Uporabno
159 ogledov

Tek na smučeh – ultimativni vodič za začetnike!

Vita Proshop Vita Proshop
Med številnimi priljubljenimi zimskimi aktivnostmi je tek na smučeh - šport, ki združuje fizično aktivnost, naravo in užitek v gibanju po belih zasneženih poteh. Ne glede na to, ali ste že izkušeni tekač ali popolnoma novi na področju teka na smučeh, vam bomo predstavili osnovne tehnike, opremo ter nasvete za varnost, ki vam bodo pomagale narediti prve korake na snegu in se zaljubiti v ta izjemni šport.

Slovenci smo od nekdaj strastni navdušenci nad raznoraznimi športnimi disciplinami, pa ne le zaradi športnikov, ki že kar praviloma dosegajo zavidljive rezultate, temveč v enaki meri zaradi zavedanja, da sta gibanje in preživljanje časa na prostem del splošne skrbi zase oziroma za svoje zdravje.

Ne čudi torej, da se vse bolj uveljavlja tudi tek na smučeh, ob nordijski hoji ena redkih dejavnosti, primernih za vse generacije.

Tek na smučeh velja za aerobno vadbo, s katero okrepimo srce in ožilje, zmanjšamo raven holesterola, povečamo izgubo kalorij, izboljšamo držo telesa ter kondicijsko pripravljenost in hkrati ublažimo posledice stresa. Zaradi enakomernega gibanja, je možnost poškodb sklepov in ligamentov skoraj ničelna, a je to med drugim odvisno od obvladovanja tehnike ter ustreznosti opreme - pri tem je v samem vrhu priznana blagovna znamka Fischer.

Vita Proshop | Avtor: Vita Proshop Vita Proshop

Fischer je avstrijsko podjetje, ustanovljeno leta 1924 in znano po naprednih tehnologijah ter inovacijah, posebej specializirano za čevlje.

Linijo teh namreč nadgrajuje na letni ravni in ima pri tem v mislih tako športnike tekmovalnega značaja kot rekreativce, saj se zaveda, da je opremo nadvse pomembno prilagoditi potrebam, zastavljenim ciljem ter izkušnjam posameznika.

Opremi za tek na smučeh velja nameniti obilo pozornosti

Tek na smučeh še pred (priporočljivo) prvo učno uro z inštruktorjem ali prvim samostojnim preizkusom zahteva jasno določitev tehnike. Obstajata klasična in drsalna tehnika, a se začetniki praviloma odločajo za lažjo, klasično, posebej zato, ker je to kadarkoli kasneje mogoče nadgraditi.

Je pa tehnika tista, ki bolj ali manj določa vso opremo, čeprav je to treba prilagoditi tudi marsikateri drugi značilnosti.

Kaj vse je potrebno za varen, učinkovit in užitkov poln tek na smučeh natančneje navajamo v nadaljevanju, medtem pa poudarjamo, da je med drugim treba znati izbrati ustrezno tekaško progo.

V Sloveniji je teh kar nekaj, pri čemer za začetnikom najprijaznejše veljajo tiste v Mojstrani, Radovni, Logatcu, Kranjski Gori in Uskovnici na Pokljuki.

Tekaške smuči

Smuči, namenjene teku na smučeh, so precej daljše, ožje in lažje od tistih za alpsko smučanje, četudi marsikdo zmotno meni, da se izbirajo glede na višino tekača, pa ta ni pomembna. Bistvena je namreč njegova teža, saj je od nje odvisen stik drsne obloge s podlago.

Za začetnike so najprimernejše obstojne tekaške smuči brez kakršnekoli naprednejše tehnologije, kajti ti potrebujejo robusten, učinkovit odriv, kakršnega ponujajo Fischer modeli Aerolite Skate 70, SCS Skate in LS Skate.

Vita Proshop | Avtor: Vita Proshop Vita Proshop

Na splošno velja, da smuči za klasično tehniko višino tekača presežejo za med 20 do 30 cm in imajo pod vezjo drsno oblogo, ki je bodisi narebrena bodisi ima nameščena dva trakova, imenovana Twin Skin. Slednja izboljša tek navkreber in oprijem med samim odrivom.

Nasprotno so smuči za drsalno tehniko trše, višino tekača pa presežejo za med 5 do 15 cm, s čimer zagotovijo optimalno hitrost. Ker rekreativni in vrhunski tekači zmorejo ohraniti stabilnost v tako rekoč vseh razmerah, potrebujejo najboljši prenos moči.

Del smuči so prav tako vezi, ki te povezujejo s čevlji in preko teh prenašajo sile. Zanje je pomembno, da so kompatibilne z izbrano tehniko in da se prilegajo čevljem.

Tekaške palice

Pri palicah, ki vplivajo na ravnotežje in vzdrževanje ritma ter imajo pomembno vlogo pri odrivu, velja slediti dokaj preprostemu pravilu, da klasična tehnika zahteva palice v višini med 83 in 86 % višine tekača, drsalna pa nekoliko daljše, in sicer takšne, ki dosegajo med 87 in 80 % višine tekača.

Tekaški čevlji

Čevlji za tek na smučeh vplivajo na prenos moči in zmožnost vodenja tekaških smuči, izbrati pa jih je treba glede na spol, širino ter trdoto podplata čevlja in, seveda, tehniko.

Tisti za klasično so precej mehkejši od tistih za drsalno, ki vključujejo še plastično ali karbonsko manšeto okoli gležnja, s katero tekač doseže večjo stabilnost tekom teka na smučeh, v obeh primerih pa je dobro, da v notranjosti čevlja ostane nekaj prostora (priporočljivo 0,5 cm).

Vita Proshop | Avtor: Vita Proshop Vita Proshop

Ker sorazmerno z zahtevnostjo narašča trdota čevlja, so za začetnike primernejši mehkejši.

Sam podplat ima dva profila: NNN in SNS, vendar Fischer čevlji slonijo na NNN profilu, zato so ti kompatibilni z vsemi vezmi istega profila (NNN).

Oblačila za tek na smučeh

Ker gre za dejavnost na prostem, zahteva tek na smučeh oblačila, prilagojena intenzivnosti aktivnosti in temperaturi, zaradi česar se priporoča oblačenje v več plasteh.

Običajno gre za tri (zgornje) sloje:

► baselayer, prvi (notranji) sloj, ki se oprime kože in je izdelan iz hitro sušečih materialov,

► midlayer, sloj, nemalokrat sestavljen iz debelejše majice ali jopice (priporočljivo z zadrgo), in

► outerlayer, zunanji sloj, ki ga predstavlja na vodo ter veter odporna jakna.

Za zaščito spodnjega dela trupa terja tek na smučeh oblačila, ki omogočajo dinamično gibanje in so na zadnji strani ojačana z elastičnim termo materialom, odpornim tako na veter kot vodo, po potrebi pa je mogoče dodati še spodnjo, dodatno plast izolacijskega perila.

Fischer pri snovanju oblačil za tek na smučeh sloni na tehnologiji membrane DrymaxX, saj ta omogoča dihanje materiala in oblačila ohranja suha. Tudi sicer je vodoodpornost definirana na osnovi vodnega stolpa, torej količine vode, ki jo je tkanina zmožna zadržati preden prepusti, a je enako pomembna paraprepustnost, zaslužna za dihanje in zračnost materiala, kar Fischer zagotavlja s tehnologijo Active Dry.

Poleg smuči, vezi, palic, čevljev in oblačil za nepozabno izkušnjo teka na smučeh pozornost vsekakor zahtevajo še čelada, sončna očala za zaščito pred soncem ter vetrom, po potrebi nahrbtnik, pametna ura in še kaj, kar ponuja spletna trgovina Vita Proshop.

In kako narediti prve tekaške korake na snegu?

Tisti, ki se za inštruktorja ne odločijo, se morajo zavedati, da je tek na smučeh športna disciplina, za katero je potrebno dobro ravnotežje. Prav zato je najbolje, če se najprej preizkusijo brez smuči in poskrbijo za pravilno postavitev telesa ter težo tega prenašajo z ene na drugo stran.

Vita Proshop | Avtor: Vita Proshop Vita Proshop

Gre za učinkovito vajo, koristno ne le za tekaške proge, temveč vsakdanje življenje. Ko to obvladajo, so pripravljeni na preizkus na smučeh, sprva na osnovno gibanje, natančneje hojo in hojo z drsenjem, nakar je čas, da uporabijo še palice ter se nazadnje preizkusijo v diagonalnem klasičnem koraku.

Včasih je vaje treba ponavljati dlje časa, a kdor osvoji osnove, mu tek na smučeh postane način življenja.

Naj bo tek na smučeh vaš novi zimski ritual, ki vas bo očaral s svojo preprostostjo, koristnostjo in užitkom! Smučajte varno in odkrivajte nove poti na snegu ter ustvarjajte nepozabne trenutke na belih smučarskih poteh.