Uporabno
1216 ogledov

Tako nova generacija dela namesto vas, medtem ko vi le uživate

Sesanje in pomivanje tal sta nujni, a največkrat nadležni opravili, zato ni popolnoma nič narobe, če razmišljate, kako bi si ju poenostavili, še bolje pa, kako bi se jima izognili. Čas pa namenili svojim bližnjim ali sebi.

Zdaj, ko zaradi razmer veliko več časa preživljamo doma, je tudi umazanije več. Več je prahu, drobtin, in druge nesnage, morda tudi dlak hišnih ljubljenčkov, ki jih za raznimi opravili le raznašamo po stanovanju. Marsikdo mora zato večkrat v roke vzeti sesalnik in tudi pripomoček za pomivanje tal. Zakaj si teh dveh opravil ne bi olajšali ali se jima celo izognili?

 | Avtor:

Rešitev za oboje ponuja podjetje iRobot, vodilno na področju hišnih robotov, ki delo opravijo namesto vas. Roomba in Braava, prvi je robotski sesalnik, drugi pa robotski pomivalec tal, sta nepogrešljiva pomočnika. A nista le to, sta precej več, saj vse delo opravita tako rekoč sama. Potrebujeta le ukaze in že opravita svoje dele, ne da bi bilo vam treba narediti kar koli drugega. 

 | Avtor:
Nova nagrajena aplikacija iRobot Home

V podjetju iRobot so razvili novo aplikacijo iRobot Home, ki si jo naložite na pametni telefon ali tablico in jo povežete z robotoma. Potem še izberete vam ustrezne nastavitve in to je vse, kar morate narediti. Na sesanje in pomivanje lahko preprosto pozabite in čas izkoristite za svoje bližnje, sebe ali pa le uživate v brezdelju in čistem domu. 

Robotski sesalnik in aplikacija sta povezana v učinkovit samodejno delujoč sistem. Britanska publikacija Android Authority z več kot 22 milijoni mesečnih obiskovalcev in s 3,3 milijona naročnikov njihovega YouTube kanala je iRobot Genius, ki poganja aplikacijo iRobot Home izbrala za Best of IFA 2020: Best Smart Inovation oziroma najboljšo pametno inovacijo.

 | Avtor:
Vas zanima, kako deluje aplikacija in kaj vse omogoča? 

Izkušnja čiščenja je oblikovana okoli uporabnika, vse se vrti okoli vas. Prvi korak, ki ga lahko naredite, je mapiranje vašega doma, s čimer prilagodite oziroma označite področja čiščenja. Robote boste lahko poslali neposredno nad umazanijo in bili vedno korak pred njo. 

A to seveda ni vse. Čiščenje je ciljano, kar pomeni, da lahko v aplikaciji nastavite ukaz, kdaj naj robot na primer počisti okoli in pod jedilno mizo ali pa ob kuhinjskem pultu. Pri tem pa ga nastavite tudi, katerim območjem ali predmetom naj se izogne. Zato ne bo polite vode iz pasjih ali mačjih skledic, še bolj pomembno, nikoli ne bo porušil dosežkov otroške ustvarjalnosti. 

 | Avtor:
V aplikaciji sta med drugim združeni dve funkcionalnosti

Prva je nastavitev priljubljenih čiščenj, da robot počisti le določene dele stanovanja, na primer ob kuhinjskem pultu po kuhanju in pod mizo po obroku, sledi pa mu lahko še robot pomivalec. Tak urnik čiščenja lahko nastavimo kot priljubljeno, zato ukazi robotu niso potrebni vsakič znova.

Druga možnost pa so priporočila. Denimo spomladi, ko se začne sezona cvetnega prahu, vas aplikacija o tem opozori in predlaga, da si v urnik nastavite pogostejše čiščenje. Enako bo opozorila na obdobje, ko hišni ljubljenčki menjajo dlako, zato je bo v stanovanju več. Aplikacija bo predlagala pogostejše čiščenje.

Pomembna prednost uporabe aplikacije je tudi, da lahko nastavimo, da Roomba začne z delom, ko zapustimo dom. Ali pa, da se ustavi, ko nam zazvoni telefon. Seveda lahko nastavimo tudi, da z delom nadaljuje, ko končamo telefonski klic. Možnosti je nešteto. Ta povezava je še posebej dobrodošla zdaj, ko veliko ljudi dela od doma. Skratka, povsem samostojno delo robotov lahko s pomočjo aplikacije iRobot Home popolnoma prilagodite svojim potrebam in življenjskemu slogu.

 | Avtor:
Naprednim robotom preprosto ukažete, kaj naj počistijo

In še ena zanimivost. Ker je aplikacija povezljiva z Alexo in Googlovim asistentom, lahko robotom delo, ki naj ga opravijo, preprosto ukažete: posesaj pod mizo ali pa posesaj otroško sobo.

Pri najbolj naprednih robotih lahko v resnici za več tednov pozabite nanje in na čiščenje, saj tudi umazanijo sami praznijo v sistem za samodejno odstranjevanje umazanije.

 | Avtor:

Pri najbolj naprednih robotih lahko v resnici za več tednov pozabite nanje in na čiščenje, saj tudi umazanijo sami praznijo v sistem za samodejno odstranjevanje umazanije.

Več o robotih Roomba in Braava ter aplikaciji iRobot Home najdete na spletni strani www.irobot.si, na vaša vprašanja pa bodo odgovorili na brezplačni telefonski številki 080 84 74 ali po elektronski pošti info@irobot.si