Uporabno
20106 ogledov

Suhi beton za domačo uporabo: Z njim prihranite čas in denar

Baumit beton Baumit
Ker je okrog hiše ali v stanovanju vedno treba kaj postoriti, izvajalce pa moramo pogosto čakati in seveda tudi plačati, se mnogi dela raje lotijo sami. Sploh če gre za kakšne manjše popravke in manj zahtevne gradbene posege. Tukaj je nekaj nasvetov, kako biti sam svoj mojster in preprosto ter učinkovito urediti svoj dom.

Material, brez katerega pri gradbenih delih ne gre, je zagotovo beton. Pravzaprav je eden najpogosteje uporabljenih gradbenih materialov, saj je trpežen in relativno ugoden, uporabimo pa ga lahko tako v zahtevnih gradbenih projektih kot pri manjših popravkih. Poleg tega je beton idealen material za izdelavo kakšnih manjših dekoracij za vaš dom.

Beton, prenova, renovacija | Avtor: Profimedia Profimedia

Najprej osnove, nato delovna akcija

Pa vendar je dobro, da poznate nekaj osnov, preden se lotite urejanja doma in njegove okolice z betonom. Za začetek je treba vedeti, da na lastnosti betona vpliva naslednje: strjevanje in pogoji, v katerih se strjuje. Pri tem morata biti izpolnjena dva pomembna pogoja, in sicer ustrezna vlaga in temperatura. Najbolj idealno je, če je relativna vlažnost visoka (vlažnost lahko zagotovite tudi tako, da že vgrajen beton prekrijete s PVC folijo ali ga občasno poškropite), temperatura pa ni prenizka.

Beton prav tako potrebuje nekaj časa, da pridobi zadostno trdnost. "Beton je pohoden že po 24 urah, vendar doseže projektno tlačno trdnost šele po 28 dneh. Nosilni elementi in betonske plošče morajo ostati podprti z opažem do dosega primerne tlačne trdnosti za odstranitev opaža," svetujejo pri prepoznanem in kakovostnem proizvajalcu gradbenega materiala Baumit, ki ponuja številne gradbene produkte tako profesionalcem kot hobi mojstrom. 

Še več nasvetov o betoniraju najdete TUKAJ!

Beton, prenova, renovacija | Avtor: Profimedia Profimedia

Do betona za domačo rabo na več načinov

Mnogi ob misli na beton pomislijo na klasičen način priprave, torej na ročno mešanje le-tega, ter vse pripomočke, ki jih za to potrebujemo: mešalec, samokolnico in lopato. Poleg tega je za mešanje betona iz gramoza, cementa in vode treba ujeti tudi ravno pravšnje razmerje med omenjenimi sestavinami, sicer imamo lahko težave: preveč vode v mešanici na primer povzroča drobljenje in razpoke. Zato se na koncu mnogi vseeno raje odločijo za najem izvajalcev, kar je seveda dražje, poleg tega jih je morda treba čakati, če so zasedeni z drugimi projekti, in tako tisto, kar bi želeli čim prej postoriti, še vedno stoji in vas tiho razjeda. 

Baumit beton | Avtor: Baumit Baumit


Druga možnost, ki predstavlja alternativo klasičnemu mešanju betona, je ta, da ga preprosto naročimo iz betonarne. To nam bo sicer prihranilo kar nekaj časa, vendar pa predstavlja naročilo svežega betona v betonarni precej večji strošek, poleg tega je možno naročiti le večjo količino in torej ne pride v poštev takrat, ko se lotevamo manjših gradbenih del.

A obstaja še tretja pot, ki je za domačo uporabo pravzaprav najbolj ugodna, priročna in preprosta: betonsko mešanico kupite v praktičnem manjšem pakiranju in vse, kar morate doma narediti, je, da jo v posodi zmešate z vodo in že je pripravljena za uporabo. Če ne porabite celotne vsebine vreče, jo preprosto shranite za naslednjič.

Suha betonska mešanica, ki vas bo navdušila, je Baumit HobbyBeton. Kupite ga lahko v vseh večjih trgovinah z gradbenim materialom in opremo za dom. Njegove prednosti so naslednje:
  • Je enostaven za pripravo in uporabo.
  • Je priročno pakiran v 25-kilogramski vreči.
  • Primeren je tako za hobi in kot za profesionalno uporabo.
  • Razred trdnosti je C25/30, primeren je za vsa notranja in zunanja betonska dela.

Betonska mešanica za gradbena dela ali dekorativne izdelke

Betonska mešanica ponuja številne možnosti, ko gre za urejanje vašega doma. Je odlična in kakovostna izbira za manjše površine in manjše konstrukcije ali dela na vrtu, kot so: temelji, kamniti zidovi, stopnice, okenske preklade, podložni betoni. S HobbyBetonom lahko utrdite vrtne potke, popravite betonsko ograjo, pripravite osnovo, na katero namestite pasjo hišico, utrdite rob svojega ribnika in še in še.

Beton, dekoracija, okrasje | Avtor: Pixabay Pixabay

Lahko pa ga uporabite tudi za izdelavo dekorativnih izdelkov za svoj dom. Njegova velika prednost, ko gre za ustvarjanje, je predvsem v tem, da iz vrečke vsakič, ko si želite kaj na novo izdelati, vzamete toliko suhega betona, kot ga potrebujete, preostanek pa bo počakal do naslednjič, ko se boste znova lotili izdelovanja hišnega okrasja.

Iz HobbyBetona lahko ustvarite vaze ali okrasne lončke, preproste svečnike, vrtne palčke ali druge figure za vrt oziroma teraso. Preprosto zavihajte rokave in dajte domišljiji ter kreativnosti prosto pot. Nekaj zamisli in video napotkov za izdelavo preprostih okraskov za dom boste našli TUKAJ, če bi radi čisto sami izdelali betonsko mizo za vrt, pa sledite TEM NAPOTKOM.

Beton, prenova, renovacija | Avtor: Profimedia Profimedia

Betoni Baumit se ponašajo tudi z oznako EMICODE EC 1 plus. Gre za  mednarodno priznani standard kakovosti za gradbene izdelke z nizkimi emisijami. Sistem Emicode je razdeljen v tri kategorije, ki opisujejo obnašanje emisij v označenem izdelku. Najbolj ekskluzivna kategorija ''zelo nizkoemisijska'' je prav EMICODE EC 1 plus. Betoni Baumit so torej varni tako za potrošnike kot za okolje.