Uporabno
105 ogledov

Team buildingi – veliko več kot zgolj dela prost dan za zaposlene

team building, služba, ladjica, jezero Paideia Events
Team buildingi niso samo dnevi, ki jih zaposleni preživijo izven pisarn oziroma svojih delovnih mest, ampak dnevi, ki lahko okrepijo vezi in odnose med sodelavci, obenem pa jih naučijo oziroma iz njih izvabijo lastnosti, ki jih morda niti sami niso poznali.

Načrtovanje team buildingov zato nikakor ne sme biti ena od postranskih dejavnosti, pri kateri se zbere na kup samo nekaj sproščujočih iger za zaposlene, ampak skrbno načrtovan dogodek. Pri pripravi vsebinsko dodelanih team buildingov na izbranih lokacijah vam lahko na pomoč priskočijo v agenciji Paideia Events.

Zadovoljni zaposleni predstavljajo vitalni del uspešnega podjetja. Z vznemirljivimi aktivnostmi bodo do izraza prišle njihove individualne sposobnosti, ki bodo pripomogle k uspešnemu timskemu delu in posledično večjemu uspehu celotnega podjetja. 

Team building za podjetja pa je v osnovi, in to je tudi najpogostejša asociacija zaposlenih ob omembi tega termina, namenjen učvrstitvi skupinskega duha in krepitvi komunikacije med sodelavci. Hkrati je to odlična priložnost, da se zaposleni naučijo učinkovitega sodelovanja.

Kakovostna komunikacija je temelj vsega

Ena izmed najpomembnejših karakteristik, ki jo mora zasledovati ekipa sodelavcev, je dobra komunikacija. Tam, kjer vsakodnevna komunikacija, bodisi za povsem minorne ali kompleksnejše oz. strateške pogovore, teče sproščeno, bodo tudi rezultati učinkoviti. To je lahko težje za tiste člane ekipe, ki tovrstne komunikacije niso vajeni od prej in jim je morda težje prositi za pomoč ali pa neprijetno podajati nasvete. Ključen v tem primeru je vodja, ki mora sodelavce spodbujati k jasni in spoštljivi komunikaciji. Vodja je tisti, ki sprejema oziroma zaposluje nove posameznike ter jih integrira v ekipo. 

Vodenje ne vključuje samo usmerjanja, ampak tudi poučevanje ekipe o tem, kako lahko najbolje sodelujejo. Razvoj odličnih ekip in utečenost delovnega procesa sta zahtevni nalogi, na katerih morajo vodje delati vsak dan. Zmožnost sestavljanja kakovostnih timov je dragocena vrlina, če že ne kar nujno zaželena veščina. Vodje, ki jim to uspeva, v očeh zaposlenih uživajo zaupanje in spoštovanje, ravno tako pa so odlični komunikatorji in znajo negovati odnose z zaposlenimi. Včasih je to lahko kava, kosilo, spet drugič pogovor, ko zaznajo, da energije niso prave in da je zaposlen morda v stiski, takšni ali drugačni. Zavedati se morajo, kaj potrebujejo njihove ekipe, da bodo delo opravile kar najbolje. S tem krepijo produktivnost in medsebojno zaupanje. Vodje ekip morajo hkrati vseskozi ohranjati položaj avtoritete. Biti morajo navdih pri oblikovanju cilja, za katerega se bodo nato skupaj trudili, da ga uresničijo. 

team building, služba, narava | Avtor: Paideia Events Paideia Events

Team building kot del vsakodnevne rutine na delovnem mestu

Team buildingi bi morali biti utečena praksa na delovnem mestu samem. Majhne oz. preproste dnevne interakcije med zaposlenimi so del izkušnje team buildinga. Slednji zaposlene vodi tudi k spoznanju, kako lahko svoje individualne sposobnosti uporabijo v korist skupine, pri čemer ekipe najdejo najboljše načine za uspešno zastavljene delovne naloge.

Je tista dejavnost, ki zaposlenim pomaga detektirati vloge, ki so zanje najprimernejše oziroma so v njih najboljši. Nekateri so zelo dobri pri delegiranju dela, nekateri pri nadzorovanju delovnega procesa, spet tretji pri sledenju dodeljenih navodil oz. nalog. Bistveno pri tem je, da odkrijejo tisto vlogo, v kateri so najbolj suvereni, saj se bodo na ta način tudi najbolje izkazali. 

Team buildingi omogočajo posameznikom, da odkrijejo svoje lastne prednosti, hkrati pa tudi prednosti članov svoje ekipe in kako jih s pridom uporabiti. Mnogi ljudje na vodilnih položajih ne poznajo najboljših načinov za spodbujanje in razvoj team buildinga med svojimi zaposlenimi. Team building igre so odličen način, da začnejo s tem. Vodjem pomagajo bolje razumeti veščine svoje ekipe in odkrijejo, kako redno spodbujati timsko delo. Pri tem izstopajo predvsem minefield team building igre, ki so zasnovane tako, da izboljšajo komunikacijo.

team building, služba, narava | Avtor: Paideia Events Paideia Events

Team building Ljubljana vs. team building izven prestolnice

Vsekakor pa ni potrebno, da so team building ideje omejene samo na redne sestanke in vsakodnevne razprave. Najučinkovitejši dogodki so še vedno tisti, ki zaposlene odpeljejo ven iz pisarn in jih postavijo v nepredvidene, a zabavne situacije. Tovrstne dejavnosti lahko pomagajo zaposlenim, da vidijo drug drugega v novem okolju in krepijo povezave med njimi. Izzivi prav tako širijo sposobnosti ljudi, ko se soočajo z novimi težavami, ki jih je treba rešiti. 

Agencija za organizacijo dogodkov Paideia Events ima z organizacijo team buildingov bogate izkušnje in je z njimi navdušila že številne naročnike. Kot izkušen organizator dogodkov z usposobljeno ekipo k vsakemu naročniku pristopa individualno, spozna njegovo ekipo in v skladu s tem pripravi tudi prilagojen program team buildingov. Zasnova dogodkov in produkcija dogodkov sta temeljna stebra, ki že leta pišeta uspešno zgodbo Paideie Events. Z vznemirjenjem pričakujejo tople pomladne in prve poletne mesece, ko bodo tudi team buildingi, zlasti na lokacijah na prostem širom Slovenije, postali ponovno aktualni. Svoj pečat bodo z veseljem dodali unikatnim druženjem zaposlenih v različnih slovenskih podjetjih, ki bodo tudi s pomočjo team buildingov dobila dodaten zagon za še večje uspehe.

Obiščite nas www.paideia-events.si