Uporabno
1201 ogledov

Ta trgovec je razvil Trajnostni kruh!

Spar Spar
Oktober je že skoraj tradicionalno mesec, v katerem obeležujemo svetovni dan hrane. Na ta prav poseben dan se spomnimo na količino zavržene hrane in več pozornosti namenimo odgovornem in etičnem ravnanju z ostanki jedi. Pa veste, kako se s to problematiko soočajo v Sparu?

SPAR in vrhunski chef Marko Pavčnik sodelujeta v okviru projekta »Hrana ne sodi v smeti«. Tudi letos sledilcem na družbenih omrežjih redno ponujata zanimive recepte in nasvete, ki nas opominjajo na pomen odgovornega ravnanja s hrano. Na letošnji svetovni dan hrane pa je omenjeni tandem napravil še korak dlje. V Pekarni SPAR so namreč poskrbeli za to, da je iz kruha nastala »moka«.

Iz tega kruha bo »moka«

Ne, pri pisanju naslova nam je ni zagodel tiskarski škrat. Prav ste prebrali – iz tega kruha bo »moka«. Na Sparovih družbenih omrežjih so pred kratkim krožili videi, v katerih je chef Marko Pavčnik vzbudil pozornost zaradi svojega dvoumnega zaključka, da bo iz kruha nastala »moka«.

SPAR je na svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, razkril, da v Pekarni SPAR iz viška kruha pripravljajo »moko«. To »moko« nato uporabijo za pripravo svežega in okusnega Trajnostnega kruha. To predstavlja pomemben mejnik v boju za manj zavržene hrane, saj je SPAR prvi trgovec v Sloveniji, ki je v svoji pekarni razvil takšno trajnostno inovacijo.

Spar | Avtor: Spar Spar

Kako sploh poteka priprava Trajnostnega kruha?

Če vas zanima, kako so v Pekarni SPAR pripravili Trajnostni kruh, si lahko ogledate spodnji video. Chef Marko Pavčnik in Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR, vam bosta namreč pokazala, kako poteka priprava, Marko pa vas bo navdušil tudi s prav posebnim namazom.

V Sparu niso pozabili na dobrodelnost: 100 hlebčkov Trajnostnega kruha so namenili dobrodelnim organizacijam

Trajnostni kruh lahko na Sparovih policah poiščete tudi vi, pri trgovcu pa so se spomnili tudi na tiste, ki pomoč najbolj potrebujejo. V Sparu Črnomelj so Slovenski filantropiji predali 50 hlebčkov Trajnostnega kruha, v Intersparu Celje pa so Zvezi Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija predali še naslednjih 50 hlebčkov. Skupno so tako osrečili kar 100 slovenskih družin.

Spar | Avtor: Spar Spar

Trajnostni kruh je nastal v najbolj inovativni pekarni v Sloveniji

Trajnostni kruh predstavlja pomemben korak k odgovornemu ravnanju s hrano, za inovacijo pa stoji ena in edina Pekarna SPAR, ki je največkrat nagrajena pekarna za inovativnost v Sloveniji. Že 6. leto zapored je prejemnik prestižnega priznanja, ki ga Inštitut za nutricionistiko v Ljubljani vsako leto podeli najbolj inovativnim živilom.

"Že lani smo v okviru projekta »Hrana ne sodi v smeti« skupaj z Markom Pavčnikom iz 68 kg hrane pripravili kar 257 obrokov, ki smo jih kasneje razdelili najbolj ranljivim skupinam, letos pa smo napravili še dodaten korak. V Pekarni SPAR smo se odločili, da razvijemo Trajnostni kruh, izdelan iz viška pečenega kruha. Nad rezultatom smo navdušeni, saj je kruh odličnega okusa," pravi Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR.

Nad Trajnostnim kruhom je navdušen tudi Marko Pavčnik, chef restavracije Pavus: "Vesel sem, da lahko že drugo leto zapored sodelujem s podjetjem SPAR Slovenija. Skupaj ustvarjamo in delimo praktične nasvete, kako lahko vsak doma porabi hrano do konca."

Spar | Avtor: Spar Spar