Uporabno
282 ogledov

Teh 5 napotkov bi moral vedeti vsak pred nakupom novih notranjih vrat

Mizarstvo Markelj Mizarstvo Markelj
Želja vsakega, ki se loteva novogradnje ali zgolj prenove stanovanja, je, da bi notranjo opremo stanovanja izbral kvalitetno, da bi dolgo služila svojemu namenu, in bila obenem tudi enostavna za vzdrževanje.

Če temu dodamo še praktičnost glede na sam prostor, pa stanovanje dobi tisti končni izgled, ki smo si ga želeli še pred začetkom gradnje oz. prenove. Marsikdo pa iz izkušenj ve, da pri izbiri in načrtovanju hitro kaj uide. Po nasvete pri izbiri notranjih vrat smo se obrnili na izkušene oblikovalce notranje opreme iz mizarstva Markelj, ki so v svojem več kot 10-letnem delovanju opremili številna stanovanja, hiše, hotele, apartmaje ipd. Ko boste na točki izbire notranjih vrat po meri, se le spomnite naslednjih nasvetov:

1. Ne pašejo vsaka notranja vrata v vsako stanovanje

Zlato pravilo pri izbiri notranjih vrat v stanovanju je, da se ta skladajo s stilom ostalega pohištva, predvsem z materiali, barvo in obliko. "Mi kot mizarji se pri izdelavi notranjih vrat lahko kompletno prilagodimo slogu, ki ga stranka želi v svojem domu. Tako izdelujemo notranja vrata s steklom, skritimi podboji, da ta dajejo videz popolne linije s steno, pa vse do ameriških vrat z ojačanimi okvirji ipd.," pojasni Jernej Markelj iz Mizarstva Markelj, da omejitev pri izbiri notranjih vrat praktično ni. Pri izbiri notranjih vrat pa ne gre pozabiti, da sodobna vrata najbolj pašejo v sodobno opremljena stanovanja, medtem ko klasična notranja vrata "lažje" umestite v brezčasna stanovanja tako v mestih kot na podeželju.

Mizarstvo Markelj | Avtor: Mizarstvo Markelj Mizarstvo Markelj

2. Furnirana, steklena ali barvana notranja vrata – kakšna naj izberem?

Osnovno obliko notranjih vrat ste izbrali, sedaj ste na točki, ko je treba razmisliti o njenem barvnem videzu. Vam je všeč izgled pravega lesenega furnirja ali se bolj nagibate k enobarvnim vratom? Bi želeli videz notranjih vrat poenotiti s stensko tapeto? Oblikovalci notranje opreme svetujejo, da material in odtenek notranjih vrat prilagodite ostali pohištveni opremi. Pri tem pa imejte v mislih nekaj splošnih oblikovalskih pravil. "Ne glede na to, ali izberete lesena notranja vrata ali barvana, pomislite kaj vam ta odtenek prinese v vaš prostor. V manjših sobah se priporoča svetlejše odtenke. In še zlato pravilo - barvni odtenek vrat ne pozabite uskladiti z barvo tal," pojasni Markelj, čigar mizarsko podjetje slovi po izdelavi notranje opreme po meri ter montaži po celotni Sloveniji in izven njenih meja.

3. V katero smer naj se odpirajo notranja vrata?

Mizarstvo Markelj | Avtor: Mizarstvo Markelj Mizarstvo Markelj
Običajno se notranja vrata odpirajo v prostor, vendar se pogosto zgodi, da to ni mogoče. Odgovor na to, v katero smer naj se odpirajo notranja vrata, bo enostavno, ko si boste vizualizirali prostor in z njim pozicijo stikala za luč ter ostalo pohištveno opremo znotraj prostora. Če gre za manjši prostor, kjer je odpiranje notranjih vrat oteženo, so odlična rešitev tudi drsna vrata ali vrata z odpiranjem preko podboja.

4. Dovolite pot svetlobi skozi steklena notranja vrata

Pri načrtovanju notranjih vrat razmislite tudi o stekleni površini vrat, ki svetlobo spustijo v prostor in omogočajo vpogled v drugi prostor. "Stranke lahko izbirajo med prozornim steklom, matiranim, kombiniranim z mat efektom, kot tudi različnimi vzorci, silhuetami ali kovinskimi elementi. So pa steklena notranja vrata nepogrešljiva predvsem v primerih, ko želimo svetlobo spustiti na hodnik brez okna, a obenem poskrbeti, da hrup ne moti ostalih sostanovalcev," izpostavi najpogostejši primer vgradnje notranjih vrat s steklom Jernej Markelj.

5. Montažo notranjih vrat po meri prepustite usposobljenim monterjem

Notranjim vratom ste izbrali vse elemente – material, izgled, kljuko, določili smer odpiranja in vidnost podbojev. Na vrsti je montaža v vaše stanovanje, ki pa jo je priporočljivo prepustiti monterjem, ki bodo za nastavitev višine vrat, pravilno aktiviranje ključavnice in vgradnje tesnil porabili manj časa in delo opravili kvalitetnejše. "Kvalitetno izdelana notranja vrata po meri sama po sebi ne pomenijo nič, če ta niso ustrezno vgrajena. Naloga vrat v stanovanju je, da se zapirajo mehko, so pravokotno poravnana na vse strani in v stanovanjih z prezračevalnim sistemom omogočajo minimalen prehod zraka," obrazloži Markelj, ki vsem svojim strankam izdelajo tehnični izris notranjih vrat z vsemi ključnimi informacijami – smerjo odpiranja, višino, širino, tipom podboja, vrsto ključavnice in materialom.

Naj vam pri samem načrtovanju notranjih vrat nič ne uide. Več kot 10-letne izkušnje v izdelavi notranjih vrat bodo z vami ravnodušno delili v ekipi Mizarstva Markelj. Le kontaktirati jih morate.