Uporabno
4162 ogledov

Tako si boste ustvarili domačo oazo miru

OBI
1/6
OBI
Želite, da bo vaša vrtna oaza navdušila prav vse vaše goste in postala prostor, kjer nabirate energijo in se popolnoma sprostite? Predstavljamo vam nekaj idej za preurejanje vrta, ki vas bodo zagotovo navdušile.

Ne glede na to, ali imate pritlično stanovanje z malim vrtom ali hišo z ogromno zelenico, vaša vrtna oazi si zasluži, da jo uredite in vzdržujete. Lepo urejen vrt vam bo nudil odličen prostor za sproščanje po napornih delavnih dneh ter druženje z družinskimi člani in prijatelji. Le kdo si poleti ne želi uživati toplih večerov ob dobri družbi in hrani pod zvezdnatim nebom?

Začnite pri tleh

Vsak urejen vrt potrebuje raven kotiček ali teraso za postavitev mize in stolov, kjer boste lahko uživali ob jutranji kavici ali si privoščili okusen obrok na prostem. Izberite kakovostna tla, ki bodo odporna na vremenske vplive in enostavna za vzdrževanje. Betonski tlakovci so povsem klasična izbira, kjer se lahko odločamo med različnimi oblikami in barvami. Priljubljeni so tako manjši štirioglati tlakovci kot tudi tlakovci v obliki plošč, ki so nekoliko bolj elegantnega videza. Če si želite bolj modernega videza, se lahko odločite tudi za WPC deske, ki so enostavne za vzdrževanje in polaganje.

WPC deske so kombinacija naravnih in umetnih materialov - lesenih sekancev in polipropilena. Ta material je enostaven za čiščenje, prijeten na dotik, montaža različnih elementov za vrt pa zelo enostavna.

OBI | Avtor: OBI OBI

OBI | Avtor: OBI OBI
Urejanje zunanjih površin nadaljujte z izbiro kakovostne ograje. Če se želite zaščititi pred radovednimi pogledi z ulice, je najbolje, da se odločite za zaščitno ograjo brez lukenj, ki bo zagotovila nemoteno uživanje na vrtu. Zaščitne ograje iz materiala WPC so zelo praktične za vse tiste, ki se z ograjami ne želijo veliko ukvarjati, saj so izjemno odporne proti vremenskim vplivom in so enostavne za vzdrževanje.

Bolj naravnega videza so lesene ograje, ki zahtevajo glede na izbran material in izbrano zaščito (nezaščiten, barvan ali impregniran les) nekoliko več vzdrževanja. Najbolj zahtevno je vsekakor vzdrževanje žive meje, ki jo moramo zalivati in spomladi, poleti in jeseni večkrat porezati.

Z drobljencem uredite dovoz in potke po vrtu

OBI | Avtor: OBI OBI
Namesto tlakovcev lahko vaš dovoz utrdite tudi z drobljencem, ki ga enostavno posipate po tleh. To vam bo prihranilo veliko časa zlasti na razgibanem terenu, kjer bi bilo ravnanje območja zelo zahtevno. Z drobljencem pa si lahko uredite tudi praktične in prikupne potke po vašem vrtu. V primeru, da imate na voljo zelo malo zunanjega prostora, lahko drobljenec nadomesti tudi travo, ki bi, predvsem v urbanih okoljih, kjer je poleti zelo vroče, zahtevala neprestano vzdrževanje.

Za tiste, ki nimajo "zelenega prsta" ali nimajo časa za vzdrževanje najrazličnejših rož, so zelo primerne predvsem trajnice in grmovnice, ki so nezahtevne za vzdrževanje. Zimzelene grmovnice, kot so pušpan, trdoleta in kalina, potrebujejo zgolj obrezovanje, pri trajnicah, kot so zajčki, pernatolistna kozmeja in zvončnik, pa je pomembno le, da jih v zelo vročih obdobjih dobro zalijete.

OBI | Avtor: OBI OBI

Pripomočki za aktivnosti na prostem ali le ležerno preživljanje časa 

Na nobenem urejenem vrtu ne smejo manjkati udobni ležalniki, s katerih boste lahko uživali pogled na vašo domačo oazo miru. Če imate večji vrt in se radi ohlajajte v vodi, razmislite tudi o nakupu bazena, kjer se boste lahko zabavali skupaj s svojo družino in prijatelji. Svojega prostora na vrtu bo vesela tudi vrtna uta ali brunarica, kamor boste lahko pospravili vse vrtne pripomočke.

Bogato izbiro vrtnega pohištva, ograj, tlakovcev in drugih dodatkov za vaš vrt lahko najdete v vseh OBI centrih po Sloveniji. Trenutno poletno ponudbo pa na www.casjeza.obi.si/projekt/da-izkoristite-poletje

OBI | Avtor: OBI OBI