Uporabno
1858 ogledov

Tako pravilno odstranite klopa

hišni ljubljenčki, mačka, pes Profimedia
V času epidemije koronavirusa se na veliko odločamo za posvojitev štirinožnega prijatelja. Hitro nas očarajo, osvojijo naša srca in nam popestrijo dolge dni v karanteni. Vendar s posvojitvijo prevzamemo veliko odgovornost za živo bitje, s katerim moramo primerno ravnati.

Živali, ki jih kupimo ali posvojimo, živijo deset ali več let. Vzamejo veliko časa in denarja. Ko se odločimo zanje, jih ne moremo kar poslati nazaj, od koder so prišli, zato moramo dobro premisliti, kaj izberemo, kakšne življenjske razmere bomo svojim kosmatincem nudili. Njihova življenja so dragocena, zato moramo z njimi ravnati prav.

PRAVILNA IZBIRA PASME PSOV

Ni nujno, da so inteligentnejši psi pravi za vse ljudi. Ti potrebujejo ogromno stimulacije in se je treba z njimi veliko ukvarjati. Zna se zgoditi, da v času naše odsotnosti razmečejo in uničijo celotno stanovanje, saj imajo ogromno idej in energije, ki v stanovanju ne more biti izkoriščena.

hišni ljubljenčki, mačka, pes | Avtor: Profimedia Profimedia


Pri izbiri hišnega ljubljenca kinolog, Jože Vidic, svetuje: "Najprej moramo paziti, da ne zapademo v tako imenovane modne pasme, saj na zapuščenih farmah na vzhodu vzrejajo oz. razmnožujejo pse, za katere je povpraševanje. Trenutno so popularni manjši psi."
Za nekoga, ki živi v stanovanju, so manjši psi ali mačke primernejši.

deklica, kuža, sprehod | Avtor: Profimedia Profimedia

ODGOVORNOST PRIDE S POSVOJITVIJO

Mesečen strošek vzdrževanja psa stane približno 100 € na mesec. Stanovanje je treba večkrat počistiti kot prej. Pes je socialno bitje, ne živi v krdelu, temveč v družini, zato ga ne moremo kar zapreti v pesjak ali ga pripeti na verigo.
Ne smemo pozabiti na pogoste okužbe.

hišni ljubljenčki, mačka, pes | Avtor: Profimedia Profimedia

Najpogostejša obolenja kosmatincev so okužbe s paraziti. Klopi in bolhami. Poznamo gozdnega, ornamentiranega in pasjega klopa. Ti so najbolj pogosti. Pasji klop lahko preživi in se razmnožuje v stanovanju, zato je lahko problematičen, kjer imamo veliko živali.

KAKO ODSTRANITI KLOPA

"Po sprehodu je treba pregledati sebe, nato tudi žival. Klopa je treba čim prej ostraniti." pravi vodja Zavetišča za živali Ljubljana Marko Oman. Locirajo se tam, kjer je najtanjša koža. Med prsti, med nogami, pri korenu repa, na predelu trebuha. Najhitreje jih opazimo pri gobčku in ušesih živali. Klope odstranimo skupaj z glavo previdno s pinceto. Zlato pravilo je, da se klopa vrti proti uri.

Fypryst Combo | Avtor: Krka Krka
PREVENTIVA ZA OKUŽBE

Preventivna rešitev, da zaščitimo ljubljenčka pred zajedavci, so kožne kapljice. V podjetju Krka d. d., jih proizvajajo v štirih jakostih. Kapljice na štirinožnem prijatelju ostanejo v maščobnem sloju kože, zato dostikrat zajedavce uniči že samo s stikom kože in dlak.  

Veterinar Klemen Kralj s Krke: "Pri zdravilih, ki se nanesejo na kožo, učinkovina ostane v maščobnem delu kože in se razporedi po celem telesu in na tak način živali nudi kontaktni učinek zaščite pred zajedavci."
Zdravilo je slovenskega porekla in je na voljo v veterinarskih ambulantah in na spletni trgovini lekarnar.com.