Uporabno
1858 ogledov

Tako boste vedno izbrali pravi kozarec

Lesnina XXXL
1/7
Lesnina XXXL
Skupna kosila, večerje in prigrizki – praznični čas je tisti čas v letu, ko naše domove najpogosteje napolnijo gosti. Za dovršeno druženje z našimi dragimi pa je vedno tudi dobro vedeti, kateri kozarec je primeren za katero pijačo.

Že stari Egipčani so obvladovali predelavo stekla. Kozarce naj bi začeli izdelovati že okoli 1450 pred našim štetjem v Tebah (danes Luksor). Hitro so ugotovili, da je steklo odličen material za izdelavo posod za pitje, saj je steklo možno temeljito očistiti, je brez okusa in s svojo prosojnostjo omogoči pogled na vsebino.

Kozarci za vodo, vino, penino, žganje …

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
S popularizacijo steklenih kozarcev se je začelo razvijati tudi veliko različnih oblik le-teh, ki so primerne za različne vrste pijač. Predvsem kristalni kozarci so postali tudi statusni simbol, ki so ga mnogi prejeli ob večjih življenjskih prelomnicah, npr. poroki.

Kozarce iz stekla uporabljamo predvsem za hladne pijače, kot so voda, sokovi in alkoholne pijače. Vedno bolj priljubljeni pa so tudi stekleni kozarci za tople pijače. Velika prednost steklenih kozarcev je predvsem možnost pogleda na vsebino in enostavno čiščenje.

Večino kozarcev lahko operemo v pomivalnem stroju. Dolgotrajno pranje pa lahko povzroči, da kozarci zaradi apnenca v vodi postanejo nekoliko motni. Takrat jih lahko enostavno spolirate z mehko, v kis namočeno krpo, in jih tako očistite sivih lis.

Najbolj pogost stekleni izdelek v naši kuhinji so vsekakor kozarci za vodo, ki jih uporabljamo za pitje praktično vseh brezalkoholnih pijač. Z lepimi vzorci ali v različnih barvah lahko z njimi tudi popestrimo izgled naše praznične mize. Posebej primerni za praznični čas so rdeči kozarci ali kozarci, ki se ujemajo z našo praznično okrasitev.

Za skoraj vsako alkoholno pijačo svoj kozarec

Predvsem pri alkoholnih pijačah poznamo veliko različnih oblik kozarcev, ki so prilagojene lastnostim različnih napitkov.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Kozarci za vino se razlikujejo glede na vrsto vina. Kozarci za rdeče vino naj bodo okrogli in prostorni. Vedno jih napolnimo le do tretjine, tako da lahko vino v njem zavrtimo in lahko vino "diha". Kozarci za belo vino imajo manjšo čašo in daljši pecelj kot kozarci za rdeče vino. Daljši pecelj predvsem poskrbi, da belo vino dlje časa ostane hladno. Kozarci za penino so po obliki podobni flavtam ali tulipanom, oblika in posebna hrapava točka na dnu kozarca poskrbita, da se bo pijača še posebej lepo penila.
Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Kozarci za žganje imajo mnogo različnih oblik. Kozarci za viski so manjše in širše oblike, saj mora biti v njih tudi prostor za led, ki ohlaja pijačo. Kozarci za koktajle so praviloma podobne oblike kot kozarci za viski, a so nekoliko višji. Kozarci za Martini imajo značilno obliko lijaka. To pijačo in kozarce so popularizirali številni hollywoodski filmi in nanizanke (npr. Bondova franšiza in nadaljevanka Seks v mestu). Aperitive postrežemo v manjših kozarcih s pecljem, konjak pa v kozarcih z večjo čašo in kratkim pecljem. To je tudi edin kozarec, ki ga držimo za čašo in ne pecelj.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL