Dodatno pokojninsko zavarovanje je posebna oblika dolgoročnega in namenskega varčevanja, s pomočjo katerega varčevalec pridobi dodaten redni mesečni dohodek po upokojitvi. To je namreč namen tovrstnega zavarovanja. Omogoča vam, da v aktivni dobi varčujete in si prihranke izplačujete po koncu delovne dobe, ko bodo vaši dohodki nižji. Prihranke vam po upokojitvi začnemo izplačevati v obliki rente, in to prejemate nato najmanj do konca življenja. Rento lahko prilagodite svojim načrtom ter porabite za stvari, ki jih potrebujete ali vam pomenijo največ.« pojasnjuje Mojca Trkman.

denar upokojenec | Avtor: Profimedia Profimedia

Boji se, da na stara leta ne bo privarčeval dovolj denarja

47-letni Mirko zase pravi, da denarja nima v izobilju in vljudno naproša za nekaj nasvetov, kar se tiče varčevanja za življenje po upokojitvi. Glede na to, da za začetek varčevanja ni nikoli prepozno in da ima gospod Mirko pred sabo še kar nekaj let delovne dobe, lahko brez večjih težav prihrani lepo vsoto denarja za uživanje življenja po upokojitvi.

»Varčujete lahko v  pokojninskem skladu in tako poskrbite za višjo dodatno pokojnino, hkrati pa izkoristite tudi davčno olajšavo, ki vam jo tovrstno varčevanje ponuja (več o davčni olajšavi). Višina mesečne premije (torej varčevalnega zneska) za posameznike ni omejena ne navzgor, ne navzdol, zato jo lahko prilagajate svojim sposobnostim vplačevanja. Če v nekem obdobju ocenite, da sredstev za vplačevanje ni dovolj, lahko varčevanje postavite v mirovanje in nadaljujete takrat, ko vam finance to omogočajo.« svetuje Mojca Trkman.

Babica in dedek na dopustu | Avtor: pixabay pixabay

Iz Modre zavarovalnice pojasnjujejo, da varčevalci lahko izbirajo med tremi različnimi podskladi, ki imajo različno sestavo naložb in so prilagojeni starosti članov.

Krovni pokojninski sklad je sestavljen iz treh podskladov, pri čemer vsak podsklad opredeljuje lasten naložbeni cilj, prilagojen starosti varčevalca. Če potrebujete posvet ali imate dodatna vprašanja, so vam svetovalci na voljo tudi prek e-pošte info@modra.si.

Informativni izračun, kaj bi za vas pomenilo vplačevanje določenega mesečnega zneska, lahko naredite na tej strani.

 

Želi dodatno privarčevati 

Gospa Zdenka iz Mozirja dela v podjetju, ki ji plačuje dodatno pokojninsko zavarovanje, a si želi nekaj dodatnih evrov privarčevati tudi sama. »Če vam podjetje že plačuje kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje, bo najbolje, da z lastnimi vplačili sodelujete na že obstoječi  polici.« pojasni Mojca Trkman iz Modre zavarovalnice in nadaljuje: 

»Če pa ste zaposleni v javnem sektorju, imate polico dodatnega pokojninskega zavarovanja zagotovo sklenjeno pri Modri zavarovalnici in lahko na to polico tudi sami vplačujete premije. Za vplačane premije boste deležni davčne olajšave (Več o olajšavi).«

Upokojenci | Avtor: Profimedia Profimedia

Pokojninsko zavarovanje lahko sklenete tudi prek spleta

Uporabnika Starševskega čveka iz Velenja zanima, če sklenitev zavarovanja lahko uredi tudi prek spleta in tako prihrani nekaj dragocenega časa in denarja. »Drži, da boste sklenitev zavarovanja najhitreje uredili prek spleta.

Strah pred pomanjkanjem finančnih sredstev po upokojitvi je upravičeno prisoten, a to še ne pomeni, da težava ni rešljiva. Obstajajo različne rešitve kako poskrbeti za finančno brezskrbno življenje po upokojitvi. 

Priporočamo vam oseben posvet s svetovalci Modre zavarovalnice. Na voljo so od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na telefonski številki 080 23 45 ali na info@modra.si. Lahko se dogovorite tudi za osebno ali online srečanje.

ženska računalnik telefon | Avtor: Profimedia Profimedia