Uporabno
4939 ogledov

Tako vas lahko preseneti tudi miren pes

pes
Čeprav morda mislite, da svojega psa zelo dobro poznate, da je priden in umirjen, temu ni vedno tako. Plenski nagon jim ne da miru, zato so lahko zelo nepredvidljivi, kar pa lahko vodi tudi do neljubih nesreč. Preseneti lahko tudi miren in socializiran pes, opozarja strokovnjak.

"Plenski nagon bi poenostavljeno lahko definirali kot željo psa po lovljenju premikajočih se 'stvari'," je povedal Jure Pribičevič iz podjetja Affakan in dodal, da imajo takšen nagon prav vsi. Je pa ta seveda pogojen s pasmo in velikostjo psa. Pribičevič pravi, da so psi nagonska bitja, ki med svojim lovom ne razmišljajo logično, ampak se predajo nagonu. "Zato imamo včasih občutek, da so nedovzetni za okolico."

Prav zaradi prirojenega plenskega nagona lahko pes, tudi miren in socializiran, poškoduje svoj "plen", ki pa je lahko v tem primeru vaš pes ali sosedov štirinožec. Zelo hitro lahko pride do neseče, kjer se kuža poškoduje in je treba zanj poskrbeti, mu plačati zdravila in zdravljenje.

Moški in pes | Avtor: Profimedia Profimedia
Zavarjute kosmatinca, zmanjšajte svoje skrbi

Vsi vemo, da so zdravljenja psov velikokrat zelo draga in da si lastniki psov za dobro svojega prijatelja včasih odtrgajo od ust, da bi mu pomagali.

In prav zato pri Zavarovalnici Triglav vsem lastnikom psov omogočajo zavarovanje njihovega štirinožnega prijatelja. "Dodatno zavarovanje kritja stroškov zdravljenja krije stroške zdravljenja psa, ki nastanejo kot posledica nezgode ali bolezni. K nezgodam prištevamo ureznine, vbodne rane, zlome, ugrizne rane, zastrupitve ipd., kritje tovrstnih stroškov zdravljenja pa je odvisno od izbranega paketa. Tako na primer paket Standard + poleg obolenj krije tudi poškodbe hrbtenice, kolkov, komolcev in kolen,“ je pojasnila Mateja Pirc iz Zavarovalnice Triglav.

Dodaja, da okvirna premija za zavarovanje mladega psa (do 18. mesecev starosti), ki krije nevarnost pogina oziroma neboleče usmrtitve zaradi nezgode ali bolezni, v kombinaciji z osnovnim Standard paketom za zdravljenje, znaša brez popustov okrog 12 evrov na mesec. Vse ostale premije in ugodnosti, ki jih nudi Zavarovalnica Triglav za zavarovanje vašega kosmatinca, si oglejte TUKAJ.

Naj vas kronične bolezni ne skrbijo

Vseživljenjsko zavarovanje psa, se lahko razširi tudi na kritje stroškov kroničnih bolezni kot je na primer epilepsija, ki je pri psih zelo pogosta. V primeru, da bi pes imel epilepsijo, zavarovanje krije tako diagnostiko kot tudi zdravila. Število zdravljenj, ki jih kuža potrebuje, letno ni omejeno. Je pa omejena maksimalna dajatev zavarovalnice v enem zavarovanem letu (letni agregat). To je vsota, ki jo zavarovalnica v enem obračunskem obdobju povrne. Lahko izbirate med letnimi agregati 1.000 evrov, 2.000 evrov ali 3.000 evrov.

Prav tako morate pri zavarovanju stroškov zdravljenja upoštevati soudeležbo zavarovanca, ki v tem primeru znaša 25 odstotkov.

Pes je ušel in povzročil prometno nesrečo

Četudi so lastniki psov odgovorni in poskrbijo, da so kužki na povodcih, da ne begajo okolice in ne povzročajo težav, lahko pride do neljubega trenutka, ko se zgodi tisto nepredvidljivo. Dovolj je že, da kaj močno poči, se pes prestraši in se izmuzne iz ovratnice.

"Kljub skrbnosti lastnikov lahko vseeno pride do neljubih dogodkov, ko naš pes poškoduje drugega psa oziroma drugo žival ter s tem povzroči stroške za zdravljenje poškodovane živali, lahko pa pes celo poškoduje osebo ali povzroči prometno nesrečo,“ pravi Pribičevič iz Alfakana.

Ob tem dodaja, da smo v vseh primerih kot lastniki psa odgovorni za povzročeno škodo in smo jo tudi dolžni poravnati oškodovancu: "Ker so zneski lahko precej visoki je prav, da se zavarujemo tudi za takšne škode in sicer z izbiro dodatnega zavarovanja odgovornosti lastnika psa."