Uporabno
8856 ogledov

Takšne katastrofalne napake pri gradnji nikakor ne storite

Adut
1/5
Adut
Slaba izvedba in neprimerni materiali lahko sanjski dom hitro spremenijo v pravo nočno moro. Prav to se je zgodilo lastniku hiše, ki je po 14 letih moral sanirati enokapno streho.

Strehe naših hiš niso večne, naj bi nam pa ob primernih materialih in kvalitetni gradnji služile najmanj 30 let. Zato na možno sanacijo pomislimo šele, ko se težave že pojavijo. Tako je bilo tudi v primeru družinske hiše, kjer je imela slaba izvedba in vgradnja napačnih materialov katastrofalne posledice.

Primer katastrofalnih napak pri gradnji strehe

Enokapnice in ravne strehe so v preteklih letih v porastu. Inovativne projektne zasnove arhitektov se pogosto poslužujejo te oblike strehe, ki ima svoje dobre in slabe lastnosti. Pomembno je, da pri izgradnji strehe, tako kot pri vseh gradbenih projektih, izberemo kvaliteten material in primernega izvajalca. To velja tudi v primeru, ko pride do težav s streho in je potrebna sanacija.

Pred kratkim so na portalu Adut.si objavili zanimiv primer sanacije strehe, ki je po 14 letih začela zamakati. Pri ogledu je strokovnjak ugotovil, da je bila napaka v sami izvedbi enokapne strehe, saj sta kar dva izvajalca storila napake pri sami gradnji strehe.

Nasvet: Izberite dobrega in preverjenega izvajalca, ki vam bo pravilno svetoval in kvalitetno izvedel gradnjo in sanacijo vašega objekta.
- Adut.si

Adut | Avtor: Adut Adut
Ob močnih nalivih se je napušč napil vode

Težav z enokapno streho je bilo več. Lastniki hiše pa so jih zaznali šele, ko je začel del napušča na več krajih strehe odpadati in je začela biti vidna sama kovinska konstrukcija napušča. Zaradi minimalnega naklona strehe in nepravilne izdelave obrobe napušča je voda ob močnih nalivih pronicala pod napušč strehe. A to ni bila edina napaka, ki so jih storili izvajalci pri gradnji strehe. Drug izvajalec je pod napušč vgradil mavčne plošče, ki so se nato pri vsakem nalivu napile z vodo in začele počasi razpadati.

Več o gradnji, obnovi, urejanju vrta in okolice ter opremi vašega doma lahko preberete v reviji  mesečnik ADUT ali Adut letnem katalogu 2020, ki ga lahko prelistate TUKAJ . Med drugim boste lahko prebrali nasvete strokovnjakov, predloge za urejanje vrta in domačih prostorov ter kup zanimivih dejstev o ogrevanju in hlajenju doma.


Vgradnja mavčnih plošč je bila katastrofalna napaka drugega izvajalca, saj ta material nikakor ni primeren za obdelavo napušča. Fasadna mrežica je tako sčasoma popustila in se odlepila od mavčne plošče. Zaradi stalne vlažnosti se material tudi ni posušil, saj se ob sami vgradnji ni posvečalo dovolj časa prezračevanju strehe in napušča.

Adut | Avtor: Adut Adut

Kako so lastniki rešili zagato?

Lastnik hiše se je ob vseh težavah obrnil na izvajalca, ki je priporočil celovito prenovo strehe. Kako je sama prenova potekala lahko preberete na spletni strani Adut.si. Vsekakor pa se je lastnik tokrat odločil za izvajalca, ki je skrbel za celoten proces sanacije. "Zelo priporočljivo je, da vam vgradnjo nadzira izučeni strokovnjak z večletnimi izkušnjami, saj v večini primerov sami nismo strokovnjaki. Izvajalec nas lahko tako hitro prepriča v njemu lažjo izvedbo, ki je pogosto slabše kvalitete, ali, kot v predstavljenemu primeru, nepravilno izvedena," opozarjajo pri Adut.si. Zato na svoji spletni strani ponujajo tudi zanesljiv iskalnik preverjenih izvajalcev z različnih področij gradnje, adaptacije, obnove in urejanja okolice. Obiščite portal www.adut.si in poiščite ponudnika, ki ga potrebujete in brezplačno oddajte povpraševanje.

Adut | Avtor: Adut Adut