Uporabno
1613 ogledov

Surova ali hladno stiskana hrana? Ali le briketi?

Kosmatincki.si Kosmatincki.si
Izbiri primerne hrane za svojega ljubljenčka pasji lastniki posvečajo vedno več časa. Razlog za to niso le novice o spornih sestavinah, ki jih lahko najdemo v pasji hrani, ampak tudi različne alergije, ki so pri psih vedno bolj pogoste. A katera hrana je za našega psa zares najboljša?

Kdor želi izbrati primerno hrano za svojega štirinožnega družinskega člane se bo moral zatopiti v skoraj neomejeno ponudbo različnih proizvajalcev pasje hrane. Branje deklaracij je pogosto bolj zapleteno kot reševanje najtežjih križank, ko bo dolgem času le sprejmemo odločitev pa to še dolgo ne pomeni, da bo psu hrana tudi res všeč.

Tudi v primeru, da so sestavine vrhunske, ni vsaka hrana za pse dobra za vsakega kosmatinca. Zato moramo najprej dobro spoznati našega ljubljenčka, nato pa hrano prilagoditi njemu. Ustrezna in kakovostna hrana za pse nam na več nivojih pokaže, da je za našega psa dobra in zdrava izbira – dlaka je bleščeča, koža zdrava, ne vohamo neprijetnega zadaha in za našim psom pobiramo le čvrste kakce.

Surova hrana za pse BARF | Avtor: Profimedia Profimedia
Je surova hrana res najboljša?

V zadnjih letih je postala surova hrana oz. BARF vedno bolj priljubljen način prehranjevanja psov. Surova hrana ima seveda ogromno prednosti, saj je tak način prehranjevanja bolj naraven za našega psa. Slaba stran surove hrane je, da je njena priprava kar zapletena. Če jo lastniki ne pripravljajo na pravilen način, pa se lahko pojavijo težave z zajedavci. Izredno pomembno je tudi, da je sestava pravilna, saj lahko psu hitro zmanjka pomembnih hranil, če ne dodamo prav vseh potrebnih sestavin v dnevne obroke. Posledica so lahko različna obolenja.

Surovo hrano lahko seveda kupimo tudi v trgovini, a je lahko na koncu meseca račun le opazno višji, kot če bi psu pripravljali hrano sami ali kupovali kvalitetne brikete. Pripravljanje surovih obrokov je tudi zelo zapleteno, če se s svojim ljubljenčkom odpravimo na dopust ali njegovo oskrbo za kratek čas prevzame kdo drug.

Rešitev je nekje vmes

Mnogi "pasjeljubci" se iz teh razlogov raje izogibajo hranjenju psa izključno s surovo hrano. Vsi si želimo praktično rešitev, ki je ob tem za našega ljubljenčka kar se da zdrava in naravna. Zato mnogi posegajo po kvalitetni hladno stiskani hrani, ki združuje pozitivne plati surove hrana s praktičnostjo klasičnih briketov.

Kosmatincki.si | Avtor: Kosmatincki.si Kosmatincki.si

Ena pri nas najbolj priljubljenih vrst hladno stiskane hrane je nemška hladno stiskana hrana za pse Naturavetal, ki je brez umetnih dodatkov, barvil, polnil in GSO organizmov. Hrana je monoproteinska kar razveseljuje vse lastnike psov z alergijami ali občutljivo prebavo. Hladno stiskani peleti v želodcu ne nabreknejo tako kot briketi. Zato se tudi zmanjša možnost zasuka želodca, ki je za psa lahko smrten.

V nasprotju z briketi, ki so segreti na visoko temperaturo (več kot 100 stopinj Celzija) in tako izgubijo veliko hranilne vrednosti, vitaminov in mineralov, so peleti hladno stiskane hrane obdelani pri razmeroma nizki temperaturi 40 stopinj Celzija, proces pa traja le okoli 4 minut. To pomeni, da so hranila, ki jih vsebuje, skorajda nespremenjena in jih pasje telo lažje absorbira.

Hladno stiskana hrana poskrbi za urejeno prebavo psa, urejeno črevesno floro, stabilen imunski sistem, za zdravo kožo in dlako in za vsakodnevno življenjsko energijo ter vitalnost psa.
Trgovina za pasjo hrano Kosmatincki.si

Kosmatincki.si | Avtor: Kosmatincki.si Kosmatincki.si

Hladno stiskano hrano za pse Naturavetal lahko kupite na spletni strani www.kosmatincki.si, lahko pa obiščete tudi trgovino Kosmatinkov v Domžalah, kjer vam bodo zaposleni z veseljem svetovali tudi pri izbiri pomembnih prehranskih dodatkov za pse in primerni hrani pri pasjih alergijah.

Trgovina Kosmatinčki se nahaja na Rojski cesti 18d in je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 12. ure ter od 14. do 19. ure, ob sobotah pa od 9. do 13. ure. Ob nedeljah in praznikih je trgovina zaprta.