Uporabno
3686 ogledov

Tako boste uspešno premagali jesenske finančne izzive

kredit
Poletje je za nami in v naše domove se bo vrnil vsakdan – usklajevanje družinskega in službenega življenja, razmišljanje o potrebnih nakupih in naložbah ter skrb za domače finance. Mnogi starši pred in ob začetku šolskega leta pričakujejo tudi večje izdatke. Preverite, kdaj je smiselno razmišljati o najemu kredita.

Najem kredita je za mnoge še vedno zelo težka odločitev. Res je, da moramo to večletno finančno zavezo dobro premisliti, vendar se odločitve zanjo ne smemo ustrašiti. Veliko nas je bilo že v situaciji, ko smo želeli uresničiti dolgoletne sanje lastnega doma, novega motorja ali so nas presenetili dodatni stroški obnove, popravila gospodinjskega aparata ali potrebščin za otroka. V tem primeru je kredit pogosto edina možnost za financiranje pričakovanih ali nepričakovanih izdatkov.

Po podatkih Nove KBM stranke najpogosteje najemajo kredite za nakup stanovanjske opreme ali obnovo nepremičnine, nakup avtomobila in poplačilo obstoječih dolgov.

Mnogi se za kredit odločijo tudi takrat, ko bi sicer stroške lahko pokrili z lastnimi prihranki, a ne želijo ostati "brez centa" na banki. Vedno nas lahko preseneti okvara pralnega stroja, avta ali kakšen drugi večji strošek, zato je vedno bolje imeti "za vsak slučaj" vsaj nekaj sto evrov na strani.

kalkulator računanje denar | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi začetek novega šolskega leta prinaša večje stroške

Ko otrok vstopi v šolo, se veliko spremeni. Poleg vseh šolskih potrebščin, ki jih boste morali kupiti, boste morali za otroka pripraviti tudi kotiček, kjer bo lahko opravljal domače naloge in se učil. Pri starejših otrocih bo morda ob začetku novega šolskega leta tudi čas, da zamenjate opremo, ki jo je že prerasel. Prav nakup stanovanjske opreme je poleg obnove nepremičnine najpogostejši razlog za najem gotovinskega kredita, kažejo že omenjeni podatki Nove KBM.

Preden se odločite za kredit se vedno vprašajte, ali dejansko potrebujete kredit in ali si ga sploh lahko privoščite. Vašo kreditno sposobnost bo preverila tudi banka, pri kateri želite najeti kredit.

starši otrok šola | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi nakup nove računalniške opreme, plačilo članarine ali tečajnine za popoldanske aktivnosti, nakup športne opreme ali novega mobilnega telefona prinašajo dodatne stroške, ki jih bo treba pokriti in to prav v času, ko smo se vrnili z dopustov, ki so že obremenili naš domači proračun. Gotovinski kredit nam lahko v takih primerih omogoči, da jeseni optimalno "zaštartamo" v novo šolsko leto in finančno breme razporedimo na časovni okvir, ki nam najbolje ustreza. Tako nas tudi nepričakovani stroški ne bodo vrgli iz tira.

Gotovinski kredit – kako poteka sklenitev?

Strokovnjake pri Novi KBM smo vprašali, kako poteka najemanje gotovinskega kredita pri njihovi banki. Postopek sklenitve gotovinskega kredita Naprej je hiter in enostaven, saj banka želi, da je potek za stranke razumljiv in jih dodatno ne obremenjuje. Vlogo za kredit lahko stranke oddajo v bančni poslovalnici, na Pošti Slovenije ali kar prek spletnega obrazca. Banka bo nato preverila vašo kreditno sposobnost in odobrila kredit. Nato sledi še fizični podpis kreditne dokumentacije in banka vam bo odobreno vsoto nakazala na vaš osebni račun.

Pri preverjanju vaše kreditne sposobnosti banka:
- preveri višino mesečnih prilivov iz naslova plače, pokojnine ali dohodka dejavnosti,
- vaše mesečne odhodke iz naslova obstoječih kreditnih obveznosti in
- življenjske stroške (stroške gospodinjstva).

pogovor sestanek | Avtor: Profimedia Profimedia