Uporabno
2842 ogledov

Študije potrjujejo, da smo vedno bolj pod stresom - a obstaja rešitev

Huawei GT 2 Pro Huawei
Zahteven sodobni življenjski slog povzroča pritisk zaradi opravljanja poklicnih dolžnosti, soočanja z izzivi življenja in negotove prihodnosti. Raziskava, ki jo je za Huawei izvedla vodilna agencija na področju raziskav trga Ipsos, na reprezentativnem vzorcu državljanov 11 evropskih držav dokazuje, da so bili zadnji meseci zaradi spremenjenih življenjskih navad za ljudi stresni in tesnobni.

Soočeni z novimi izzivi

Stres se pogosto omenja kot del hitrega življenjskega sloga, na kar se bomo morali privaditi, občasno pa tudi kot eno glavnih bolezni 21. stoletja. Pritiski okolja, v mnogih primerih tudi družine in prijateljev, ali visoke ambicije, so pogosto omenjeni kot vzroki, ki vse pogosteje vplivajo na počutje. Družba Huawei se je zato odločila, da področje podrobneje preuči in ugotovi, kaj povzroča stres, kako se ta odraža in kako se lahko z njim spopademo.

Raziskava je pokazala, da je več kot polovica vprašanih v zadnjih mesecih opazila spremembe ravni stresa. Najmanj jih je iz Finske, Avstrije in Litve (43 – 45 %), največ pa iz Turčije in Grčije (64 % in 65 %), kjer je kar dve tretjini prebivalstva bolj pod stresom v primerjavi s preteklimi leti. V skoraj vseh državah so prevladujoči dejavniki finančne težave (39 % Poljakov in 60 % Grkov), sledijo splošni občutek negotovosti (35 – 55 %) in zdravstvene težave (27 – 44 %). Med 9 % (Avstrija in Litva) in 24 % (Bolgarija) vprašanih je še izjavilo, da niso zadovoljni s trenutno kakovostjo svojega življenja.

Huawei GT 2 Pro | Avtor: Huawei Huawei

Hrvaški psiholog dr. sc. Igor Mikloušić je opozoril, da je stres reakcija organizma na nevarnost in je del prirojenega mehanizma, ki nas pripravi "na pobeg ali na boj". Vendar opozarja, da visoka raven stresa kot posledica nenehnih težav in skrbi, slabo vpliva na telesno in duševno počutje.

"Nevarnost kroničnega stresa je v tem, da ga pogosto ne prepoznamo kot vzrok težav, saj opažamo le njegove posledice, kot so glavobol, nepravilni srčni utrip, težko dihanje, bolečine v prsih, zmanjšan libido, prebavne motnje in številne duševne težave, kot so razdražljivost, pomanjkanje motivacije, motnje pozornosti, depresija in nespečnost. To vpliva na vedenje, zanemarjanje zdravih navad, kot sta pravilna drža in prehrana in moti komunikacijo z družino in prijatelji. Če ne prepoznamo vira in simptomov kroničnega stresa in se pravočasno ter primerno ne odzovemo, lahko zapademo v potencialno spiralo, ki na daljši čas drastično zmanjša kakovost življenja," je povedal dr. Mikloušić.

Ogroženo je zdravje

Kot kaže je nova normalnost za večino precej zapletena. Zaznamuje jo visoka dinamika sprememb in nizka predvidljivost. Zaradi pomanjkanja stabilnosti in stalne negotovosti se počutimo nelagodno in se nervozno odzivamo na dogajanje. Na stres se vsak odziva drugače, prav tako uporablja tudi različne načine, kako se z njim sooča. Da se sprostijo, se Evropejci pogovarjajo s prijatelji in člani družine, poslušajo glasbo, gledajo filme, televizijske serije ali se sprehajajo. Najmanj 82 % vprašanih je omenilo vse, odstotek pa gre celo tja do 97 %.

Zanimivo je, da največ od vseh tečejo (53 %) in telovadijo (42 %) Grki. Prebivalci drugih držav se manj odločajo za telesne dejavnosti kot načinom boja proti stresu, čeprav veljajo za najbolj učinkovite. V povprečju se samo 34 % Evropejcev v stresnem položaju odloči za obisk telovadnice, 40 % odstotkov pa za tek.

Huawei GT 2 Pro | Avtor: Huawei Huawei

Dr. Mikloušić poudarja, da ni uspešnega in za vse enako učinkovitega recepta za uspešno spopadanje s stresom, saj je odziv odvisno od vira in od posameznika.

"Nekatere tehnike za obvladovanje in zmanjševanje učinkov stresa predlagajo telesno dejavnosti, preživljanje časa s prijatelji in družino, vzdrževanje družbenih stikov s posamezniki, na katere se lahko vedno zanesemo, ukvarjanje s konjički ali branje knjig. Zaradi poglabljanja stresa na dolgi rok nista primerni na videz sproščujoči dejavnosti gledanja televizije in brskanja po spletu, medtem ko lahko pri spopadanju z vsakodnevnimi težavami pomagajo preprosto rešitve, kot sta spreminjanje perspektive pogleda nanje ali odziv s humorjem. Da se telo lažje sprosti, je pomembna uravnotežena prehrana, dovolj spanja in izogibanje tobaku, kofeinu in alkohola. Obstajajo seveda še tehnike za sproščanje in umirjanje misli," dodaja dr. Mikloušić.

Nižja raven stresa, boljše zdravje

Od posameznika je odvisno, kako nanj vpliva povečanje stresa, vendar ima dostikrat poleg na razpoloženje in splošno počutje, vpliv tudi na druge vidike življenja. Rezultati študije pod pokroviteljstvom Huaweia namreč kažejo, da stres spremljajo utrujenost, motnje spanja in tesnoba. V skrajnem primeru pa lahko vpliva tudi na poslabšanje zdravja.

Huawei GT 2 Pro | Avtor: Huawei Huawei

44 % Avstrijcev in Madžarov trpi za pomanjkanjem energije, delež takšnih pa med Turki naraste na 53 %. Veliki težavi sta tudi tesnoba, za katero na primer trpi polovica Hrvatov, in motenje v spanju. Takšnih je v Litvi 29 %, na Finskem in v Turčiji pa 44 %. Po drugi strani pa motnje v prehranjevanju niso pretirano velika težava. Največ, 17 % Grkov zaradi stresa zaužije premalo, medem ko 24 % Romunov pretirano posega po hrani.

Lahko tehnologije pomagajo?

Delež tistih, ki so popolnoma prepričani, da lahko nove aplikacije ali naprave izboljšajo kakovost njihovega življenja, ostaja precej omejen med 3 % (Madžari) in 8 % (Grčija in Turčija). Podobni deleži popolnoma prepričanih so opazni tudi pri vprašanjih, ali lahko nove aplikacije izboljšajo kakovost življenja (5 – 11 %), izboljšajo kakovost spanja (1 – 8 %) in zmanjšajo raven stresa (3 – 9 %). Več pa je zmernih navdušencev nad novimi tehnologijami, Finci in Turki so pred bolj dvomljivimi Avstrijci in Madžari, kar brez dvomov kaže, da se bodo morali izdelovalci naprav in razvijalci aplikaciji dokazati v teh nalogah.

Začnite spremembo s seboj

Ali je mogoče te težave odpraviti? Že večkrat se je izkazalo, da s spremembami lahko začnemo le sami. Spreminjanje lastnega načina razmišljanja je v mnogih primerih ključ do uspeha. Peščica dobrih misli, zavedanje potrebe po spremembi in pripravljenost na to, je nekaj preprostih, a ne enostavnih korakov, ki so lahko izjemno koristni. Pri spremembah je vredno poseči tudi po inovativnih rešitvah, ki so na voljo na trgu. Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je zagotovo ena izmed njih.

Huawei GT 2 Pro | Avtor: Huawei Huawei

"Če prepoznate simptome in niste prepričani, ali je kronični stres vir vaših težav, se obrnite na zdravnika. Uveljavljeni psihologi in strokovnjaki za duševno zdravje lahko pomagajo rešiti težave, ki jih sami niste kos. Pomagali vam bodo prepoznati vir stresa in nudili napotke, kako se z njim uspešno spopadete. V današnjem grozljivem življenjskem slogu, ki ga dodatno obremenjujejo globalna zdravstvena kriza, skoraj ni človeka, ki strokovne pomoči ne bi potreboval ali mu ne bi koristila," zaključuje dr. Mikloušić.

Pod pritiskom

Zaradi prekomerne količine dela in hitrega življenjskega tempa je marsikdo včasih pod pritiskom. Huawei Watch GT 2 Pro, ki uporablja tehnologiji Huawei TruRelax, za sprostitev stresa ponuja celodnevno spremljanje stresa in skrbi za vaše zdravje 24 ur na dan. Za sprostitev stresa in uravnavanje razpoloženja lahko na primer poskusite narediti dihalne vaje. Vse te funkcionalnosti pa so vključene tudi v eleganten dizajn nove pametne ure Huawei, ki združuje popolno ravnovesje umetnosti in tehnologije.

Izboljšajte kakovost spanca

Nova ura Huawei Watch GT 2 Pro vam ne bo pomagala preveriti le stopnje stresa, temveč vam bo pomagala tudi pri merjenju in izboljšanju kakovosti vašega vsakodnevnega spanca. S tehnologijo Huawei TruSleep 2.0 lahko Watch GT 2 Pro znanstveno sledi in diagnosticira 6 pogostih vrst težav s spancem, hkrati pa daje predloge za boljši počitek. Medtem ko spite, ura spremlja vaš srčni utrip, analizira vaše dihanje in dodeli oceno vaše splošne kakovosti spanja.

Huawei GT 2 Pro | Avtor: Huawei Huawei

Huawei je hkrati s pametno uro Watch GT 2 Pro predstavil tudi model Huawei Watch Fit. Tudi ta ima vgrajeno tehnologijo sledenja spanje in zdravja, odlikujejo pa jo majhne mere in teža.

Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je na voljo v športno nočno črni in klasični meglično sivi barvi po priporočeni maloprodajni ceni 329 €. Huawei Watch Fit pa po priporočeni maloprodajni ceni 119 € s paščkom v grafitno črni, sakura rožnati ali barvi zelene mete.