Uporabno
2533 ogledov

Tako boste pozimi zaščitili otroke pred suhim zrakom

otrok prehlad boln Profimedia
Suh zrak, posebej pozimi, negativno vpliva na naše zdravje, zato moramo v našem domu zagotoviti karseda optimalne pogoje.

Zima predstavlja obremenitev vsakega imunskega sistema, ne glede na našo starost. Zato moramo skrbeti za sebe; pozimi, ko večino dneva preživimo v zaprtih prostorih, so še posebej pomembni zdravo prehranjevanje, sonce in veliko svežega zraka.

zračenje | Avtor: Profimedia Profimedia
A zračenje prostorov v mrzlih dneh marsikomu predstavlja pravo nočno moro. Zaradi megle, ki k tlom vztrajno pritiska vse nečistoče iz okolja, med katerimi so najpogostejši dim in izpušni plini, se lahko s še tako skrbno izbranim trenutkom odpiranja oken v prostor spusti polno nečistoč in smradu iz okolice. To pa le še dodatno obremeni zrak v prostoru.

Te neprijetne vonjave lahko do določene mere prekrijejo dišeče sveče, vendar pa običajne sveče z gorenjem le še dodatno obremenijo zrak s strupenim dimom, polnim kemikalij in toksinov. Velikokrat so sveče tudi glavni razlog požarov v domovih, zato je pri njihovi uporabi nujna stalna pozornost.  

Bolni otroci in neprespane noči

Dejstvo je, da so naša dihala pozimi izpostavljena številnim škodljivim snovem in mikroorganizmom iz okolja, zato ne preseneča, da so bolezni dihal, med katerimi prednjačijo alergijske bolezni, zelo pogoste. To velja zlasti za otroke, zato zdravniki poudarjajo pomembnost svežega, čistega zraka in svetujejo uravnavanje vlažnosti ter kakovosti zraka v notranjih prostorih.

otrok prehlad boln | Avtor: Profimedia Profimedia
Poln nos, kašelj, vročina, solzne oči in suha sluznica, ki povzročajo draženje dihalnih poti – simptomi gripe oz. bronhitisa, ki so verjetno vsem staršem dobro poznani. Pomembno je vedeti, da otroci trpijo veliko močneje kot odrasli, ker je vsebnost vode v telesu otroka do 75 % njegove telesne teže. Poleg oslabitve respiratornega trakta se lahko pojavijo dodatni neprijetni simptomi zaradi suhega zraka, kot so pekoče oči, suha in srbeča koža ter prhljaj in izpuščaji, glavoboli in moteče spanje.

Na tem mestu se kar sama po sebi ponuja elegantna možnost za zagotavljanje prijetno osveženega  zraka v zaprtih prostorih v obliki vlažilnikov in osvežilnikov zraka. Tudi ti, tako kot sveče, pričarajo prijetno sproščeno, romantično vzdušje, pri čemer pa nikogar ne ogrožajo. Njihova uporaba je enostavna, hkrati pa s svojo dovršeno obliko prijetno polepšajo prostor. Poleg tega so ognjevarni in v zrak ne oddajajo toksinov ter kemikalij.

osvežulniki in vlažilniki zraka Stadler form | Avtor: Stadler Form Stadler Form

Vlažilnik in osvežilnik zraka, ki sta predvsem v tem času lahko tudi ideja za božično-novoletno darilo, imata na organizem otrok več blagodejnih učinkov:

1.) Telo otroka oddaja veliko toplote in tako izgublja tekočino. Če je zrak zelo suh, potem se otrok znoji in se kri zgosti, kar je zanj - slabo. Osvežilniki pripomorejo k vlagi v prostoru, ki blagodejno vpliva na dihala, kožo, sluznico, oči itd.

2.) Suhost zraka dolgoročno zmanjšuje otrokovo imunost, zaradi česar je bolj dovzeten, da dobi bronhitis, rinitis ali pljučnico.

3.) Vlaženje zraka prav tako pomaga rešiti težave s suhimi očmi.

Rešitev na dlani 

Na trgu so številni vlažilniki in osvežilniki zraka, tudi za večje prostore, prav tako so nepogrešljivi tudi osvežilniki majhnih prostorov in garderobnih omar, ki poskrbijo za prijetno svež vonj, kjerkoli si boste zaželeli. Posebej so priljubljeni osvežilniki zraka priznane švicarske znamke Stadler form, ki že od leta 1998 ponuja celovite rešitve – ne glede na to, ali je zrak v stanovanju presuh, prevlažen, umazan ali pa potrebuje samo malo dišave za prijeten ambient.

osvežilnik zraka | Avtor: Stadler Form Stadler Form

Celostna ponudba vlažilnikov, razvlažilnikov, čistilnikov in osvežilnikov zraka rešuje specifične težave ter v prostore prinaša čist, svež, zdrav zrak in lep dizajn.