Uporabno
1781 ogledov

Tekaške prireditve v Sloveniji, ki jih v letu 2021 ne smete zamuditi

Hervis Hervis
Preverite, katere tekaške prireditve nas čakajo v letu 2021. Vse od pomladi do jeseni lahko svojo pripravljenost preverite na številnih prireditvah.

Ljubitelji teka se boste lahko letos preizkusili na številnih športnih dogodkih. Po lanski odpovedi večine tekaških prireditev v Sloveniji razmere trenutno kažejo, da bodo lahko tekači letos svojo pripravljenost preizkusili na različnih dogodkih.

Najprej pa preverite, kako sploh začeti s tekom in kako se pripraviti na vse te prireditve. Le prava tekaška oprema in predpriprava vam bosta namreč omogočili, da tek ne bo muka in da boste v vseh teh prireditvah resnično uživali. V nadaljevanju preverite, katere prireditve so napovedane za letos. Kljub nekaterim odpovedim namreč zaenkrat kaže, da bodo izpeljani naslednji fantastični tekaški dogodki.

tek | Avtor: Pixabay Pixabay

Spomladanski vzpon za ljubitelje gorskega teka

Že aprila navdušence gorskega teka čaka Savinjski K6 Trail – državno prvenstvo v gorskem teku. Potekalo bo 18. aprila med deveto in peto uro, pogoj za udeležbo pa je registracija v matični zvezi AZS.

Savinjski trail je znan po svoji zahtevnosti, saj bodo tekači premagali kar šest vrhov. Med vzponi bodo lahko priča dih jemajočim gorskim razgledom, zaradi naporne narave poti pa vam predlagamo odlično tekaško opremo.

Izbirate lahko med daljšo, 28 km dolgo traso, in krajšo traso, primerno za vse tiste z manj izkušnjami, ki meri 11 km. Poleg državnega prvenstva pa letošnje leto organizatorji pripravljajo tudi virtualni K6 Trail.

Poleti na Afroditin tek

4. Afroditin tek s Štajerskim valom bo letos potekal 5. junija. Izbirate lahko med tremi različnimi razdaljami (1 km, 5 km in 10 km).

Dan pozneje pa bo potekal že peti Tek pod Pohorjem. Za vse aktivne in rekreativne športnike je to odlična priložnost, da v poletni sezoni preverijo svojo telesno pripravljenost in hkrati na nov način spoznajo občino Hoče - Slivnica.

zivljenje 20.03.13. tek, rekreacija, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Septembra na tek za ženske

Letošnji dm tek za ženske je z maja prestavljen na september. Jubilejni 15. tek je bil zaradi posledic koronavirusa prestavljen že dvakrat, organizatorji pa sporočajo, da bo zdaj končno izveden, in to 4. septembra 2021.

Udeleženke na dan teka prejmejo darilno vrečko s knjižico kuponov, majico in startno številko s čipom. Informacije o izvedbi Oskarjevega teka, prireditve za najmlajše tekače, ki običajno poteka na isti dan kot dm tek za ženske, bodo na voljo v poletnih mesecih.

Vzpon na Julijske Alpe

Septembra bo potekala še ena težka preizkušnja za največje ljubitelje teka, Julian Alps Trail Run. Izbirate lahko med številnimi različnimi razdaljami, vse od najlažje 10-kilometrske preizkušnje do najdaljše, ki obsega kar 170 km.

Vsi udeleženci prejmejo hrano in pijačo na okrepčevalnicah ob trasi, spominsko medaljo in majico ter obrok na cilju.

Organizatorji dogodka poudarjajo, da je za sodelovanje nujna primerna tekaška oprema. Mednjo spadajo jakna s kapuco, dolge hlače in pajkice, oprema za prvo pomoč, lonček za pijačo in dodaten srednji topel sloj. V psihološko pomoč pa vam bodo zagotovo tudi slušalke za tek. Vse to in drugo dodatno tekaško opremo lahko najdete v prodajalnah Hervis.

Hervis | Avtor: Hervis Hervis

Jeseni na ultradolg tek po Vipavski dolini

Oktobra bo potekala že 6. različica Ultra Trail teka v Vipavski dolini. Gre za na sploh prvi ultra trail v Sloveniji, na katerem lahko udeleženci izbirajo med razdaljami 160 km, 106 km, 51 km in 30 km.

Na voljo je tudi netekmovalni pohod Hike and Wine. V preteklih letih je Ultra Trail v Vipavi predstavljal pravi tekaški spektakel in privabil udeležence iz več kot 40 držav.

Spremembe datumov in odpovedi

Zaradi nepredvidljivih razmer s koronavirusom so bili številni športni dogodki v letu 2020 in začetku leta 2021 prestavljeni ali odpovedani, zaradi česar še vedno ni znana usoda nekaterih največjih dogodkov pri nas, npr. Maratona treh src in Ljubljanskega maratona.