Uporabno
2458 ogledov

Tega nikar ne delajte sami, vse gre lahko narobe

Prenova kopalnice Profimedia
Pri prenovi doma ali gradnji novega vedno iščemo rešitve, s katerimi bi privarčevali kakšen evro. Povsem razumljivo, saj je vsaka gradnja povezana z visokimi stroški. Če le lahko, se zato nekaterih del lotimo sami. Pa vendar je nekatera veliko bolj pametno prepustiti izkušenim mojstrom.

Mednje prav zagotovo spada polaganje talnih in stenskih oblog. Marsikdo je sicer prepričan, da s pomočjo nasvetov, tudi tistih s spleta, ki v besedi in sliki po korakih prikazujejo, kako denimo v kopalnici položiti keramične ploščice, parket ali laminat v dnevni sobi, obložiti tla terase, lahko projekt izpelje sam, a kmalu ugotovi, da ni tako zelo preprosto, kot je videti. Preveč podrobnosti je treba poznati in upoštevati, preveč stvari gre lahko narobe.

In rezultat?

Slabo položena talna ali stenska obloga, ki kazi videz prostora, še več, obloga lahko s časoma celo odstopi od površine, zaključki so narejeni slabo, pri kopalni kadi zamaka in še bi lahko naštevali.

polaganje parketa | Avtor: Profimedia Profimedia
Vsaka talna in stenska obloga ima svoje zakonitosti, izbrati je treba ustrezno lepilo, pri ploščicah tudi ustrezno fugirno maso, pravilno je treba pripraviti podlago. In tudi če nam to z veliko raziskovanja in pravim strokovnjakom postavljenih vprašanj uspe, je tu še izvedba. Zelo veliko spretnosti, natančnosti in tudi estetskega čuta je treba imeti, da bo končni videz prostora tak, kot smo želeli.

Keramika in keramičarstvo

Poglejmo na primer, na kaj vse je treba misliti pri polaganju keramike in kaj gre lahko narobe.  

Pri opremljanju nove kopalnice ali kuhinje je keramičar le eden od mojstrov, ki mora opraviti svoje delo. Najprej je tu arhitekt, ki je naredil zasnovo, potem potrebujemo vodovodarja, električarja, tudi zidarja, mizarja ali pohištveno podjetje, ki bo izdelalo pohištvo. In če smo vse to zaupali mojstrom, je precej nesmiselno, da bi se odpovedali prav keramičarju.

Sam svoj mojster se najprej lahko ušteje pri izračunu količine ploščic. Še toliko bolj, ker je verjetnost, da mu bo med delom počilo ali se okrušilo več ploščic, kot izkušenemu keramičarju, ki jih je položil že na tisoče.

polaganje ploščic | Avtor: Profimedia Profimedia
Napačno lepilo in fugirna masa

Največ težav se lahko pojavi pri napačni izbiri lepila za keramiko. Če boste prišli v trgovino in zgolj naročili lepilo za keramiko, ne boste naredili veliko. Ugotoviti je treba, katero lepilo je združljivo in najboljše za keramiko, ki ste jo izbrali in podlago, ki ste jo pripravili. Potrebovali boste še fugirno maso in spet ste postavljeni pred vprašanje, katera je prava.  

Ne pozabimo še na orodje. V keramičarstvu se ga uporablja kar precej, bistvena pa sta vodna tehtnica in rezalni stroj za rezanje ploščic. Lahko ga kupite ali si ga izposodite, pa vendar, se vam to splača, boste znali rezati ploščice brez nepotrebnega loma.

Sledi priprava podlage, ki mora biti brezhibna.

To pomeni ravna, gladka in čista. Da bi to dosegli, je treba znati ravnati tudi z izravnalno maso, jo pravilno pripraviti in nanesti na površino, potem pa še zbrusiti in očistiti prahu. Podlaga zahteva še impregnacijo, a ni vsaka prava. Če izberemo napačno, oprijem ploščic oziroma lepila ne bo dober. Ponekod pa je treba pred tem položiti še hidroizolacijo, ki mora biti narejena natančno in dovolj visoko nad stikom tal in stene.

polaganje ploščic | Avtor: Profimedia Profimedia
V keramičarstvu ni približkov

Sledi še večji izziv. Ploščice je treba zalepiti na podlago in narediti med njimi fuge. Prvo vprašanje je, kje začeti, da bo rezanja čim manj, želeni način polaganja ali vzorec na tleh ali steni pa prav tak, kot ste si ga zamislili.

V keramičarstvu ni prostora za približke, ploščice morajo biti položene v ravnini, razmaki med njimi, ki jih kasneje napolnimo s fugirno maso, pa enakomerni. Tudi lepilo je treba na ploščice nanašati zelo enakomerno, hitrost polaganja pa prilagoditi hitrosti njegovega sušenja.

Fuge so poglavje zase

Fugiranje zahteva nove spretnosti. Masa mora imeti primerno gostoto, fuge morajo biti povsem in enakomerno zapolnjene. Precej spretnosti zahteva tudi pravočasno odstranjevanje odvečne fugirne mase s površine ploščic, ter potem čiščenje z mokro gobo in abrazivnim filcem.

polaganje ploščic | Avtor: Profimedia Profimedia
Če se boste dela lotili prehitro, boste iz fug odstranili tudi del sveže fugirne mase. Odlašanje pa pomeni, da se je odvečna fugirna masa posušila na površini, zato bo njeno odstranjevanje bistveno težje.

Rešitev? Izkušen keramičar

Pri polaganju keramike, podobno pa velja tudi za druge talne in stenske obloge, gre torej lahko marsikaj narobe. Zato je vredno razmisliti o dobrem in izkušenem keramičarju. Drži, da vsak ni nujno najboljši, zato ga je treba izbrati premišljeno.

Iskanja kakovostnega keramičarja se večina običajno loti na spletu. Pregleda njihove spletne strani, povpraša na družbenih omrežjih, odlične informacije in preverjene mojstre pa lahko dobite na portalu Moja dejavnost, ki na enem mestu združuje veliko izbiro ponudnikov izdelkov in storitev v vseh dejavnostih. Kakovostne in izkušene keramičarje lahko najdete v kategoriji keramičarske storitve in sanitarije, profesionalne mojstre za polaganje drugih talnih in zidnih oblog pa v kategoriji talne obloge, polaganje ter zidne obloge

Keramičarja in druge profesionalce za polaganje talnih in stenskih oblog lahko najdete po lokaciji, povpraševanje pa pošljete brezplačno. Svetujemo, da izvajalcu pošljete čim več informacij, saj vam bo tako lahko hitreje in bolj konkretno odgovoril.

In še zadnji nasvet: Povpraševanje pošljite več izvajalcem, potem pa primerjajte njihove ponudbe, roke izvedbe in cene.

Za pomoč pri iskanju na portalu Moja dejavnost vam je na voljo tudi brezplačna tehnična podpora podjetja Digital Mediaorbis. Povpraševanje lahko pošljite na info@moja-dejavnost.si ali pokličite na 070 435 507, ali 059 365 660.

 

Sorodne novice